No, itt is régen rontottam már a levegőt, de most egy olyan sorozat végére értem, hogy muszály írnom róla. Alig öt perce fejeztem be a Dead Like Me című sorozat első évadját és nem tudok róla csak szuperlatívuszokban beszélni. Zseniális, elgondolkodtató, fantasztikus, döbbenetes... Alig egy hete kezdtem el és a 14 részt napi 1-2-3-as adagban vettem magamhoz, attól függően, hogy esténként mennyi időm és erőm maradt filmnézésre. Minden mást félretettem, mert már a dupla hosszúságú Pilot rész is olyan elemi erővel szippantott be, hogy nem menekülhettem. KÖTELEZŐ!!! És ahogy az anno Forrest Gump mondta, "nem is tudok erről többet mondani".
És hogy mi is ez a sorozat? Hát nagyon nagy vonalakban a sztori a következő: egy 18 éves lány első napját tölti az egyik legszarabb munkával, amit irodista csak megkaphat. (Aktákat kell rendezgetnie egy irodaház pincéjében.) Az ebédidő 35 (igen HARMINCÖT, mert valami okos pár éve kiszámolta, hogy ez az az idő, ami alatt lehet, kaját szerezni és azt meg lehet enni) perc, és első munkanapján a lány elindul ebédelni. Egy hotdog elfogyasztása után elindul vissza, de a munkahelyére már soha nem érkezik meg. És hogy miért? Ha valaki jól beszél olaszul, akkor a cím alapján már biztosan fogalma sincs róla. Ugyanis pontosan abban a percben, mikor a lány átmegy egy kis téren a MIR űrállomás egy leszakadt WC ülőkéje 300 mérföldes sebességgel és 1500 fokos izzással a fejére zuhan. És a lány meghal. NEM! Ez nem a 14. rész tartalma! Ez az első rész 15. perce! A halála előtt viszont még találkozott egy furcsa fekete bőrű fickóval, aki végigsimította a vállát. És ezzel az érintéssel ki is szabadította a lelkét a testéből. Ő egy kaszás volt, kvázi a Halál kisinasa , akinek pont a lány volt az utolsó feladata. De a Kaszásoknál nem egészen úgy mennek a dolgok, mint a mi világunkban. Ott ugyanis, ha valaki "nyugdíjba megy", akkor az utolsó "kuncsaft" veszi át a helyét.
Hogy mi? Hogy ez valami hülye fekete komédia? Háááát. Olyasmi, de mégsem. Vannak falrengető poénok (részenként két-három alkalommal biztosan felröhög az ember, de jó hangosan), de igazán ennek a sorozatnak a pontos amerikai stílusmeghatározása a dramedy. A dráma és a komédia egy érdekes keveréke. Félelmetes, hogy a sorozat hogyan juttat el a "majd leesek a székről a röhögéstől" állapotából a "hol a következő százas papírzsepi csomag, mert ezt a százast már telesírtam" állapotig. És ezt kb. 5 perc alatt! Húúúú! Nagyon jó sorozat. Az elején még csodálkoztam rajta, hogy egy nem túl atraktív lányt választottak főszereplőnek, de úgy voltam vele is, mint amikor szerelmes lesz az ember. Részről részre egyre jobban megkedveltem az élők és a holtak világának határán egyensúlyozó, az élet (és a halál) komolyabb dolgait is megérteni akaró lányt, és úgy szépült meg ő is. (Bár lehet, hogy csak egyre profibbak voltak a sminkesek ) Zseniálisan kitalált karakterek. Pl. a mindig morcos, de valójában aranyszívű Rube, a "főnök", aki minden nap kis sárga post-iteken osztja ki, hogy kinek hova és kinek a lelkéért kell mennie épp aznap. Vagy ott van Roxy, aki fél-holt életében (mivel itt élnek az emberek közt és ugyanolyan szükségleteik is vannak, mint az élőknek, így dolgozniuk is kell parkolóőr, aki a nap nagy részében büntető cetliket ír lejárt parkolóóráknál.
De mostmár tényleg átmegyek Forrest Gumpba. Ezt nem lehet elmondani, ezt a sorozatot látni kell. Sokan állították, hogy az utóbbi évek egyik legjobb sorozata a Róma volt. Hát ameddig nem láttam a Dead Like Me-t, én is ezen a véleményen voltam. És egyelőre ez a sorozat megingathatatlanul magasan a Best nálam. Lehet felhozni a Lost hiperszuper harmadik évadját, jöhettek nekem a Heroes újhullámos hőseivel, vagy a Jericho atomvillanásával. Hiába mennek mostanában a Battlestar Galactica eddigi legjobb részei és hiába vállalta be a Showtime a Dexter című véres-darabolós sorozatgyilkosos sorozatot. Még a nálam überfavorit House is csak a második helyre csúszott, mert Georgia L. Lass története jött, 14 részen át elbűvölt a stílusával és a hangulatával, és mindent lekörözött.
És ha valaki egy kicsi betekintést szeretne a hangulatba, annak itt van a sorozat egyik többször visszatérő betétdala:
Metisse Boom Boom Ba című száma.