Egyrészt egyetértek azzal a gondolattal, hogy mi a francért kell nekünk átvenni az amcsi kúltúrát? Nem mintha a magyar jobb lenne. Csak nem tetszenek ezzek a baromi nagy egységesítési folyamatok, hogy minden egyedi dolgot le akarnak gyalulni, hogy a helyébe egy McDonalds-ot húzzanak fel. Undorodom attól, hogy egy plasztikba bújtatott egyenruhát akarnak a mi társadalmunkra is ráhúzni. Sőt, már rá is húzták.
Valahol Budapest és Velencefürdő között van egy kis faház, ami "gyorsétteremként" funkcionál. A tulaj a hurkát, a kolbászt és a májat együtt süti. Faterommal megálltunk ott (ő már tudta, hogy van ilyen és hogy milyen jó) vettünk egy-egy adagot, majd továbbmentünk, telken elfogyasztottuk. Hát ... olyat már nagyon régen ettem. Olyn íze volt... ha tudom, lehet, hogy három adagnyit veszek. Ilyeneket kellene nyitni élelmes magyar üzletembereknek, nekünk meg keresni kellene az ilyesmit. Nem a meki. Bár amit faterom itthon csinál hamburgert azt szintén nagyon szeretem, de az teljesen más, mint a multiké.
Viszont meg kell jegyeznem, hogy az amerikai kultúra ellen való tiltakozásunk hatalmas nagy képmutatás, hisz mi vagyunk azzok akik má-már fetisizáljuk az amcsi kúltúra egyik nagyon is jellemző megnyilvánulását, a képregényeket. És főleg a Marvel-t, ami az egyik legnagyobb kiadó.
Nagyon igaz! De meg kell mondjam, szerintem nincs normális modern magyar kultúra. Az nembaj, hogy itt is lesz képregény (persze tudom, hogy nem ezt mondtad), csak azt kell átvenni amiben mi magyarok is megtaláljuk magunkat, illetve bizonyos dolgokat átveszünk és azt saját értékrendünk, szájízünk szerint megcsináljuk. A képregény szerintem meg csak annyira amerikai, mint tojáslabda meg a bézból.
Közhely azt mondani, hogy olvasnának inkább, de mint tudjuk, akkor sem jutnának tovább a színvonalban. Főleg hogyha vannak még ilyen folytatásos vékony könyvecskék, mint Tinna stb.
Egyébként félelmetes, hogy a tudatipar mennyire uralkodik az emberen.
Van egy rokonom aki mindig megveszi az egyik búlvárlapot. És persze mindig panaszkodik, hogy mennyi hülyeség van benne stb., és különben az a véleménye hogy nincs pénz kultúrára. Kérdeztem tőle minek veszi akkor, abból a pénzből amit erre költ havonta, mindig kijönne egy könyv minden hónapban, vagy kábé ennyiből beíratkozhat a könyvtárba - nincs is messze tőlünk. Erre azt mondta, hogy ennyi neki jár és mikor tovább érveltem, azt mondta, hogy én kicsit radikálisan gondolkodom. Erre mit mondjak?
A Tökjó Hotel-ről meg annyit, hogy én nem gondoltam, hogy egy ilyen szenny sikeres lesz nálunk is, de aztán mégis.