Nem járok moziba, ezért most láttam csak a Bourne-rejtély című filmet és muszály hangot adnom megrökönyödésemnek.
EMBEREK EZ A FILM EGY VICC VOLT!!!! Olvasta itt valaki a könyvet, mert a film semmit nem adott belőle vissza. Ezt a filmet felesleges volt megcsinálni, de legalább is pofátlanság Bourne-rejtély címen eladni. (Amit ugye "born"-nak ejtettek "börn" helyett). A film kb annyit igazodott a könyvhöz, hogy kifognak egy amnéziás fickót a tengerböl, aki elég kemény kiképzést kapott. Ezzen kívül SZINTE EGYÁLTALÁN SEMMI nem egyezik meg az eredeti, zseniálisan megírt történettel. Ez kb olyan, mintha Frodó megkapná a Gyűrűt és elindulna a Roxfortba, hogy Harry Potter barátja legyen. Ez a film eredeteileg arról szólt volna, hogy a Jason nekiáll nyomozni a saját múltja után és ahova megy, mindenhol azzal szembesül, hogy bárhol járt a múltban (és éppen akkor a jelenben is), ugyanott járt (és általában gyilkolt) egy nemzetközileg keresett hírhedt terrorista, Carlos a Sakál. Az egész könyvön végighúzódik a dilemma, hogy ő maga e Carlos vagy ő csak Carlos-t üldözte. Mindeközben nyomában van több szervezet is. Ehelyet pedig kaptunk egy -az eredeti Mandzsúriai jelölt óta- elcsépelt agymosott szuperügynök klisét. Mindezt leöntötték amerikai szentimentalizmussal és heroizmussal. Vicces, hogy Bourne a filmben csak az igazán gonosz, megátalkodott gonoszokat ölte meg, ellenben a könyvvel, ahol már az őt igazoltató rendőrt is simán kinyírja. Azon pedig majdnem elsírtam magam (neeeem, nem a meghatottságtól), hogy az agymosott szuperbérgyilkos, akinek a lételeme eddig a feltétel nélküli, érzelemmentes ölés volt, hírtelen nem akarja lelőni célpontját a gyerekei elött. NEVETSÉGES. Helyette inkább inkább hátbalöveti magát. Apropó, a hátbalövés. Nem tudom, hogy milyen fegyvert használtak ellene, de tök jó, hogy egy felázott lőt sebből, csak úgy ki lehet piszkálni egy golyót. Ennek a filmnek zúzdába kéne küldeni az összes kópiáját.
UI.: Volt még egy teljesen felesleges autós üldözés, amiben egy Mini Moris-szal (ami nem igazán megy gyorsabban 70-nél) lehaggyva az egész párizsi rendőrséget autóstul, motorostul lezúgva egy bazinagy lépcsőn is.
10/1