Köszönöm a segítségeteket.
Le is vadásztam gyorsan egy használt routert, és most össze is bénáztam a "hálózatot". Igaz, most még csak egy gép van mögötte (ezért is az idézőjel ), de hamarosan érkezik a másik gép is. Közben utánaolvastam ennek a hardwares "tűzfalas" dolognak, meg az alapján amit ti is mondtok, erre a megállapításra jutottam: erősen marketing-duma szaga van Persze ha jól veszem ki, akkor jócskán megdobja a biztonságot, de akkor is.... Kár, mert nem jött volna rosszul egy kis erőforrás megtakarítás
Nem biztos. Ha fix IP címet akarsz kiosztani nekik, akkor azt kézzel kell beállítanod gépenként a Windowsban (vagy Linuxban), és IP-címenként a routerben. A routerben helyből be lesz kapcsolva a DHCP, ami azt jelenti, hogy a router konfigurálás nélkül oszt ki címeket a LAN gépeinek minden egyes csatlakozáskor. Ezt azt jelenti, hogy valószínűleg minden egyes bekapcsoláskor és újraindításkor új címe lesz a gépednek. Azért csak valószínűleg, mert amíg én nem állítottam fix IP-t az én gépemre, addig csak köbö hetente osztott ki neki a router új címet.
Ezt mindenképpen be kell majd állítanom, mert sűrűn fogom alkalmazni a tightVNC nevű programot. Erre még visszatérhetünk majd? Lövésem sincs hogyan kellene kivitelezni, pláne ha a másikra Linuxot telepítek (vagy nem, ez még megfontolás alatt áll)... Ha minden jól megy, akkor a másik gépre nem is akarok rakni monitort meg billentyűzetet (kivéve persze a telepítés időtartamára), ezért volna szükség a fix ip+tightVNC párosra.
Egyvalamit nem értek csak: ez az "új" router (használt az igaz, de reseteltem, így beállítás szempontból újnak számít gondolom) most simán kiereszti aktívan az utorrentet... Tudom, hogy ezért sokan összetennék a két kezüket, de nem kellene külön kinyitni a szükséges portot? A router ezen beállítási részén egyáltalán nincs megadva semmi, kong az ürességtől... Vagy valamit nem kapcsoltam volna be a setup folyamán? (vagy tényleg csak ennyit ér a "tűzfal"? )
Apropó, a resetnél a firmware frissítések is törlödnek? Lehet, hogy ez a ludas...
((Most pedig folytatom az erőgyűjtést az aggastyán korba lépő agyonhasznált és hajszolt 1,5 éves rendszerem újratelepítésének... (XP) ))
Szerk.: szerencsére visszapasszívizálodott az utorrent (tudom, hülye vagyok, de inkább szenvedek a beállításokkal, ha ezzel kicsit biztonságosabbá tehetem a rendszerem)