F4 248
Előre leszögezem, hogy nekem annyira bejött az előző szám, hogy nagyon nehéz lesz ezt überelnie Byrne-nak. Bár ha jól emlékszem a régi Semices Marvel Extrákra, akkor fog azért sikerülni.
Ez a rész egy elég döbbenetes dologgal indít, mégpedig hogy a Holdon csodás kis búvópatakok vannak. Mindenesetre egy légkör nélküli égitesten ez kissé meredeknek tűnik. Nyugodtan meg lehetett volna oldani ezt sima barlangokkal is, max nem Triton találja meg. Remélem ezt Byrne nem forszírozta a késöbbiekben. A névadási ceremónia nem volt rossz, szeretem az Emberteleneket, szívesen látnék valami olyasmit, amiben jobban vannak taglalva a szokásaik, gondolkodásmódjuk, hagyományaik, civilizációjuk. (Kár, hogy a fanzine nem mostanában nyúlt hozzá az Inhumans vol.6-hoz). Aztán a szemöldököm felcsúszott a fejem tetejére, mikor egyik pillanatról a másikra a Holdunk elhagyta kedves bolygónk társaságát. Nekem már itt gyanús volt az egész (de tényleg!), nem igazán illik bele az eddig megszokott Byrne dramaturgba, egy ilyen nagyságrendű dolgot nem szokott csak úgy elintézni, hogy "hoppá, einstandolják a holdat!". Aztán meg hiba hiba hátán, már gyanakodtam, hogy ezt talán nem is Byrne írta vagy mifene. De a végén minden kiderült szépen persze, de azért ez a sok direkt hiba felvetett bennem két elméletet. 1. Akart írni direkte egy No-Prize gyanus számot vagy 2. Ez egy elég mélyen szántó történet Reedröl, hisz ő az aki álmodja az egészet. Az persze teljesen világos, hogy a normális ember legszörnyübb rémálma a családtagjainak és barátainak hírtelen elvesztése. Kivéve a vallási, ideológia és egyébb fanatikusok, de őket inkább ne számitsuk a normális emberek közé. Na most... Reed-nek nem csak az a szörnyű rémálma, hogy a szerettei meghalnak, hanem olyan helyzetben halnak meg, ami kívül esik a józan ész fogalmán, amit nem tud kezelni. És itt nem csak arra gondolok, hogy egy másik univerzum különleges szabályai szerínt történnek a dolgok. Hanem sehovasem beilleszthető logikai hibák vannak, amire nincs magyarázat, se tudományos, se misztikus, semmilyen. Ezzek szerínt Reed egy kicsit már közel áll a fanatikus színthez, hisz ha csak és kizárólag a szerettei elvesztése jelentené számára a rémálmot, akkor olyasmit álmodna, mint Sue, hogy jön Fátum és agyonlő mindenkit egy szupersugárral vagy Nagy G megeszi a Földet. De így más hangsúllyal jönnek le a dolgok... vagy csak én képzelek bele mindenféle hülyeségeket
Egyébként néhol nagyon jól átjött a hatalmas lény mrete a képeken, nagyon bele tudtam élni magamat (az egész odalas kép, mikor Ben-t a szeme elé tartja, vagy mikor elsöpri a várost), de néha nem sikerült normálisan átadni az érzést (pl. mikor a holdat gépkarok fogják le), tegyük hozzá, hogy nem kis feladat bemutatni egy 5000 kilométeres lény gigantikuságát.
Gondolom nem tértek vissza soha többé a kristály készítőinek rejtélyére, pedig kiváncsi lennék erre is, mert a vége elégé Lovecraft-osra sikeredett. Talán egyszer majd valaki...
Honosítás nagyon jó lett szeríntem, egyetlen egy hibát találtam: Lockjaw-nak van tudtommal van már honosított neve... ha jól emlékszem Szájzár.
Jövök még majd a többivel is, de már most lelkembe markolt a gondolat, hogy már csak 2 Byrne féle F4-et olvashatok tőletek. Muszáj folytatnotok...
Köszönet a képregényért!!!