benya11: Fairlight igen velősen, de élnyegében összefogllata azt, amit Thor-ról tudni érdemes.
Az a Hangya, aki itt meghalt, ugyanaz, aki magyarul a Marvel Extra számaiban, az Ostrom történet alatt megjelent és segített nekik. Ő Scott Lang, egy mérnök, aki betört Pym-hez, és elopta a ruhát, hogy annak segítségével visszaszerezhesse elrabolt láynyát. Pym követte a tolvajt, ade amikor látta, hogy milyen célra használja a ruhát, akkor nekiadta, hogy használja egészséggel és méltón. Azóta Scott volt a Hangya, és becsülettel helyt állt, tagja volt többek között egy időben az F4-nek is, amikor Reed-et (ismét) halottnak hitték. A feleségétől elvált, és a lányát az anyának ítélték, mert ő a szuperhős élete miatt nem volt alkalmas. Röviden ennyi.
Most pedig jöjjön a vágatlan vélemény a Káoszról, illetve az odavezető útról.
Szóval akkor hadd mondjam el, hogy mi nem tetszett az Oszolj!-ban.
Ahogy korábban már említettem, pár résszel korábban kezdődött, szóval egy pár szóval összefogalnám a Bendis előtti érát. Lehet, hogy SPOILER, de mivel kb. 60 résszel van még addig a CoMor-on, ezért szerintem nem gáz.
Szóval: A vol3. elejétől kezdve nagyon szépen felépítette a történetet és a karaktereket a George Perez – Kurt Busiek páros (talán a legnagyobb kedvenceim Angyal vonalon), majd az utánuk jövő Geoff Johns. Szépen, fokozatosan újra összehozták pl. Darázst és Fullánkot – igaz, Darázs nemet mondott egy újabb lánykérésre egy baromira jó részben – és szép kerek volt az egész.
Na és ekkor jött Chuck Austin. Jött, és mindent lerombolt, amit addig felépítettek. Hogy mindezt a saját erejéből tette, vagy már Bendis keze alá dolgozott, és neki készítette elő a terepet, azt nem tudom – bár szeretném tudni, hogy BMB-nek volt-e köze hozzá – de kriminális munkát végzett.
Kezdődött egy történettel (Lionheart of Avalon), aminek a végén színre lépett egy új Britannia Kapitány. De közben volt pár probléma:
• A karakterek legtöbbje szöges ellentétben viselkedett a tőle addig megszokottól, vagy pedig – ami még rosszabb – visszasüllyedt akár több évtizeddel ezelőtti szintre és viselkedésmódra.
• Darázs és Fullánk viszonya. Említettem, hogy volt egy visszautasítás, de itt, minden átmenet nélkül már egymás torkának voltak ugrasztva.
• Egy rakat megválaszolatlan kérdés merült fel, hogy most akkor mi történt (a régi) Britannia Kapitánnyal, hogy került oda, ahova, és pár Angyal is csak úgy hirtelen kikerült a képből egy rész erejéig.
• Amikor az új Britannia Kapitány ki lett választva, a régi egy ilyet mondott neki: „Ha felfeded magad a gyermekeid előtt, akkor az életük fájdalmasan és borzalmasan véget ér.” És ezt a következő részben még egyszer. Mi van? A régi Britannia Kapi megfenyegeti az újat? Hogyan? Miért??? És a következő részekben sem derül ki, hogy ennek mi az oka, tehát teljesen értelmetlenül bekerült egy abszolút hiteltelen életveszélyes fenyegetés. A JÓ oldalról!!!
• Az utolsó részben, Sólyomszem Thor által készített nyílvesszőkkel száll szembe a Roncsbrigáddal. Hogy mi van? Thor, aki alapban sem kovácsmester, de ekkor már az asgardi istenek ura volt, nekiáll nyilakat farigcsálni? Mi jön még, dobócsillag?
• Ráadásul a végkifejletnél ott volt Wanda, de nem volt más szerepe, mint hogy üssék-verjék, majd szerencsésen megmentsék. Miért nem csinált semmit a híres varázserejével?
Utána jött egy újabb történet (Once an Invader), ami csak tovább mélyítette a ráncokat rajongói homlokomon.
• Sólyomszem itt mozdult rá Darázsra. Oké, szíve joga. Én is megtenném. De amikor Sólyomszem kijelentette Darázsnak, hogy „Nem vagyok Hank barátja. Nem, amióta megütött téged.” Aha. Ezt már hosszú évek óta tudja, ehhez képest a Nyugati Parti Angyaloknál mindent elkövetett, hogy meggyőzze Hanket, hogy – az akkor éppen rakoncátlankodó ereje nélkül is – értékes tag lehet és beálljon a csapatba. És nem éreztem rajta ezt a hozzáállást egyszer sem. Azóta sem. Higgyétek el, tudom, miről beszélek, olvastam a sorozatot.
Ettől eltekintve ez nem volt olyan gázos, igazából több bajom nem volt vele. És itt érkeztünk el az Oszolj!-t képező részekhez, a ’Káosz’-hoz.
• Hangya halála egyértelműen csak sokkoló elem volt. Talán ő tényleg halott marad, mert nem volt jelentős karakter. Vagy csak hosszab ideig tart a feltámadása. Egyébként Austin és Bendis előtt neki is egész jó történetet kerítettek, amiből persze aztán elmaradt a klimax emiatt.
• A 2. részben, amikor kiderül, hogy Vasember részeg volt az ENSZ-ben (még ha nem is ivott), Sólyomszem egy szavát sem hiszi el neki. Meg se próbálja. Ő, aki bűnözőként és ellenségként esélyt kapott Tony-tól, hogy Angyal lehessen és azóta is elég jó viszonyban voltak, ráadásul nagyon régeóta ismerik egymást.
• 3. rész: Kapinak fogalma sincs, hogy miért gyűlt össze az összes ex- és tartalékos Angyal? Könyörgöm, ők hívták őket össze a fehér kóddal!!! Hiába, öreg és szenilis. Ráadásul akkor üvölti el, hogy ’Angyalok Előre!’, amikor már majdnem vége a csatának? Kicsit elkésett vele, nem?
• Még a 3. részben: Sólyomszem halála. Ja. Már alig várom, hogy visszatérjen. (Vagy a House of M-ben vissza is tért? Nem tudom, azt nem olvastam.)
• Még mindig 3. rész: az ENSZ, amint egy ilyen gyors szavazáson visszavonja az Angyalok jogait? Egyrészt nem szoktak titkosan és egységesen szavazni, másrészt nem órák alatt. Hónapok alatt esetleg.
• És végül, de nem utolsósorban a 4. rész: hogy-hogy Wanda nem emlékezett a gyerekeire és ez eddig soha nem derült ki? És azóta vajon minden újonnan belépővel az elsők között közölték, hogy tartsa a száját a gyerekekről? Bevallom, lehetséges, hogy valahol egyszer Agatha Harkness gondoskodott erről a kérdésről Wanda agyában, de nagyon nem emlékszem erre. De oké, fogadjuk el, ez valóban így volt, és évek óta soha senki nem szólta el magát.
• Az Angyalok mást se csinálnak, mint hogy állnak, és hagyják, hogy történjenek velük a dolgok, mire jön Dr. Strange és egymaga lerendezi az egészet. Soha életében nem volt Angyal, köze nincs a füzethez.
• És jöjjön az, ami után szívből megutáltam Dr. Strange-t, illetve a mögött álló erőt (Bendis), ami a legjobban felidegesített és higgyétek el, tényleg fel tudom magam kúrni rajta: jön Dr. Strange és meghallgatja, hogy mi történt Wandával, mióta megszülte a gyerekeit. Egyrészt teljesen hihetetlennek tűnik, hogy ne tudjon róla, mert a képregényekben nem hogy a csapattársak és a hősök, de még az ellenségek is ismerik egymás összes gyenge pontját, valamint tisztában vannak a családi állapotokkal. Ehhez képest történik egy ilyen esemény évekkel korábban, és a mágia nagyura azt mondja, hogy erről fogalma sem volt? Ráadásul lebassza az Angyalokat, hogy miért nem szóltak??? De a csúcs: amikor elmondják, hogy Wanda ereje hogy nőtt, miután hozzáfért a káosz mágiához, kijelenti, hogy ilyen mágia nincs, mert ő a Legfőbb Varázsló és még soha nem hallott róla. MI VAAAAAN???? Hát mit képzelsz, ki a kis faszom vagy te? A mindenható? Csak azért mert Te nem tudsz róla, már nem is létezik?…. Bocsi, kicsit lehiggadtam. Szóval ez volt számomra a legnagyobb csalódás. Olyan szépen fel volt építve az évek folyamán ez a káosz mágiás dolog, nagyon szép alapjai és hihető háttértörténete vol, a JLA/Avengers cross-overben is lényeges szerepet kapott, erre jön egy balfasz, aki azt mondja, hogy ilyen nincs? Köszi szépen Strange & Bendis. Igazán köszi.
• És persze a végén Wanda testét nyugodtan odaadják Magneotnak, majd „…végét vetik a zenének, s hazamennek a legények.” Hogyne.
Na, összefoglalva ennyi bajom volt azzal, ahogy az Angyalokat befejezték, hogy aztán egy új kezdetet vegyenek. Nyilván sokan nem értenek velem egyet, de szerettem volna a nézőpontomat és a véleményemet megosztani mindenkivel. Aztán lehet egyetérteni, vagy megcáfolni.