Komolyan mondom, ha az embernek sok pénze lenne, akkor indítana egy próbapert az RTL Klub és az ORTT ellen. Én ugyanis pénzt adok ezekért a műsorokért a csatornának, és rajtuk keresztül az ORTT-nek is. Ugyanis a TV csatorna abból él, hogy én nézem az ő műsorát. A hirdetők azért fizetnek, mert a csatorna azt mondja: "Faszikáim! Virítsátok a lóvét, és mi eljuttatjuk a reklámotokat a nézőkhöz!" Tehát így én kvázi az RTL Klub dolgozója vagyok ilyenkor, mert növelem a nézettséget, ezzel javítom a tárgyalási helyzetüket a hirdetők felé. Vagyis a hírdetők pénzét én termelem ki a csatornának, úgymond az én pénzemet kapja meg a RTL. Akkor ezért a pénzért miért is nem kapom meg a teljes szolgáltatást? Ez kérem az én olvasatomban a vevő megkárosítása. Tudom, nagyon demagóg, és elég eröltetett gondolatmenet, de talán egy próbát megérne. Ha sok pénzem lenne...
Az ORTT meg legalább kötelezni a sok faszsága mellett a csatornákat, hogy a kis karika mellé tegyenek ki egy a DVD tokokon már jelen lévő ollót, ha vágott verziót mutatnak be. A nézőnek pedig legyen joga eldönteni a film megtekintése előtt, hogy egy dilettánsok által megnyirbált filmet meg akar-e nézni, vagy sem!
Na... Úgy felhúztam magam, hogy meg is írtam a levelet az ORTT-nek.
"Tisztelt ORTT!
2006. január 6-án, a késő esti műsorblokkban az RTL Klub műsorra tűzte a Csillagközi invázió (Starship Troopers) című amerikai sci-fi filmet. A film vetítése közben végig a képernyő bal alsó sarkában volt a piros karikába foglalt 18-as jelzés, ami úgy gondolom, hogy azt jelenti, a film erőszakos tartalma miatt a legmagasabb besorolásba került, de ezzel párhuzamosan az ember elvárja, hogy ilyen besorolás mellett a filmet csonkítatlanul tekinthesse meg. Azonban az RTL Klub a film egy (elnézést a kifejezésért, de nem tudok rá jobb kifejezést) dilettánsok által megvágott, élvezhetetlen verzióját adta le, melyre legjobb esetben is elég lett volna egy 16-os karika, mivel a film cselekményében feltűnő minden véres jelenetet kivágtak. (Ami ennél a filmnél különösen mókás eredményre vezetett, ugyanis volt olyan jelenet, aminél még az aláfestő zene nyekkenése is fájt a néző fülének.) Nekem azzal a móddal van problémám, ahogy a nézőket az RTL Klub ezen film (és az elmúlt hónapok, évek során több tucat más film) vetítésekor semmibe vette. Aki ismeri a filmet, az pontosan tudja, hogy miért marad ébren 10 óra után, tudva azt, hogy horrorisztikus jelenetekben lesz része. És ezekre a nézőkre építve az RTL Klub tucatnyi hirdetőt is toborzott, ezen műsorblokk vetítésének idejére. Amennyiben az RTL Klub nyilvánosságra hozta volna azon szándékát, hogy ezt a filmet (valamint az összes hasonló módon adásba került filmet) vágott (és ennek következtében több helyen értelmezhetetlen és összességében élvezhetetlen) formában fogja műsorra tűzni, akkor azzal egy olyan jogosulatlan előnytől esett volna el, ami komoly nézőszám csökkenést jelentett volna számukra. Mivel nem hiszem, hogy egyetlen józan, televíziózással foglalkozó szakember is kétségbe vonja ezen kijelentésemet (elég csak egy statisztikát megnézni a DVD kiadásokról azon filmek esetében, melyek vágottan jelentek meg – és ugye a DVD-k esetében KÖTELEZŐ FELTÜNTETNI, hogy a film vágott verziója van a lemezen.) így úgy gondolom, hogy az RTL Klub ezen magatartásával messzemenőkig kimerítette a nézők rosszhiszemű megtévesztésének fogalmát. Kérem ezért az ORTT-t, hogy ebben az ügyben vizsgálatot indítani, valamint egy megoldást a vágott verziójú filmek adásba kerülésének jelzésére keresni szíveskedjenek.
Tisztelettel:
Péli Csaba"
Tudom, naív vagyok, mint az állat, de hátha történik valami.