HálóZsák fórumok > OFF topik
Filmek, zenék
roberto:
A kérdés, nem fognak-e ettől egy idő után befásulni a filmnézők, mondván, úgyis mindig ugyanazt kapom a pofámba, csak a körítés változik valamit.
KiD:
Így viszont értelek, és egyetértek. :D
Sepi:
--- Idézetet írta: KiD - 2022. Szeptember 01., 21:43:23 ---Például önmagában az, hogy Murphy színre lépése után személyre szabták a jeleneteket, hogy a szereplők reflektáljanak arra, hogy ő fekete, az nem ugyanaz, mint eleve úgy írni meg, hogy az egy lényegi elem, hogy ő fekete. Ki ne írt volna bele pár ilyen jelenetet, adja magát. De azért nem lett a filmből egy Forró éjszakában. Ami szintén egy jó mozi, de az konkrétan az előítéletekről szól.
--- Idézet vége ---
Ja, persze, oké, ezt vágom, meg igazad is van. Én sem állítottam azt, hogy a példáim mind alapvetően erről szóltak volna. Csak azt, hogy mai szemmel sokkal jobban észre lehet venni a finom polkorrekt utalásokat a régi kult filmekben is. Mert hát sok mai filmben sem az a fő cél, hogy ezt hirdessék, de mégsem tudják olyan elegánsan beleszőni a filmbe (tisztelet a kivételnek, mert azért szerencsére akad), mint ahogy azt régen tették. Ezért van az, hogy a mai filmekben sokkal jobban észreveszed ezt, mint a régiekben. És itt kanyarodhatunk vissza a kiindulóponthoz, hogy sajnos a mai filmek történetei nem olyan jól kidolgozottak, mint korábbi társaiké, mert sokkal inkább a látvány felé orientálódik, ezért kevésbé vannak ezek a szálak eldolgozva és ezért látja az ember azt, hogy ez meg ez tényleg csak kötelező elemként van belerakva, mert benne kell lennie. Ami után azt érzi az ember, hogy a mű végeredményéhez igazából semmit nem adott hozzá, csak egy felesleges plusz volt.
KiD:
Ez messzire vezető téma, az egész társadalom, a filmes stúdiórendszer, a média és a film, mint médium is más volt, azt hiszem, hogy úgy fogalmaznám meg azt, ahogy én látom, hogy nem elegánsabban adták elő (bár igazad van, az a minőségre általánosságban jellemző volt), hanem, hogy kisebb dolgokban adták elő. Pl. a szimpatikus rendőrfőnök többnyire néger (a Halálos fegyveren kívül nem is jut eszembe most kivétel). Más volt a lépték, mások voltak a célok.
Például önmagában az, hogy Murphy színre lépése után személyre szabták a jeleneteket, hogy a szereplők reflektáljanak arra, hogy ő fekete, az nem ugyanaz, mint eleve úgy írni meg, hogy az egy lényegi elem, hogy ő fekete. Ki ne írt volna bele pár ilyen jelenetet, adja magát. De azért nem lett a filmből egy Forró éjszakában. Ami szintén egy jó mozi, de az konkrétan az előítéletekről szól.
Sepi:
Ó, az egy dolog, hogy eredetileg melyik szerepet kinek szánták, de attól még a végeredményt kell nézni. Azt én is tudom, hogy a Beverly Hills-i zsarut eredetileg Slynak szánták (ahogy akkoriban szinte minden filmet, mint utólag meg lehetett tudni :) ), de ahogy jött Murphy, azért szépen beledolgozták a fekete dolgot is a filmbe. Elég csak megnézni az előítéleteket amikkel találkozik Beverly Hillsben, vagy például a szállodarecepciós jelenetet. Csak ahogy mondtam, ezeket akkoriban sokkal elegánsabban adták elő, szinte alig észrevehetően. Nem tolták fullba, hanem finoman adták elő.
A horror műfajban is tudom, hogy alap klisé, hogy nő a főszereplő kb a 70-es évek óta, de a szexizmuson felül azért lehet látni ebben is a feminizmus korai jeleit, pláne ha tudjuk, hogy a 80-as években nagyjából mi is volt a feminizmus fő törekvése. Mert azért nem lehet ebből a szempontból elvonatkoztatni az aktuális kortól sem, ami teljesen más volt mint most.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése