Huh, hol is kezdjem, ez a mű tényleg FANTASZTIKUS, LENYŰGÖZŐ. Nem olvastam minden marvel -képregényt, de szerintem, így is nyugodtan azt mondhatom, hogy ez az egyik, ha nem a legjobb kiadványuk.
Tényleg lehetet látni, hogy Busiek mennyire alaposan és aprólékosan vizsgálta át a Marvel több évtizedes történetét, hogy végül, a meghatározó eseményeket új formába öntve egy ilyen fantasztikus "történelemkönyvet" írjon egy olyan narrátor tolmácsolásában, aki igazi jellemfejlődésen keresztül meg át, aki tényleg egy hétköznapi nagyravágyó kölyökből érett ember lesz, aki meglátja azt, mint senki mást. Aztán meg jó dolog volt találkozni, az ifjú Jamisonnal, látni, a magabiztosságát, ahogy eldönti, márpedig ővé lesz a Harsona. ez a 4 könyv olyan volt számomra, mintha busiek gyémántot csiszolt volna, nyilván valóvá tett, és egyszerűen, mégis tökéletesen összefoglalt jelentős eseményeket, mint a skrull kree háború, méltó jelentőséget adott Willinek az öreg postásnak (ő ugye 3 részben is szerepelt?), és igazán csodálatossá tette Gwen amúgy is hihetelenül szerteni való alakját.
aztán meg hihetelenül örültem neki, hogy párhuzamot vont a mutáns kérdés és a rasszizmus közt, méghozzá egyetlen mondattal és Ross egyetlen rajzával. Szintén röviden, mégis jelentőssen foglata össze Peter Parker kényszerű, és sajátos helyzetét, hogy kénytelen saját Pókember énét bemocskolni, hogy megtudjon élni valamiből. (Szerintem többek közt ez teszi őt annyira egyedi hőssé).
Szerinem ez a képregény még azoknak is tetszik, akik nem szeretik a szuperhősöket.
Persze az egész fityfenét ért volna, ha nincs ez a hihetelneül profi honosítás, amit készítettetek. Bár nem ismerem a szöveget, de nagyszerű, érthető mondtatokat írtatok. Egytelen hibát sem talaláltam a beírásban, pedig jó hosszú szöveg, remekül sikerültek az újságcikk fordítások, a világvégét váró pasas táblája. szóval szerintem ebben a formában simán ki lehetne adni nagyon jó. Úgyhogy kösz Dórika, talgaby, Troll, Kaine. Köszönet a lektoroknak, (nem tudom, hogy csak Sepi volt-e egyedül.) Köszi, hogy még volt energiátok még a történeteken kívüli anyagokat is lefordítani.
Végül ott vannak a rajzok/festmények. Lentebb azt írtam, hogy Ross zseni, pedig akkor még csak a 4. könyvet ismertem, meg néhány más rajzát. Most azt mondom, még annál is nagyobb zseni, hihetelenül profi és alapos. Méltó párja Busieknek. Ahogy legjelentéktelenebb "statisztáknak" is kidolgozott arcokat, ruhákat készít. A szemeket megteliti élettel, hogy valódi vonásokat, ráncokat készí az embereknek, (kedvencem az öreg fekete papa, aki reménykedik abban, hogy Amerika Kapitány legyőzi Galactust, de az atlantiszi sereg bevonulását figyelő Gwen festmény is nagyszerű). A színek is fantasztikusak, élénkek. tényleg, mintha időutazáson venne részt az ember.
Még egyszer köszönet emberek!