HálóZsák fórumok > OFF topik
talgaby és Zerit OFF Páholya
Gabe:
--- Idézet ---a fekete lyukhoz...szerintem először azt kéne tisztázni pontosan, hogy mi is az. Mert még azt sem tudjuk biztosan.
--- Idézet vége ---
Ezt már tudjuk. Egy csillag, ami a kimerülése után a hatalmas tömege miatt magába "omlik". Amíg tart a fúzió, a hatalmas belső nyomás kifelé nyomja, a tömegvonzás pedig befelé húzza a testet. Amíg van nafta, addig egyensúlyi helyzet áll fent. Amikor magába omlik, akkor az óriási tömegvonzás hatására hihetetlenül magas sűrűségűvé és kicsivé vállik a "csillag" (innentől már nem nevezhetjük annak). Inkább a működése az ami zavaros, a létrejövetelük az már régóta tisztázott. Egyébként kisebb élrdekesség, hogy a szaturnuszból is kialakulhatott volna egy csillag, csak azért nem indul be a fúzió, mert nem elég nagy a tömege. Ugyanis ahhoz el kell érni egy kritikus tömeget (nem ugyanaz mint az atombombánál), hogy ez beinduljon. Amikor a csillagban a sima hélium (reméllem jól emlékszem, de a mi napunkban ez az egyik "hozzávaló" ha minden igaz ) alapú fúzióhoz elfogynak a hozzávalók, akkor elkezd összeomlani, aminek hatására a hatalmas hőség következtében a kelettkezett -és még a csillagban lévő- anyagokból beindulhat egy újabb ("másodlagos") fúzió, csak kisebb intenzítású, és rövidebb ideig tartó, mint alaphelyzetben. Ez egy darabig ismétlődhet (amig van miből, és elég nagy a hőmérséklet, tömeg és a nyomás) míg végül az eredmény egy "kis" valami a valahai naprendszer közepén (persze baromi nagy sűrűséggel és kis tömeggel. Ha a csillag elégé nagy tömegű volt, nos akkor a "kis valami" helyett egy fekete lyuk keletkezik, aminek a beszippantott cuccosok egyre jobban hozzáadódnak a saját tömegéhez, egyre nagyobbra növelve a saját tőmegét és sűrűségét, ezzel együtt pedig a gravitációs erejét is. Tulajdonképpen az egész "motorja" az egyetemes tömegvonzáson alapszik (gravitáció) csak persze jóóóval nagyobb méretekben, semmint azt felfoghatnánk.
(Reméllem nem hordtam össze túl sok zöldséget, de már régen volt utoljára a kezemben csillagászati témájú könyv. )
A legégetőbb kérdés mindenképpen az idő mibenlétének a tisztázása volna, az sok kérdésben előrre lendíthetné az ilyen témájú kérdéseket. Hiszen amíg ez sem tisztázott, akkor hogy az ördögbe kezdhetnének el gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne manipulálni azt? Olyan ez, mintha mintha az ősemberek nekiálltak volna ejtőernyőt készíteni, aztán amikor kész, a kipróbálása előtt jutna eszükbe hogy akkor most fel kéne találniuk valami repülő alkalmatosságot is. (oké, meggyőztetek: base jump ) Lényeg: előszőr a kabátot kéne megvarni, aztán nekiállni a gomb beszerzésének...
( jujj, ezek a hasonlatok...)
Punkológus:
--- Idézet ---ezt a papírlapso cuccot az Event Horizon horrorban is nyomatták...te is láttad?
--- Idézet vége ---
Nem láttam, de ez a papirlapos dolog a legtöbb komersz időutazós műben benne van
--- Idézet ---Én az időutazást egyfajta teleportációként fogom fel. Testünk a nukleonoknál is kisebb részecskék formájában kilép a tér és idő kötelékeiből, és egy másik idősíkban összeáll. Ezért szerintem az időutazás csak úgy lehetséges, hogy az illető, ugyanoda érkezik, csak később.
--- Idézet vége ---
Na erröl írtam le, hogy miért nem jó ez.
pepo05:
Punkológus: ezt a papírlapso cuccot az Event Horizon horrorban is nyomatták...te is láttad?
Gaby: ez igen! Így beszél egy gépészmérnők? Ilyen is tanultok, vagy ez nálad alapműveltség?
a fekete lyukhoz...szerintem először azt kéne tisztázni pontosan, hogy mi is az. Mert még azt sem tudjuk biztosan.
Én az időutazást egyfajta teleportációként fogom fel. Testünk a nukleonoknál is kisebb részecskék formájában kilép a tér és idő kötelékeiből, és egy másik idősíkban összeáll. Ezért szerintem az időutazás csak úgy lehetséges, hogy az illető, ugyanoda érkezik, csak később. Viszont ebbe ne keverjük bele a párhuzamos világokat...az más szerintem.
Sepi:
Ez igencsak érdekes meghatározása az időnek. Mármint az, hogy az részecske lenne. De már mondtam régebben is, hogy egyáltalán nem lehet tudni, hogy az idő a világegyetem más helyein is ugyanúgy telik-e. Mert előfordulhat, hogy ez nem egy konstans dolog . Viszont a fekete-lyukak általad boncolgatot esetleges működése egy valóban érdekes és meggondolandó elképzelés. Hiszen a mai tudomány nem tudja rendesen körülírni ezt a fizikai jelenséget. Én még nem tartom kizártnak azt sem, hogy azok más univerzumok "átjárói". Szerintem erről még lehetne elég sokat beszélni.
Gabe:
--- Idézet ---A Föld, mint minden nagy tömegű objektum, görbíti maga körül a teret és ezzel az időt is.
--- Idézet vége ---
Egy felvetés: a fekete lyukaknak olyan hatalmas a gravitációja, hogy a fényt sem engedi ki magából, tehát ha figyelembe veszük azt, amit mondtál, akkor az időt is be kellene "szipantania". Ha ez így történne, akkor két dolog lehetséges:
a; nagyon le kellene lassulnia az időnek a környékén, így bizonyos szempontból lehetne időutazni előre felé, ha a közelébe megyünk, akkor úgye "hibernáljuk" (számunkra lelassul az idő, de kegyetlenül, percek alatt évek telnek el (reméllem olvastátok az Átjáró sorozatot )), magunkat. Igaz ugyan hogy bármilyen kis sebességgel megközelíthetjük, tehát akár mai technológia szinten is lehetne próbálkozni, ha a hatótávolsága az űrjárműveinknek eléggé nagy lenne, csakhogy "kifelé" az eseményhorizont mögül, még a fénysebesség sem lenne elegendő a szökési sebesség eléréséhez. Tehát nem lehet kijutni. (ha figyelembe vesszük hogy a fénysebesség az elérhető legnagyobb sebesség, [szerintem nem ])
b; belemehetünk a feketelyukba, feltételezve azt, hogy a létezése óta eltelt időt "tartalmazza" mintegy lenyomatként. A gáz az, hogy az adott időhöz kapcsolodó teret azt nem igazán fogja, legalábbis ha valaki nem abba a valaha létezett csllagrendszerbe szeretne eljutni, amiből az adott feketelyuk a központi égitest (nap) összeomlása után kialakult, ott is csak a csillag összeomlásának pillanatáig lehetne "visszatekerni" az időt. (hülyén fogalmazok, de reméllem érthető).
Szerintem az időt nem befolyásolják a nagy testek, még a fekete lyukak sem, hacsak az idő nem valami részecske, vagy legalábbis fizikailag létező dolog. Ha az, akkor akár lehetséges lehetne a klasszikus értelemben az időutazás is, de addig csak ilyen félmegoldások létezhetnek, azok is csak elméletben.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése