Én úgy képzelném el ennek a diplomáciai útjáát,hogy:
- Nem amerikai állampolgárok: reg. esetén zöldkártya, lakhely, szociális háttér biztosítása és természetesen korlátlan tartózkodási engedély, nem reg. esetén elfogás,majd azonnali kiutasítás az országból. Vissztérése esetén nemzetközi körözés, bebörtönzés.
- Földönkívüliek: reg. esetén személyazonosság kiállítása,kérésre plasztikai sebész és a többi ,nem reg. esetén: felkérés az azonnali távozásra, megtagadás esetén a tartózkodás valamilyen módon való lehetetlenné tétele
- Nem emberi fajok,nem beleértve a mutánsokat: reg. esetén új személyazonosság, esetlegen szükséges plasztikai műtétek, jólét nem reg esetén: felszólítás bármilyen különleges erő használatának beszüntetésére, ha ez nem lehetséges, kiutasítás, megtagadása esetén bebörtönzés
- Istenek: reg. esetén személyazonosság, jólét, nem reg. esetén felkérés a föld elhagyására. Thor példának okáért szerintem elhagyná a földet, ha a közvélemény azt kérné,hogy távozzon. Nem reg. esetén további nyomás gyakorlása, természetesen katonai erő bevetése felesleges. Az istenek nagyrésze elhagyná a földet ilyen esetben.
Mutánsok: reg esetén a közvélemény egyenrangúnak tartaná őket a többi hőssel,jólét nem reg. esetén: figyelmeztetés,majd bebörtönzés.
És végül az amerikai állampolgárok:
reg. esetén elismerés, fizetés, biztos háttér
nem reg. esetén: figyelmeztetés majd elfogás,bebörtönzés
És én a regisztrációt így képzelném el: X személy egy bizottság előtt leveszi a maszkját, papirokkal igazolja a kilétét,majd megmutatja képességeit. Ezután hivatalosan a SHIELD "felügyelete" alá kerülne. Vagyis: bármikor azt csinálhat amit akar! Oda mehet ahová akar!(országon belül) DE AZ EREJÉT NEM HASZNÁLHATJA! Alapesetben! Viszont kapna annyi bizalmat,hogyha esetleg valós vészhelyzet alakul ki, akkor egyeztetéssel és jelentéssel egybekötve akciót kezdhet. Igazából egy mobiltelefon kéne az egészhez... De senki nem kötelezné semmire! Nem lenne besorozott katona! Majd az akció után teljes vizsgálattal kiderítenék az anyagikárokat, egyfajta mérleget vonnának, természetesen az emberi életet tartva szemelőtt. Ennek alapján mondanák Xnek,hogy esetleg legközelebb mire ügyeljen, valós tréningeket tartanának(ez sem kötelező) a hősök együtt eddzenének, és a komolyabb fenyegetésekkel szemben(pl. idegen invázió) együttes erővel és a kormány támogatásával lépnének fel. Személyre szabott felügyelet lenne, nem csoportos, nem úgy mint a Bosszú Angyalai,de azért hasonló. Mindannyiukat egyéni eredményei alapján ítélnének meg. Emellett természetesen anyagi és nem anyagi juttatásokat kapnának, akkor is ha nem hősködtek(sőt attól függetlenül,nehogy pénzköszpontúvá váljon a dolog) természetesen csak "polgári" mértékekre gondolok. Éppen annyit,hogy ne a napi megélhetés vonja el a figyelmét és legyen ideje a segítségnyújtásra.
Ez lenne szerintem egy ideális állapot a törvény és a szuperhősök között, bár szerintem ilyen úgyse lesz, az olvasók ezt túlságosan unnák. Ők a bonyodalmat szeretik és a cinikus véleményeket.
Tegnap újraraktam a gépemer vindóz,megy vagy egy tucat progi. ezalatt legalább 10 szer megkérdezte a gép,hogy regisztrálok-e. Én mindig azt válaszoltam hogy nem. Veszélyben az életem! Jön a SHIELD!