Függetlenül a Hidegháborús helyzettől, ami jelenleg a Forma-1-ben uralkodik, az én legnagyobb problémám nem az autók kinézetében és (évi) átlagos teljesítményében van, hanem sokkal inkább abban, hogy a mai F1-ben már nincsenek igazi klasszis pilóták, olyan személyiségek mint annó 15 (20) évvel ezelőtt. Helyettük már csak duzzogó, nagypofájú pilóták vannak (és az az egy iszákos ), nameg zseniális mérnökök. Egyébként a mostani F1-ben is mondhatni Ferrari vs. McLaren csata zajlik (bár ennyi erővel a Benetton vs. Williams "párharcot" is írhattam volna), csupán más színekben (Brawn GP vs. Red Bull Racing). Ugyebár Ross Brawn a Ferrari tervezésében és fejlesztésében játszott komoly szerepet (igaz ott volt egy Rory Byrne és egy Michael Schumacher is), még a McLaren-nél a fő zseni Adrian Newey volt. És milyen érdekes, most azok a szerelők, mérnökök dolgoznak Brawn keze alatt, akik annó Newey mellett dolgoztak még a Williams utolsó világbajnoki évében. Szóval a Forma-1-ben bizony tapasztalhatóak a válság jelei. Nem kell ide az FIA és a FOTA közötti csatározás, hogy ezt bárki észre vegye. Amég az olyan versenyzők, mint a mi Zsoltink képes bekerülni ebbe a bajnokságba, és egy teljes szezont vagy még többet lehúzni, addig engem senki sem fog meggyőzni arról, hogy nincs igazam, hiába izgalmas időnként egy-egy futam, vagy bajnoki hajrá.
Ami pedig a jövő évi közvetítést illeti, ha jól tudom a Magyar Televízió adta be a legjobb pályázatot, aminek én személy szerint nagyon örülök, mert így legalább nem kell látnom azokat a barmokat (igaz, jelen állás szerint azt a 8 szakadár csapatot sem), akik az RTL Klub közvetítése során felbukkannak. Kivéve persze Dávid Sándor.
Egyébként a FOTA már el is készítette előzetes jövő évi versenynaptárát.
1. március 7. Buenos Aires, Argentína
2. március 21. Mexikóváros, Mexikó
3. április 11. Jerez, Spanyolország
4. április 25. Portimao, Portugália
5. május 2. Imola, Olaszország
6. május 23. Monte-Carlo, Monaco
7. június 6. Montreal, Kanada
8. június 13. Indianapolis, USA
9. július 11. Silverstone, Nagy-Britannia
10. július 25. Magny-Cours, Franciaország
11. augusztus 15. Lausitz (EuroSpeedway), Németország
12. augusztus 29. Helsinki, Finnország
13. szeptember 12. Monza, Olaszország
14. szeptember 26. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emirátusok
15. október 10. Szingapúr, Szingapúr
16. október 24. Szuzuka, Japán
17. november 7. Adelaide, Ausztrália
Az egész herce-hurca kapcsán csupán arra leszek igazán kíváncsi, hogy azok az országok (helyszínek), melyek kimaradtak (Magyarország, Törökország, Kína, Brazília) a felsorolásból és csak a F1-es versenysorozat szempontjából lesznek kiemelt helyszínek, mit lépnek majd? Azon kívül, hogy az FIA mellé állnak... (Hozzáteszem egyedül a Brazíl Nagydíj szereplésének kérdését nem értem a másik sorozatban, mivel az utóbbi 3 évben kimondottan jó versenyeket futottak. )