HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények

Fantom képregények

<< < (563/569) > >>

Micho:

--- Idézet ---Megprobaltam rendszerezni a dolgokat, es nem ment. A szamozas is tok kaosz, nem tudtam eldonteni, hogy a kulonbozo kiadok kulon szamoznak, vagy folytatjak a masikat, vagy ossze-vissza.
--- Idézet vége ---
szerintem nyugodtan rendszerezheted Kiadók szerint, a letöltő oldalon mindig feltüntetem melyik kiadvány honnan van. A "Klasszikus gyűjtemény" név az én "találmányom", ez nem hivatalos kiadás. Ebben mindig napi és vasárnapi képregények lesznek Falk-tól   hivatalos neve a "The Newspaper Strips" ezen belül "The Phantom Dailies" (napi) és a "The Phantom Sundays "(vasárnapi). A most futó napi és vasárnapi képregéyneink is innen kerültek ki, csak ezeket nem egybe, hanem tényleg naponta közöljük a HZs-n.

--- Idézet ---1. A Lee Falk-fele klasszikusok mind napi-kepregenyek voltak, csak kesobb adtak ki egyben, vagy ki sem adtak? (pl. a HZS-n fent levo ketto.)
--- Idézet vége ---

igen, a Falk féle sztorik mindig napi-képregényként kezdték, később persze kiadták őket normál képregény változatban, de főleg skandináv és ausztrál kiadásban találkoztam ilyen formában velük (meg persze magyarban, de ott pl. erősen át volt szerkesztve, kihagytak egy csomó kockát... így utólag vettem észre, mikor összevetettem az eredetivel). szóval a tengeren innen szerintem az összes klasszikust kiadták a skandinávok, és az ausztrálok is igyekeztek... náluk pl. többször is megjelent egy-egy sztori  eleinte mint a magyarban, szerkesztve, aztán később nagy felhajtással újra kiadták, ezúttal eredeti változatban.

--- Idézet ---2. A KN-en regen (es ma is) futo napi kepregenynek mi volt az eredetije? Esetleg valamelyik klasszikus vasarnapi?
--- Idézet vége ---

Nem vasárnapi, hanem csak napi volt az eredetije. Biztos az tévesztett meg, hogy színes... de a vasárnapi képregény mindig egy teljes oldal szokott lenni. A címe a "The Viper God ", és számszerint a 210-ik történet. Éredekesség, hogy ennek a napinak az eredetije egy skandináv történet, aminek a címe "Death in Central Park " volt... és az író (Tony DePaul) adaptálta napi képregénnyé amerikában. Tehát ilyen is van

regnar:

--- Idézet ---Jó volt ez a kis ismertető 
--- Idézet vége ---

kösz  

--- Idézet ---tudjátok-e, hogy ez esetleg befolyásolta-e egyes országokban azidőben, vagy a következő évtizedben Fantom elterjedését, sikerét.
--- Idézet vége ---

sajnos, mivel ez a leghosszabb napi képregény (majdnem egy évig tartott   ) még nem sikeröült rászánnom magam az olvasására. De, szerintem nem befolyásolták a többi országban való megjelenést, mert szerintem akkoriban még nem exportálták külföldre kedvenc Szellemünket   megnéztem egy ellenséges országot  , Németországot, ott először 1952-ben jelent meg a Fantom. Nagy sikerrel ment egy időben, de 1984-ben ott is megszűnt... és azóta sincs  

Pedro:
Akkor meg ket rovid kerdes, es hagylak dokumentaciot irni  

1. A Lee Falk-fele klasszikusok mind napi-kepregenyek voltak, csak kesobb adtak ki egyben, vagy ki sem adtak? (pl. a HZS-n fent levo ketto.)

2. A KN-en regen (es ma is) futo napi kepregenynek mi volt az eredetije? Esetleg valamelyik klasszikus vasarnapi?

regnar:
Jó volt ez a kis ismertető   .

Azért az valahol jó, hogy nem került valamelyik "Nagyobb" kiadó fennhatósága alá a Fantom, mert könnyen elúszhatott volna... Legalábbis én így gondolom. A vérfrissítés nem mindig rossz, de a "felvásárlás" kevésbé tesz jót egy történetnek. (Bár erre erős ellenpélda egyik nagy kedvencem a Star Wars. A Marvel képregények, hogy is mondjam csak.. hagynak maguk után kívánni valót, a Dark Horse azért színvonalasabban dolgozik)

Olvastam a Falk életét bemutató dokumentációban, hogy a második világháború alatt Fantomot is beléptette a seregbe. A történeteket vagy történetet nem ismerem, így nem tudom, hogy mennyire jelenik meg a hazafiság - egy nem konkrétan Amerikához köthető - szuperhős történetében, és tudjátok-e, hogy ez esetleg befolyásolta-e egyes országokban azidőben, vagy a következő évtizedben Fantom elterjedését, sikerét. (Gondolva itt az ellenséges európai nemzetekre) Vagy ne kérdezzek hülyeségeket?     (MErt ugye vannak szuperhősök, akiket maga a háború szült pl Amerika Kapitány, és rengeteg hős, és rajzfilmfigura vett részt háborús propagandában pl Tapsi-hapsi is.) Tehát esetleg került-e valahol tiltólistára háborús részvétele miatt a Fantom képregény, vagy ennyire nem volt komoly a dolog..

Pedro:

--- Idézet ---Én jó leszek? 
--- Idézet vége ---
Tokeletes

--- Idézet ---szóval, először is ezért szedtem szét a Fantom letöltő oldalát ILYENRE (egyébként jó ötlet volt?)
--- Idézet vége ---

Szerintem remek otlet volt!

Ez inspiralta a kerdest is. Megprobaltam rendszerezni a dolgokat, es nem ment. A szamozas is tok kaosz, nem tudtam eldonteni, hogy a kulonbozo kiadok kulon szamoznak, vagy folytatjak a masikat, vagy ossze-vissza.

--- Idézet ---remélem segítettem! 
--- Idézet vége ---

Tuzoltonak jo volt. Varom a reszleteket a dokumentacioban.  

Micho:

--- Idézet ---Irjon legyszi valaki a Fantom kiadokrol.
--- Idézet vége ---
Én jó leszek?  

szóval, először is ezért szedtem szét a Fantom letöltő oldalát ILYENRE (egyébként jó ötlet volt?) hogy jobban elkülönüljenek a különböző kiadások. Pedro, rátapintottál a tervemre, az egyik dokumentációt a különböző kiadásoknak szentelem, de hogy addig se tapogatózz sötétben, röviden ennyi:

a Fantom jogait a kezdetektől (1936) fogva a King Features Syndicate birtokolja. Ők adják el világszerte különböző újságoknak a napi Fantom képregény jogait. Ezeket 1999-ben bekövetkezett haláláig Lee Falk írta (63 éven át!), és ma a 214-ik napi, és 162-ik vasárnapi történet jelenik meg odakint. A King Features az idők során normál képregényt is adott ki, de emellett alkalmanként eladta(?) vagy jobban mondva kölcsönadta más kiadóknak is a Fantom jogait, hogy önálló történeteket írjanak/rajzoljanak. Érdemes megemlíteni a nagyágyúkat, a Dc és Marvel Kiadókat: az előbbinél egy 4 részes minisorozat, plusz egy 13 részes ongoing sorozat jelent meg, utóbbinál a nálunk is olvasható 3 részes mini plusz még néhány Fantommal kapcsolatos kiadványról beszélhetünk. Ám, a legjelentősebb lépés azonban az volt, hogy amikor Skandináviában a Fantom népszerűsége az egekbe szökött, ők is megkapták a jogot, hogy saját kiadványokat jelentessenek meg. Ma ott tartanak, hogy két hetente jön ki egy-egy újabb sztori, ami 3 skandináv országban jelenik meg egyszerre, majd kicsit később angolul az ausztrál Frew kiadó tálalja az olvasóknak (fekete/fehérben).
Így mondhatni, hogy a Fantom amerikán kívül sokkal népszerűbb, mint szülőhazájában  Ma amerikában a napi és vasárnapi kalandokon kívül egy új kiadó, a Moonstone közöl egyedül  ongoing és one-shot Fantom kalandokat(2003 óta), ami nemsoká itt is olvasható lesz.

remélem segítettem!  
ja, a magyar Fantomok pedig  Falk/Barry klasszikusokból, és skandináv történetekből építkeztek! majd később kikeresem mindegyiknek az eredetijét, és az info megy a dokumentációba  

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése