Épp most rágtam végig magam az oldalon találhgató F5 B2 SG next A és Hiúz füzeteken. Nem tudom ekkora késéssel írt-e már valaki "értékelést", de amikor először a HZS-re tévedtem még nem fogott meg annyira a vonal. A Last Planet Standing hatására, és a 100. SG hírére azonban újra elővettem őket, és ahogy az már más sorozatokkal is megesett, némi karakterismerettel felszerelkezve már is hangulatosabbnak találtam a mesét.
Igazán szórakoztatóak voltak, jó humorral, egészséges öniróniával a műfaj kliséi felé. Itt ott érződött persze jónehány Marvel klisé ismétlődése -pláne ennyit egyszerre végigolvasva -pl hősök közötti félreértéscsetepaték, megnemértett kisdiák főszereplők, de összeségében nálam elérte a kiadók által elvárt hatást.
A rengeteg vendégszereplés keresztbe hosszába, a régi hősök emlegetése futószalagon termeli a kérdéseket. Mi lett Sue Storm-mal? Mi Feketefene előtörténete. Kit rejt Amerikai Álom jelmeze (csak nem a csillagsávos kölyköt a JSA-ból? ). Van e B2 misztikus haverjának köze Strange-hez? Mitől jelenik meg B2 pincében eszkábált ruhája, mikor szüksége van rá? Milyen tragédiára céloznak a Robertson karakterét nélkülöző Hírharsonás jelenetekben? Mi lett a régi X-ekkel, eredeti Buldival? stb, stb...
A sok fiatal hős, akik mellett csak ritkán bukkanak fel tapasztaltabbak, akkor is többnyire csak mentorként, kissé komolytalanná teszi az egész MC2-t, de mivel sok helyen már a sorozatkezdő sorok is humoros felütésűek, ez még bőven belefér.
Érdekes azért elgondolkodni, hogy egy kicsit komolyabb tervezéssel, kidolgozott háttérrel, idősebb utódokkal pl az Avengersek esetében életképesebb lett-e volna az ötlet? Mert maga az alapötlet hogy lássuk milyen is lenne a Marvel univerzum jövője ennél azért szólhatott volna sokkal nagobbat is, ha nem lett volna benne (majd) minden sztár tinisztár.
Nem tudom kit kellene abalygatni a folytatásért, meg hogy esélyes-e a dolog, de az eddigiekért mindenképp köszönet.