Na én vagyok a második( míly meglepő hajnali fél 6 felé)
Troll,ha továbbra is megtartod jószokásod és 00.00 és 01.00 között teszed fel az újakat,akkor azt hiszem mi nyitjuk a sort Regnarral, mert úgy tűnik mi képviseljül az éjszakai műszakot.
Eredetileg ez a hozzászólás csak a hétfői anyagról szólt volna, ám mivel le vagyok maradva egy lépéssel és már látom a keddi anyagot,ezért "hozzácsapom" a keddit a tegnapihoz. Ez egy már-már túlságosan is hosszú hozzászólást fog eredményezni, amiért szíves elnézést kérek azoktól akik nem bírják a szövegem. Ha a moderátornak nem tetszik szóljon és ha még tudom, kettészelem.(legalább ketté)
Illetve ebben a hozzászólásban ezúttal egy darab szmájli sem lesz,ugyanis wordel írom. Mindenki oda és olyat képzelhet,amilyet akar.
HÉTFŐ
Voltron- A galaxis védelmezője 0
Elsőre nem ugrott be,hogy kik ezek, de aztán eszembe jutott a színes oroszlános óriásrobot. Magával a történettel szerintem minden oké volt, egy nulladik résznek pontosan így kell lezajlania. Egyenlőre semmi bonyodalom, csak a főszereplők bemutatása. Kicsit túlságosan skatulyásak a karakterek, van a "melák",az "okoska", a "rosszfiú", a "jófiú", meg a "rejtélyes". Ám mivel ez egy tényleg gyerekeknek szánt rajzfilmből lett áthozva,még így is sokat komolyíthattak a dolgokon. Ami viszont már tényleg túl sablonos,az a megmentésre váró hercegnő. Na azért az már nagyon... ötlettelen.
A "rajz" az ami nem tetszik. A DW tényleg pompás Transformereket, meg ultrarealisztikus kibernetikus hátteret tud előállítani,elismerem. De ami a mangás emberkéiket illeti,az már nincs ínyemre. Különösen ez az elmosódott háttér előtt egy éleskontúrú, bütykösujjú manga-pofa,ez nem jön be. Viszont mivel a "műszakirajz" terén elismerten otthon vannak, már előre dörzsölöm a kezem,hogy milyen lesz Voltron és maga az összekapcsolódás. Valószínüleg sokan majd különböző alakváltókra jellemző jegyeket vélnek felfedezni Voltronban, nyilván nem véletlenül.
A szöveg stílusa is kellően "menő" a történethez,a fordítás pont a megfelelő hangnemben hozta át a mondandót, megőrizte az "akciófilm" hangulatot.
A doku pedig felért egy külön kis történettel. Igaza van Regnarnak. Talán még tartalmasabb, mint maga sztori
A Sötét Víz kalózai 1
Itt pont ellentétes hatás ért, mint az előbb. A Voltronban komolyítottak a dolgokon és akár egy jobb sci-fi akciófilm forgatókönyvének is betudható történetet hoztak össze, addig itt olyan csavarok és események követik egymást, amibe ha az ember egy kicsit is belegondol, máris értelmét veszti az egész. Túlságosan sűrűn követik egymást az események, ahogy partrahúzza Primust, az 3 kockában mindenről felvilágosítja, olyannyira, hogy a történet végére olyan célok is előtérbe kerülnek(13 kincs) amelyekről szó se esett. Niddler azonnal megjelenik, mihelyt elteszi Ren azt a törött kardot. Harcolhatna, de nem, inkább négy kocka alatt szinte már összebarátkozik a madárral, előre sejtetve, hogy ő is pozitívvá válik. Aztán persze a gonosz azt hiszi elbánt a hőssel, ám ő két kocka között megmenekül. Ez különösen nagy hiányosság volt. A végére olyan dolgok kerülnek szóba, amikről addig nem is értesülhettünk, ez se túl jó ötlet. Illetve, hogy pár senkiházi kalóz legyűrjön egy hatalmas sárkányt, vagy legalább is az esélyét lássuk, ezáltal is biztosítandó hogy a következő részt is elolvassuk, háát.
Viszont ami különösen tetszett, az a '80-as évek végét, '90-es évek elejét idéző rajzstílus. Mint a Conan a Barbár felturbózott változata. Kellően színes és részletes. Nagyon tetszettek a nagyobb képek, például a kalózkapitányos "nagytotál" a maga nemében egyedülálló. Ezúttal egy tökéletesen a történethez illő rajzolót találtak a képregényhez, akinek biztos nem kevés tapasztalata van már a különböző szörnypofák megrajzolásában.
Zerit munkájához annyit, hogy a minimális számú elírástól eltekintve (talán 2) kiváló munka. Minden bizonnyal nem volt könnyű azt a logót összehozni, se a főcímet. Viszont ami talán még nehezebb volt, az a versike a végén. Minden bizonnyal nem könnyű egy más nyelvű verset átalakítani magyarra úgy, hogy valamennyire a mondandó is megmaradjon, meg a hossza is és még rímeljen is. Jelentem nagyon jól sikerült.
Ezüst Sólymok 1
Ezzel is pont az a baj mint az előzővel, de itt súlyosabb a helyzet. Viszonylag részletesen indul, egy kis prológussal, egész pofás bevezetés. Kellemes, se nem nyújtott, se nem sürgetett bemutatás, néhány tipikusan korabeli és megfelelően tökös vicc elsütése, majd utazás a célállomásra, találkozás a megbízóval. Ez a 22 oldalnyi történetből kitesz 18-at. Majd amint rámutat a főnök a célpontra, Monszter egyből tudomást is szerez róluk és a képek tanulsága szerint kábé 20 másodperc alatt megtesz legalább fél millió kilométert és támadásba lendül. Majd eszeveszetten felgyorsulnak az események. Majd minden kockán elbukik egy-egy gonosz, igazi küzdelmet sehol se láthatunk, csak egyfajta megerősítését a hősök keménységének. Nem akarok politikai értelmezést keresni ehhez a gyors győzelemhez, de ha csak a feleket jelképező elemeket egymás mellé tesszük, feltűnik egy, s más. Jók: fehér fejű réti sas a segítőjük, csupa csillogás és erő. Gonoszak jelképe: akárhogy is nézzük, egy vörös csillag. Kudarca már az első kockától egyértelmű, még fikarcnyi esélye sincs a legkisebb rész-győzelemre se. Magyarul nem kevés kommunista ellenes felhangot érzek ebben a képregényben. És mivel amerika egyik ellenségével se volt sohase elnéző, ezért ennek a sorozatnak számomra igazából nem lesz nagy izgalom az olvasása, hiszen a végkimenetel természetesen száz százalékos győzelem, mi más is lehetne? A jenki kissrácok nem láthatnak mást, minthogy tűzzel-vassal írtják a vörösöket, akiknek esélyük sincs.
A rajzal az volt a gondom, hogy valahogy túl kásásra sikerült. Az arcokra sok helyen annyira nem fordítottak figyelmet, hogy az már szomorú.
A fordítás tökéletes, bár a gonosz nevén jót mosolyogtam, bár biztos az eredetiben is ezek voltak: Mo-le-ku-la, Mumbo –Jumbo Ja és a kerdvencem: TROLL ebből kimaradt
Űrszellem 1
Ez a képregény kiváló. Ez az ősrégi Hannah-Barbera rajzfilm sorozat inkább a legkülönbözőbb módon kifigurázott, átszinkronizált paródiákról emlékezetes a számomra, meg az óriás sáskákról, de semmiképpen se a komolyságról. A képregény éppen hogy csak az alapmotívumot tartotta meg, a hős általános külsejét, illetve utal a valószínűleg hamarosan feltűnő rovarokra. Ezen kívül szerintem a történetet teljes mértékben az író fantáziájára bízták, bár a régi rajzfilmről nem sok mindent tudok. A történet csak magasztalni tudom. Végre egy igazi modern hőssel találkozhatok. Tökéletes tisztaság, de mindez modern felfogással párosul. Bár az őt körülvevő világról nem sokat tudtam meg, de nem tűnt se utópiának, se fertőnek, tehát ebben is egy kicsit újat alkot. Az a folyamat, ahogy a végletekig tisztelt elitalakulatról kiderül hogy mennyire korruptak, hihetetlenül jól eltalált. Amúgy maguk a szereplők is nagyon tetszetősek. Az a hatfülű, meg a négykarú nő hihetetlenül jól van kitalálva. És akkor a gépkarú halálfejről még nem is beszéltem. Az utolsó kocka kiváló. Nem kellett semmi szétfröccsenő vér, hogy tökéletesen megértsük, mi is zajlott le. Így talán még sokkolóbb volt ez a rettenetes tett, mintha „közelképben” mutatták volna. Az egész képregényre jellemző, hogy nem teng túl benne a szex és az erőszak -pedig a korra sajnos ez a jellemző-hanem pont a megfelelő szinten állt be.
Magáról a grafikáról egyszerűen semmi negatívat nem tudok mondani. A borító és az első oldal már maga a csoda volt. És végig a képregényben megmaradt ez a lélegzetellálító grafika.
A beírásra nem lehet panasz. Külön kiemelném a főcímet, ami biztos nem volt kis munka. A „rajzolta”, és a „Dórika beírás” szövegeknél semmi hibát nem láttam, mintha így nyomtatták volna. Gratulálok.
Bár nemrég ócsároltam a DC-t a CoMor-on, mondván hogy a másodvonalbeli hősei ötlettelenek, azt kell hogy mondjam, az Űrszellem ilyetén feltámasztására és ilyen minőségű munka összehozására csakis a DC-re lehetett képes. Az összes retro közül ezt szerettem meg a leginkább(holott van Marvel is a kínálatban) És ennek várom legjobban a folytatását. Igazi mestermű!
Pókember és csodálatos barátai 1
Nos ez...ez rettenetes! Először leszögezném, hogy sajnos én a rajzfilmet nem láttam és így csak "felnőtt fejjel" tudom nézni a dolgot. Meg se próbálom felsorolni azokat az ócska tréfákat és nevetséges húzásokat,amelyektől szinte ökölbe szorult a kezem az undortól. Például a karbonsavas poén hallatán-bocs Joruto- valami nem emberi vicsor ült ki az arcomra. És akkor még a "gondolkozó", eszközhasználó szukáról nem is szólok semmit. Az egész egy vagy vicc. Szerintem ha ezt Kaine meglátja, kiszalad a világból. Ez egyszerűen hülyének nézi az olvasót. És a rajz stílusa is olyan,hogy még a Zöld Manót is kiröhögöm, pedig azt elég keményre szokták csinálni máshol. Tipikusan azzal a felfogással készült,hogy "á, jó lesz ez a kiskölyköknek". Nem csoda, hogy csak ez az egy készült, mert ezzel még a hat éves olvasni nem tudókat se lehett bepalizni. Bocsi,de nekem ez jött le belőle.
Thundercats- Űrmacskák 0
Nagy szerencse, hogy dokumentációval kezdődik a képregény, mert a történet tényleg sokban támaszkodik az előismeretekre. Azt hiszem Micho előszava nélkül azt se tudtam volna hová csöppentem,mert sajnos ezt a rajzfilm sorozatot se ismerem. Viszont ez is olyan, mint az Űrszellem, sokkal, de sokkal többet felmutat a képregény, mint a néhai rajzfilm(minden bizonnyal,bár lehet hogy az is nagy alkotás volt) A nagymacska karakterek nagyon bejönnek. Mind a személyiségük, mind az ábrázolásuk nagyon profi. Különösen figyeltek rá,hogy ezek nem csak sima emberek, hanem igazi állat és ember keverékek. Mind a "felnőttek", mind a gyerekek mosolyába vegyül nem kevés bestiális vicsorgás, ami már-már ijesztő. Anúgy a történet szabvány fantasy elemeket vonultat fel, mint mágikus fegyverek, varázslatok, szent helyek, stb... ám az egész meg van spékelve ezzel a hihetetlenül jó ötlettel,az állat-ember keverékekkel.
A grafikai részével a dolognak semmi bajom nincs, egyenletes a háttér és a szereplők megrajzolása(nem úgy,mint DW berkeiben) és eléggé élénkek a színek. Kellett már egy ilyen,erdős mezős is, mert már kicsit sok volt a sok szükre "űrhajó-fal"- ból.
Tehát felállíthatom a sorrendet,amely a következőkből áll:
Űrszellem
Thundercats
Voltron
A sötét víz kalózai
Ezüst sólymok
és végül a Pókember és barátai, aminél örülök,hogy nem lesz belőle több
KEDD
A Bolygó Kapitánya 1
Ezt még jó szándékkal végig lehet olvasni szerintem,akárhány évesek is vagyunk. A pókemberessel szemben ugyan ez is gyerekekhez szól és ezáltal esetleg megmosolyogtatja az idősebbeket,de elég hozzá egy nagyon kevés jószándék és máris élvezhető. sokat segít ebben, ha valaki a rajzfilmet is nézte. Na ez nálam se maradt el, így örömmel olvastam el a történetet minden gyermetegségével együtt. Azért az feltűnt,hogy a több száz éve alvó Gájának milyen tartós sminkje van. A srácok gyorsan belerázódtak a szerepükbe és a gonosz Ártány felbukkanása is tökéletes volt. Ha emlékeim nem csalnak ő mindig ilyen robotokon jelenik meg, soha mondjuk egy sima kőolaj fúró toronnyal. A csata kellemesen nyújtott volt, természetesen hamar előkerült Keptön Plenet, akit mindig is valamiféle Superman reinkarnációnak tartottam. Ezúttal a tréfáin tiszta szívből mosolyogtam. Ami viszont nem volt gyenge: nem a kapitányt húzzák a szikla mögé,hanem a kábé 10 tonnás sziklát görgeti hat vékony testalkatú gyerek 15 méteren. Túl sok Hulkot adott ki a marvel, hozzászoktak már, hogy a szereplők csak úgy görgetik a sziklákat jobbra-balra.
Azokat a környezetvédős epilógusokat mindigis szerettem, azért sokszor mondtak okos dolgokat,de most komolyan. viszont az a kép, amikor négyen ülnek egy autóban,az nem inkább arról akart szólni,hogy próbáljatok együtt autózni a baráttal,szomszéddal és akkor tele lesz a kocsi?
Ja és köszönöm Micho,hogy utólag sikerült besúvasztani az "Ártány"-t, a rajzfilmben tényleg így hívják és szerintem nagyon is illik a malac pofájúra.
A Sötét Víz Kalózai 2
A történet folytatása nagyon szép fantasy motívumokat vonultat fel, nem kevés arabos beütéssel. Az úgy szereplők közül tetszik a barna bőrű, kék hajú csaj a jatagánjával. Az elején kicsit zavarban voltam, mert a sárkányról végülis nem derült ki hogy meghalt-e vagy sem. Valószínűleg még elő fog kerülni. Ezúttal nem húztak bele végére se, mint az előző részében, a tempó megfelelően egyenletes marad. A történet igazi csúcsjelenete, amikor a Sárkány Gyomra nevű természeti képződményhez jutnak, hát mit ne mondjak, lenyűgözően ábrázolták. Az akciózás kellően drámai volt, viszont amit kicsit gyengének tartottam, az ahogyan "leszálltak" a vízesés aljára. Ott egy kicsit jobban meg kellett volna sínylenie a hajónak a dolgot. Ja és nagyon klafa volt a kalózkapitány távcsöve! volt rajta vagy négy optika. De vajon minek?
A magyarításhoz annyit,hogy az első részben ha jól emlékszem olvastam 1 vagy 2 elírást- a legjobbakkal is előfordul- ám itt már egyen se akadt meg a szemem. Úgy tűnik erre a részre már az író és a beíró is négyes fokozatba kapcsolt. Klasszisokkal jobb lett,mint az elődje.
Power Rangers
A sorozat nekem se volt a kedvencem, mivel főleg németen láttam és igazából azokból a magánéleti problémákról, amiről a műsoridő kábé fele szólt, semmit se értettem. Csak akkor lelkesültem fel,amikor jöttek az egyértelműen műanyag dinoszaurusz szerűségek és átalakultak óriásrobottá. Első érdekesség,ami kissé meglepett: hová tűnt az a bocsorkány, Rita? Nem ő szokta "kikeverni" a különböző szörnyeket? Ha már a "szörny"nél tartunk, meg kell mondjam ez a történet gyengepontja. Egy cowboy, aki rugós harmadik kezének mutatóujjából virágokat lő ellenfeleire? Ez már nekem is sok volt.
Viszont a rajzstílus tetszett. Könnyed,humoros. Az elején a két bajkeverőt nagyon jópofán ábrázolták.
Voltron 1
Mostmár egy kicsit kellemesebben fogadtam a manga-fickókat, talán egy kicsit lágyultak is a nulladik rész óta. Most az előzőnél is több humort és "filmes" beszólást raktak/raktatok bele így igazi élmény volt olvasni. Voltron továbbra is Transformernek készül és a csodás űrhajó hátterek tovább hódítanak. Amire viszont különösen felfigyeltem, az egyrészt az ellenséges űrhajó felrobbantása -nem tudom, ez papíron mennyire látszik, de monitoron szinte vakított, nagyon durva- illetve a hercegnő a lovon. Nem tudom milyen zilált életű művész találta ki azt a lovat, de mindenképpen roppant eredeti. A "szerelmi szál" kialakulása már-már pillanatok műve volt, két kocka alatt szinte a smaciig eljutottak a szereplők. Persze csak jelképesen. A végén az óriás oroszlán se volt semmi. Látványosság terén meg kell hagyni, tudnak a DW-sek mit felmutatni. A résszel semmi bajom nem volt, kellemes görbülnek az események, a hősök hősködnek, a gonoszok gonoszkodnak, vagy inkább még csak ármánykodnak. Szép kilátások elé nézünk, nagy csihi-puhi lesz még ebből.
Thundercats 1
Sajnos megint egy kis visszapillantással kezdődött a dolog,szóval az első 2-3 oldalon kissé "lemaradtam" érzésem támadt. De szerencsére véget értek a visszaemlékezések, úgyhogy már én is képbe kerültem. Bár az még nem tiszta,hogy ki a főellenség, ki az aki nyakrafőre ringbe hozza az új ellenfeleket. Valami ősi gonosz szellem, ha jól értettem. Aztán az árnyékos gonosz nagyképűsége ellenére egyáltalán nem volt nehéz elintézni,sőt. A végét már már tragikus hirtelenséggel zárták le. Dobálják,csak a dobálják a kis fény-bombákat, majd jön az oroszlán rácsap a gonoszra, az meg"jajj,csak a szemet ne!" És kész. Következő kocka: napsütötte égbolt alatt "na menjünk építkezni" szöveg. Hát nem húzták túl,az biztos. Amúgy ezzel a bizonyos mágikus karddal is lenne egy gondom. Ez minden kockán más méretű. Ez már az elző részben is feltűnt. Néha csak alig 30 centi hosszú, náha van hogy 1 méter, vagy másfél. Ez most akkor egy tőr,vagy hosszú kard? Mert nekem nem világos. Viszont a gepárd csaj egyre jobban bejön. Nagyon megizmosodott a popsija a sok futástól. Csak az csúnya kiütése ne lenne,amitől olyan foltos a bőre.(ez vicc volt,csak nincs mögötte szmájli)
Űrszellem 2
A végére hagytam a legjobbat. Mindennél jobban vártam ezt a folytatást,mert az előző részben olyan tartalmat láthattunk és olyan eseményeket élhettünk át, ami tényleg lenyűgöző. És az új rész nemhogy nem okozott csalódást,de még felül is múlta az előzőt. A temetési jelenet bármely Oscar-díjas filmben megállná a helyét, a párhuzamosan ábrázolt kétszínűség és hazugság sokkal inkább negatív figura ként mutatja be Temple-t és a csatlósait. Az a képpáros pedig amikor a koporsót megcsókolja és a "halottat" leköpi, hát az valami eszményi. Tényleg, ebből nem terveznek filmet csinálni? tökéletes alap lenne hozzá ez a mini-sorozat. Közben a beszéd is lenyűgöző volt, sikerült a magyar változatban is teljesen átültetni. Egyszerűen az olvasó meg tudja gyűlöni azt a rohadék Temple-t. Végre egy igazi gonosz. A köpés utáni karlendítést pedig erősen náci jelképnek éreztem, így még könnyebb ítéletet mondani. Végig megőrzi az ötletességét. Az önként vállalt szenvedés jelképe, az örökké csákányozó idegen. Nagyon költői kép, meg fogja az embert. Hogy hogy ilyenekre még egy filmben se gondoltak? Egy dolog viszont nem derült ki, mégpedig az hogy hogyan maradt Bach életben. erre valószínűleg még fény derül. Vagy egyszerűen csak ott hagyták a sivatagban megrohadni? De hogy került oda? A közjátékban kiderül hogy a globális fenyegetést a rajzfilmhez hűen a "bogarak" jelentik, akik emlékeim szerint ember magasságú sáskák. Végül kiderül Salamon bűne és az ember önkéntelenül is megsajnálja. Remélem fogunk még vele találkozni valamikor, amikor is feloldozást nyer bűnei alól. Végül pedig megjelenik maga az Űrszellem, akit azt hiszem sem jellemében, sem megjelenésében nem lehet a Hannah-Barbera féle hőshöz hasonlítani.
A grafika most is lenyűgöző. Ha mást nem is,de a közjáték szép épületeit, a temetés érzelemdús képpárjait végül pedig Bach kigyúrt és jelmezes képét ki kell emelnem, mert különösen lenyűgözőek.
A fordításhoz csak annyit, hogy minden érzelmet sikerült tökéletesen visszaadni, Farekre is valószínűleg ugyanolyan nagy hatással volt, mint rám, mert tényleg mindent beleadott. Nem különben Dórika,aki ismét mestermunkát végzett a címfelirattal is.
A jelenlegi listát toronymagasan vezeti továbbra is az Űrszellem, majd Voltron, Thundercats, sötét Víz, Power Rangers és végül a Bolygó Kapitánya.
Közben szépen lassacskán rám reggeledett, úgyhogy el is köszönök. Nagyon várom a holnapi címeket is és köszönöm az eddigieket!
TOM