Szerző Téma: Star Wars  (Megtekintve 404996 alkalommal)

0 Felhasználó és 7 vendég van a témában

Nem elérhető HeirToGrievous

 • Spock
 • ****
 • Hozzászólások: 526
 • Karma: +11/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4371 Dátum: 2019. December 24., 14:20:10 »
A Fordító megjegyzései a "KOTOR: Háború" sorozathoz:

- a boítók és a TPB formátum:
Ezért Xeraph-nak tartoztok hálával, ugyanis ebből a kötetből sehol sem találtuk a TPB verziót, így ezeket az oldalakat Xeraph az amazonról print screennel leszedett képek alapján photoshoppolta össze a korábbi KOTOR TPB-k és a nagy felbontású borítók alapján.
Én már elmondtam neki emailben, de elmondom most is: le a kalappal! :worship:

-8. o.:
Oya! =
"Sok jelentéssel bír: szó szerint fordítása *Vadásszunk!*, valamint *Maradj életben!*, továbbá *Hurrá!*, *Előre!*, *Egészségedre!* Mindig pozitív és dicsőséges."
Itt szerintem, mivel a mandalóriaiak épp most lepték meg a Jediket "Vadásszunk!" lenne. Bár a "Vadászatra fel!" szerintem még jobban illene ide.

-12. o.:
"Nem mondtad, hogy Ő is a fedélzeten van! Jól ismerem.. Kész sorscsapás az a fiú!" =
az "istencsapása" szerintem jobb lenne, de elég STAR WARS idegen kifejezés, legalábbis nagyon nem rémlik, hogy bárhol is felbukkant volna.

- 15. o.:
- Ba'slanar... Ba'slanar... Ba'slanar, di'kut!" =
Hagyjál... Hagyjál... Hagyj békén, te idióta!
A "di'kut" ostobát, butát, idiótát, hasztalant jelent. Mellékesen megjegyzem, hogy J. J. Miller megjegyzésében az "idióta" szerepel. :)

- 26. o.:
"Ke'mot!" =
Megállni!

- 32. o.:
"Megmondtam, Carrick! A mandalóriaiak nem állnak meg olyanokért, akik hagyják magukat lelőni.. Még az egységparancsnokaik miatt sem!" =
azon ritka mandalóriai katonai rendfokozatok egyike, melyeket nevén neveztek KOTOR sorozatban. Ez például a KOTOR 5. Kötetéből származik.

35. o. (ezt a főoldalon egyszer kiírtam, de jobb, ha itt is szerepel):
- "SEGÍCCSÉG!" =
nem elírás, vagyis de az... meg nem is. Mivel az eredeti szövegben Morvis "Heeelp!" helyett "Haaalp!"-ot kiált, így én ezzel az írásmóddal érzékeltettem ezt a különbséget.

42. o.:
"Ezt bilerat pörköltnek hívják, Zayne.." =
"Epepatkány pörkölt"?! Mivel a Wookieepedia nem dobott ki semmit a "bilerat"ra, ami alapján eldönthettem volna, hogy ez most a kaja neve, vagy pedig egy ilyen nevű állatból készítik és emiatt hívják így, szóval inkább meghagytam angolul.
Ráadásul a történet előrehaladtával (az eredeti változatban) 3 féle írásmódban is felbukkant: "bilerat stew", "bile rat stew" és "bile-rat stew, így még azt sem lehet tudni, hogy melyik a helyes írásmód. :/ Bár én végig az első írásmódot alkalmaztam, mert az bukkant fel előbb.

"..az egyetlen olyan élelmünk, amiből rengeteg van. A szaga rémes, viszont a Thermochunnak köszönhetően hónapokig eláll. Tökéletes az olyanoknak, akik folyton úton vannak.." = fogalmam sincs... "hőforgató", "hőkanna", "hőtároló"? Nem mertem lefordítani, másban pedig nem szerepelt, így az eredeti formájában hagytam. A wookieepediás leírás alapján talán a termoszhoz áll a legközelebb, de ez is csak tipp. Ha legalább egy kép lett volna róla...

"Az a régi kultúránk része volt. A mi otthonunk ott van, ahol a családunk." = az eredeti szövegben "Az otthonunk ott van, ahol MI magunk." szerepelne, viszont hogy jobban összhangban legyen Zayne későbbi kommentárjával ("De, ha az otthonod tényleg ott van, ahol a családod...") a "magunk" helyett inkább "családot" írtam.

- 48. o.:
"..Nem is olyan rég te voltál az a szökött padawan. A Jedi Tanácsbeli helyemet épp a te mestered, Lucien kapta meg." =
KOTOR #29

- 53. o.:
 "..de talán a Phaedakommra bedokkolhatnak." =
Phaedai Kommunikációs Állomás

- 59. o.:
"Pusztuljatok, férgek!" =
bár itt is eredetileg "gyávák"at mond, nem akartam megint azt használni. Egy ideig a "nyápicok"on és a "majrésok"on gondolkodtam, de a "férgek" szerintem jobban illik ide, hát még a "gyáva férgeK", viszont azzal meg túl hosszú lett volna a szöveg, így csak simán "férgek" maradt.

- 62. o.:
"Elbírok vele. Tisztában van vele, ha csak egyszer is furán vesz levegőt, azonmód rászabadítom az állomáson tartózkodó valamennyi harcosunkat." =
legszívesebben átírtam volna "ha csak egyszer is furán néz..."re, de mivel Sornell Zayne-nek háttal áll, ezért ezt a változatot végül elvetettem, mert ez az "if he breathes funny" hááát... elég viccesen/furán hangzik.

- 69. o.:
"Haat, ijaa, haa'it." =
"Igazság, becsület, éleslátás." Egyezség, szerződés lezárásakor, megkötésekor használt záró szöveg.

- 71. o.:
"Igen, izé.. egyszer hallottam valakiről, aki ugyanezt tette." =
vajon ki lehetett az? ;) (KOTOR #17)

- 73. o.:
"Hammerhead" =
"Kalapácsfej" vagy "Kalapácsfejű", kinek melyik tetszik jobban. Mivel a Bane trilógiában meghagyták angolul, így én is így tettem.

"Axehead" = baltafok, szó szerint fordítva "Fejszefej" vagy "Fejszefejű" viszont szerintem jobban illene rá a "Csatabárdfej" vagy "Csatabárdfejű" kifejezés. Már csak amiatt is, mert nem láttam még olyan fejszét, aminek két "feje" van.

- 82. o.:
"Emlékezzetek arra, amit mondtam! Fogjátok vissza magatokat! Ha a pilóták bármit is megsejtenének, zárjátok be őket.. élve, nem pedig darabokban!" =
bírom, ahogy a filmekből Miller néha becsempész egy-egy kisebb idézetet, jelenetet a KOTOR-ba, és ahogy kicsit "másabb" megvilágításba helyezi őket. :)

- 84. o.:
"Ez a parancsnokság.. Ez az én utolsó esélyem! A vanjervalisi fiaskó után szerencsésnek mondhatom magam, hogy most nem rakodódroidokat fényesítek." =
utalás a Coruscant köré vont köztársasági hajókból vont Vanjervalis-láncra, mely a KOTOR #31., #33. és #34. részében szerepelt, és amely végül Haazennek köszönhetően végül "elbukott".

"A PÖRKÖLTRŐL majdnem megfeledkeztem." = az eredetiben "soup (leves)" szerepel, de fogalmam sincs, miért. A bilerat pörköltön kívül a mandaloriaiaknak elvileg nincs is más kajájuk. :/

- 85. o:
"Vajon van szavuk a "pánikra" is? Az most jobban illene rá." =
a mandoe szótáramban nem találtam ilyet, így elvileg nincs. ;)

- 86. o.:
- Csak nem Mand'alor döntéseit vonja kétségbe, Tábornagy? Nagyon remélem, hogy nem." =
az aranypáncélos mandaloriaiak hivatalos rangjának elnevezése. Ezt a rangjelzést hivatalosan Cassus Fett használta először a "A Tarisi Hololap: Különleges Kiáltvány" c. kiadványban. Jövőre majd ti is olvashatjátok. ;) ). A "Field Marshal" kifejezés más KOTOR részben nem bukkant fel, így a google fordító és egyéb szótároldalak, valamint egy wikipédiás bejegyzés (https://hu.wikipedia.org/wiki/Rendfokozat) alapján "tábornagy"nak fordítottam.

- 87. o.:
"Senki sem szólt az érkezésedről.. és nem tetszik ez a hangnem! Én vagyok ennek a hajónak a kapitánya!" =
a mandaloriaiak mind egyenlőek, így mindenki tegezi egymást, még a felettesüket is, magázást csak a köztársasági egységek használnak, ezért nem tetszik a Garom Borm tábornagynak az, ahogy Zayne beszél vele.

- 88. o.:
"Jetiise" =
"Jedik", mandaloriaiul a Jedi többesszámú alakja, ám a magyar szövegkörnyezet miatt (...szemeteket...) egyes számban értendő.

- 100. o.:
"Su cuy'gar!" =
kb. "Üdv néked! Jó, hogy életben látunk." Elég tömör ez a mandalori nyelv. ;D

- 102. o.:
"- Óh. És jó, hogy ÚJRA láthattam.. Kapitány.
- Igen, magát is." =
itt már csak a "kapitány" megszólítás miatt is indokoltabbnak tartottam, hogy Morvis magázva válaszoljon vissza, mivel a Köztársaság Haditengerészeténél töltött évek alatt belé nevelték, hogy ez így helyes. Ráadásul egy ilyen stílusú válasszal még viccesebb, ahogy lebukik. ;)

- 109. o.:
"Sok idő eltelt már mióta utoljára iskolában párbajoztam, ifjonc..
..Viszont a harctéren sok minden rám ragadt!" =
az eredetiben "Viszont az UTCÁN sok minden rám ragadt"at mond, viszont ez rém furán hangzik egy STAR WARS történetben, egy egykori Jedi Mester szájából meg pláne, így "harctéren"re változtattam.

- 116. o.:
"Egy öreg bölcs egyszer azt mondta..
Ha fogalmad sincs, hogyan legyen belőled valaki, akkor játszd meg!" =
Hát... nem "Mester", de szerintem Gryph-fet ez a megnevezés is nagyon boldoggá tenné. :)

Gryph filozófiája működés közben :) :

**KOTOR 9. Kötet: Démon, 65. o.:**
[Gryph] A PAZAAKBAN nem a SWINGEK tesznek téged tönkre.. hanem az, ahogy ezalatt a TÉTET kezeled. Előbb-utóbb úgyis bekövetkezik, de ha még időben észreveszed, KIJÁTSZHATOD őket! Nem érted? Számodra az egész Galaxis csak egy újabb megragandó esély. A dolgok talán egy kicsit rosszul állnak, de a végén minden egyensúlyba kerül. És, ha mindezzel tisztában vagy, kihasználhatod.
--------------------------------------------------------
A) Példa:
**KOTOR 10. Kötet: Háború, 84. o.:**
[Morvis] Akkor csak együtt kell működnöm veled.. és a dolgok ELRENDEZŐDNEK?
[Carrick] Majd meglátja. Szinte már ijesztő.
...
**KOTOR 10. Kötet: Háború, 88. o.:**
De kicsit aggódom! Mostanában sokat használtam az Erőt. És ilyenkor, TÖRTÉNNEK BIZONYOS DOLGOK...
...
**KOTOR 10. Kötet: Háború, 92. o.:**
Megmondtam, Kapitány. A Jediknek nincs sok érzékük a MEGFÉLEMLÍTÉSHEZ..
..de ha az ellenfél már ELEVE retteg, akkor nem árt, ha azt kihasználja az ember.
Persze az is sokat segít, ha van egy pár literny bilerat pörkölt a páncél keringető rendszerében.
--------------------------------------------------------
B) Példa:
**KOTOR 10. Kötet: Háború, 104. o.:**
[Kace] Akkor azt használjuk. Amint a csatahajóra értünk, a földdel tesszük egy szintté az Akadémiát! Merész próbálkozás volt, Carrick. De a balszerencséd sokba került.. már megint!
[Carrick] Ilyen az én szerencsém, Kace.. Mindig TUDOM, hogy előbb-utóbb beüt a balszerencse is. És mivel tudom.. ..FELKÉSZÜLHETEK rá!
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 24., 14:45:17 írta HeirToGrievous »
"Ezek kemény ellenfelek. Veszélyesek. Könyörtelenek és agresszívek. Grievous Tábornok viszont... Grievous egy szörnyeteg."
"Talán mindvégig erről szólt a látomásom. Hogy a végén egyedül maradok.. Miközben az eget járom.."

Nem elérhető SithLord

 • Star Wars Őrült
 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 1688
 • Karma: +9/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4370 Dátum: 2019. December 24., 06:48:41 »
Üdv! Köszi a Sötét Idők 2. részét Xeraph, Recsi, Paul & Gorgonita!!! :worship:
Kemény érzés lehetett a Nagyúrnak mikor megtudta mit is csinálnak majd a hadifoglyokkal! A történet továbbra is nagyon jó, várom a folytatást!!!

Nem elérhető Kayamiel

 • This is the way
 • Batman
 • ***
 • Hozzászólások: 347
 • Karma: +8/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4369 Dátum: 2019. December 20., 22:09:34 »
Köszönet a Sötét Idők folytatásáért  :hzs-r2d2: :hzs-darthvader: :hzs-darthmaul:

Nem elérhető Pierre de La Croix

 • Garfield
 • **
 • Hozzászólások: 60
 • Karma: +0/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4368 Dátum: 2019. December 20., 07:51:47 »
Kapcsoljatok mar fel azt az atokverte villanyt! Sotet van idelent! :) :)
Koszonjuk az uj reszt.
Ugy tunik, hogy elobb-utobb tenyleg lesz fenykard (na jo, lezerszablya):
https://www.facebook.com/886180798160770/posts/2570946189684214/?app=fbl 
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 20., 08:03:09 írta Pierre de La Croix »

Nem elérhető Recsi

 • Fejvadász
 • HálóZsák tag
 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 2809
 • Karma: +28/-0
 • Nem: Férfi
  • Hálózsák
Re:Star Wars
« Válasz #4367 Dátum: 2019. December 17., 09:03:44 »
Én most újra kezdtem a fent lévő Star Wars képregények olvasását időrendbe haladva  :bravo:
Jó időtöltést :)
Vesszen a Birodalom!

Nem elérhető SithLord

 • Star Wars Őrült
 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 1688
 • Karma: +9/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4366 Dátum: 2019. December 17., 07:13:54 »
Üdv! Köszi a Hagyaték 47. részét HeirToGrievous, Xeraph, Recsi, Paul & Gorgonita!!! :worship:
Még mindig rendkívül izgalmas ez a sorozat! Állandóan várom a következő részeket! Tetszett a taktikai csata mindkét oldalon! A végén meg Darth Wyyrlok arca mindent elmondott... :hehe:  :pogo:

Nem elérhető Kayamiel

 • This is the way
 • Batman
 • ***
 • Hozzászólások: 347
 • Karma: +8/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4365 Dátum: 2019. December 13., 09:08:08 »
Köszi szépen a Hagyaték 47-50-et  :hzs-r2d2: :hzs-darthvader: :hzs-darthmaul:
Én most újra kezdtem a fent lévő Star Wars képregények olvasását időrendbe haladva  :bravo:

Nem elérhető HeirToGrievous

 • Spock
 • ****
 • Hozzászólások: 526
 • Karma: +11/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4364 Dátum: 2019. December 10., 14:20:39 »
Kayamiel, SithLord & Goten56:

Mindenkinek szívesen. :bravo:

Üdv! Köszi a Kotor új részét HeirToGrievous, Xeraph, Recsi Paul & Gorgonita!!! :worship:
Agyvelőgyulladás... :lol: ez hatalmas volt! Kíváncsian várom a folytatást!!!

Ide most majdnem írtam valamit, de majd csak az utolsó rész közlése után írom azt le.
Annyit megsúgok: szoros összefüggés van e között és a KOTOR #49 egy bizonyos része között! ;)

Köszönöm szépen az új Kotort!  :worship:
El se hiszem hogy már csak egy rész van hátra.

Egy rész meg még néhány valami. ;)
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 10., 17:42:41 írta HeirToGrievous »
"Ezek kemény ellenfelek. Veszélyesek. Könyörtelenek és agresszívek. Grievous Tábornok viszont... Grievous egy szörnyeteg."
"Talán mindvégig erről szólt a látomásom. Hogy a végén egyedül maradok.. Miközben az eget járom.."

Nem elérhető Goten56

 • Pókember
 • ****
 • Hozzászólások: 442
 • Karma: +2/-1
Re:Star Wars
« Válasz #4363 Dátum: 2019. December 10., 08:41:29 »
Köszönöm szépen az új Kotort!  :worship:
El se hiszem hogy már csak egy rész van hátra.

Nem elérhető SithLord

 • Star Wars Őrült
 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 1688
 • Karma: +9/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4362 Dátum: 2019. December 10., 07:02:36 »
Üdv! Köszi a Kotor új részét HeirToGrievous, Xeraph, Recsi Paul & Gorgonita!!! :worship:
Agyvelőgyulladás... :lol: ez hatalmas volt! Kíváncsian várom a folytatást!!!

Nem elérhető Kayamiel

 • This is the way
 • Batman
 • ***
 • Hozzászólások: 347
 • Karma: +8/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4361 Dátum: 2019. December 06., 11:32:53 »
Köszönöm a KotoR Háború 4-et  :hzs-r2d2: :hzs-darthvader: :hzs-darthmaul:

Nem elérhető SithLord

 • Star Wars Őrült
 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 1688
 • Karma: +9/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4360 Dátum: 2019. December 03., 06:55:28 »
Üdv! Köszi a Sötét idők első részét Recsi, Xeraph, Paul & Gorgonita!!! :worship:
Izgalmasan kezdődik a sorozat, tetszik! A grafika nagyon szép. Kíváncsian várom a folytatást!!!

Nem elérhető HeirToGrievous

 • Spock
 • ****
 • Hozzászólások: 526
 • Karma: +11/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4359 Dátum: 2019. November 30., 15:45:41 »
A Szukits SW-s kiadványokkal foglalkozó Facebook oldalán (Jedi könyvtár) lehet szavazni, hogy az alábbi képregények közül mi jelenjen meg:

-The Crimson Empire Saga (Legends)
-The Star Wars (Legends)
-Tie Fighter (Kánon)

A másodikat jövőre terveztem lefordítani...
Igazából még idén, de monitor és egyéb problémák/okok miatt ez nem jött össze.
Ezért is szerencse, hogy nem szoktam ígérgetni. :)

Ha lenne facebookom az első kettőre szavaznék. Ezennel feljogosítok valakit, hogy helyettem is szavazzon az első két lehetőség közül az egyikre. ;D
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30., 19:14:52 írta HeirToGrievous »
"Ezek kemény ellenfelek. Veszélyesek. Könyörtelenek és agresszívek. Grievous Tábornok viszont... Grievous egy szörnyeteg."
"Talán mindvégig erről szólt a látomásom. Hogy a végén egyedül maradok.. Miközben az eget járom.."

Nem elérhető Gorgonita

 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 1544
 • Karma: +10/-4
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4358 Dátum: 2019. November 30., 15:36:24 »
A Szukits SW-s kiadványokkal foglalkozó Facebook oldalán (Jedi könyvtár) lehet szavazni, hogy az alábbi képregények közül mi jelenjen meg:

-The Crimson Empire Saga (Legends)
-The Star Wars (Legends)
-Tie Fighter (Kánon)

Nem elérhető Goten56

 • Pókember
 • ****
 • Hozzászólások: 442
 • Karma: +2/-1
Re:Star Wars
« Válasz #4357 Dátum: 2019. November 29., 22:48:05 »
Köszönöm az új képregényt! Egy újabb kiváló történet kezdete, kár hogy sosem kapott rendes lezárást.

Nem elérhető Kayamiel

 • This is the way
 • Batman
 • ***
 • Hozzászólások: 347
 • Karma: +8/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4356 Dátum: 2019. November 29., 20:30:35 »
Köszönöm a SW - Sötét idők első kötetét  :hzs-r2d2: :hzs-darthvader: :hzs-darthmaul:

Nem elérhető Pierre de La Croix

 • Garfield
 • **
 • Hozzászólások: 60
 • Karma: +0/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4355 Dátum: 2019. November 29., 12:43:54 »
Ha a kircsino alairja, akkor meg igazi hazafikent o "uralhatta" volna a Nabbot (diszkreditalva a korabbi rendszert es elitet)
P a hos Lazado!😁
Ugy gondolom, hogy P. celjjait illetoen alapveto tevedesben vagytok: o nem csak kancellar akart lenni (konyvben legalabbis kihangsulyoztak, hogy - tobbek kozott mert egy olyan "gyenge" bolygot kepviselt - Valorum - nem hivatalos  - utodja volt.), hanem eros kancellar, amit csak a klonhaboruval kapott meg. Az elhuzodo, alacsony intenzitasu megis komoly konfliktus volt az erdeke, amit keresztulhozott: 1. Tanitvanya "halala" 2. Egy kisfiu, aki kiiktatta a robothajot. (Vszeg pont azert valasztotta a KSZt szovetsegeseul, mert tudta, hogy eleg erosek, hogy hihetofenyegetest jelentsenek, de nem tulsagosan, hogy gondot okozzanak...)
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29., 13:19:15 írta Pierre de La Croix »

Nem elérhető Pierre de La Croix

 • Garfield
 • **
 • Hozzászólások: 60
 • Karma: +0/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4354 Dátum: 2019. November 29., 12:42:07 »
En ugy gondolom (filmeskonyvek alapjan) hogy Palpi etedetileg klasszikus Iznogoud-strategiat akart alkalmazni: ha Maul atadja a (mj.: a tisztsegre valasztott) not a KSznek, akkor kiszabaditasaert indithat haborut (ezert nem megoletni akarta: vszeg a Szenatus vagy tulerovel valaszolt volna erre a provokaciora, o meg el akarta ezt huzni vagy - valoszinubb esetben - kiadtak volna egy tiltakozo jegyzeket. Bar vszeg nem sirt volna igy sem utana. Padme arisztokrata volt, es nemesi csaladok valasztottak, rotacioszeruen, P. meg kozember...) Oszt a vegen ugy jart, mint az emlitett Iznagoud: se tanitvany, se elhuzodo konfliktus, o meg ott maradt nyuglodni a - joggal - megsertodott Kereskedelmi szovetseg es csatlosai, ill. azokkal, akik ilyenolyan okokbol elerkezetnek lattakvaz idot a ksszel valo leszamolasnak... (vszeg vert izzadt, mire elsimitotta ezeket, de hat o Sith, elveznie kellett!!! A Jedik megvszivesseget tettek neki, hogy a csata utan visszavonultak elefantcsonttornyukba.)

Nem elérhető turkia

 • Wookie (Konzervatív Vukik a Birodalomért Front)
 • Predátor
 • *****
 • Hozzászólások: 827
 • Karma: +13/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4353 Dátum: 2019. November 29., 12:33:07 »
Ha ezt vesszük alapul, akkor Palpi óriásit nyert azzal, hogy a királynő hajója áttörte a blokádot, Maul meg befuccsolt a Tatuinon. Mert így nem kellett várnia 1-10 évet egy esetlegesen bekövetkező lázadásra, ami után vagy megválasztják főkancellárnak, vagy nem.
Hála Kenobiéknak, Palpi így lényegében 10 év helyett 4-5 nap alatt (kb ennyire saccolom az első rész eseményeit) betonbiztosan főkancellár lett.
Valószínű azért jött elő Palpi a királynőnek a bizalmatlansági indítvánnyal (Amúgy durva, hogy 1 szavazat esetén már tisztújítás van??? Nem lehet valami stabil az a szenátus.), mert menet közben finomított a tervén és rájött, hogy így napok alatt célba érhet.

Azért gondolom, hogy eredeti tervei szerint ténylegesen el akarta fogni, mert ezt a parancsot adta ki.
Ha a célja az, hogy csak elűzze, elég lett volna rögtön száműznie, az meg loholt volna a fővárosba tatuini kitérő nélkül.

Ebben az esetben Anakin alultáplált tehénpásztorként végzi 24 évesen, Palpi meg a Skywalker kompánia nélkül uralkodik majd vagy 750 évet. Nyilván akkor nem várja meg majd előzékenyen, míg Windu rátöri az ajtót, hogy aztán Anakinnak panaszkodjon, hogy látod, ezek a feketék jedik ilyenek, hanem hónapokkal korábban kimegy a 66-os parancs, mert már akkor lehet, hogy évek óta van egy tanítványa, esetleg Maul még mindig él és várja, hogy megtanítsák olvasni.   :badteeth:
Mondjuk ha nincs ott Anakin, mi lesz a droidhajóval? A droidok győznek és pár évet ki kell várni, addigra elkészülnek a klónok első példányai és a klónháború vagy 5 évvel hamarabb robban ki Geonosis helyett a Naboo-n, ahogy Grievous írta.


De ez a zavargásos, Valorum pi..ába elzavarós, aláásós, lassúcska terve, amit írtál, logikusnak, tűnik, köszi!
Hihető, hogy így tervezte, aztán a pillanatnyi kedvezőtlen fordulatot rögtön a maga javára fordította. Padmé meg elment harcolni a Naboo-ra, ezt Palpi nem tilthatta meg, ezért tessék-lássék módon megpróbálta lebeszélni, aztán hagyta elmenni.
WHRÁÁÁÁÁÁGGG-RRRRRR!!!  -ősi wookie bölcsesség

Nem elérhető HeirToGrievous

 • Spock
 • ****
 • Hozzászólások: 526
 • Karma: +11/-0
 • Nem: Férfi
Re:Star Wars
« Válasz #4352 Dátum: 2019. November 29., 11:49:02 »
Ha a nő aláírja, lehet, hogy Palpiból nem lesz kancellár. Mert ki kezdeményezte volna akkor Valorum leváltását? Nem lett volna konfliktus aláírt doksi esetén, nincs ok a leváltásra.

Vagy arra játszott, hogy NE ÍRJA ALÁ? Akkor minek ment Maul visszahozni a királynőt?? Nem értem.  :headscratch:

Ha törvényesítették volna a megszállást, akkor az ellen a Köztársaság hivatalosan már semmit sem tehetett volna, ami idővel komoly zavargásokhoz, esetleg lázongásokhoz vezetett volna, amit a meggyengített Valorum valószínűleg már nem lett volna képes kezelni. Őt idővel valószínűleg amúgy is leváltották volna, és mivel Palpatine onnan származik, gondolom együttérzés miatt, vagy mert lefizették őket, a többi képviselő őt választotta volna meg Kancellárnak, aki idővel valószínűleg hadat is üzent volna a Kereskedelmi Szövetségnek, és akkor a Klónháborúk nem a Geonosison, hanem a Naboo-n robbant volna ki.

Gondolom én. :badteeth:
"Ezek kemény ellenfelek. Veszélyesek. Könyörtelenek és agresszívek. Grievous Tábornok viszont... Grievous egy szörnyeteg."
"Talán mindvégig erről szólt a látomásom. Hogy a végén egyedül maradok.. Miközben az eget járom.."

Nem elérhető turkia

 • Wookie (Konzervatív Vukik a Birodalomért Front)
 • Predátor
 • *****
 • Hozzászólások: 827
 • Karma: +13/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4351 Dátum: 2019. November 29., 11:28:21 »
 ;D

Lehet, hogy erre nincs válasz, mert logikai hiba. Bár egy ilyet bennfelejteni azért érdekes lenne.
Oké, amerikaiak, de azért vagy százan átolvasták a forgatókönyvet és ez nem tűnt fel senkinek? Vagy én nem veszek észre valami összefüggést? Vagy a könyvben megmagyarázzák? Vagy ne kérdezzek többet?  :cool:
WHRÁÁÁÁÁÁGGG-RRRRRR!!!  -ősi wookie bölcsesség

Nem elérhető Farek

 • Bosszúangyal alapítótag
 • HálóZsák tag
 • HZs-megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 9129
 • Karma: +53/-4
Re:Star Wars
« Válasz #4350 Dátum: 2019. November 29., 11:17:41 »
Vagy arra játszott, hogy NE ÍRJA ALÁ? Akkor minek ment Maul visszahozni a királynőt?? Nem értem.  :headscratch:
Hagyd csak. Politika.  :badteeth:
"Szánom a bolondot, ki velünk szembeszáll!"

Nem elérhető turkia

 • Wookie (Konzervatív Vukik a Birodalomért Front)
 • Predátor
 • *****
 • Hozzászólások: 827
 • Karma: +13/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4349 Dátum: 2019. November 29., 10:54:21 »
Na igen, nem kizárt, hogy érzékelte benne a romboló energiákat és gondolta, hogy amíg nem talál jobbat, egy eszközként fogja használni. Maul tényleg semmi másra nem volt alkalmas, csak arra, hogy előkészítse Palpinak a terepet és meghaljon érte a kellő pillanatban a Naboo-n.

Erről beugrott egy kérdés:
Az első részben Palpi tényleg alá akarta íratni a királynővel a katonai megszállást legitimmé tevő dokumentumot?
Ha aláírta volna, mire lett volna az jó?

Ha a nő aláírja, lehet, hogy Palpiból nem lesz kancellár. Mert ki kezdeményezte volna akkor Valorum leváltását? Nem lett volna konfliktus aláírt doksi esetén, nincs ok a leváltásra.

Vagy arra játszott, hogy NE ÍRJA ALÁ? Akkor minek ment Maul visszahozni a királynőt?? Nem értem.  :headscratch:
WHRÁÁÁÁÁÁGGG-RRRRRR!!!  -ősi wookie bölcsesség

Nem elérhető Farek

 • Bosszúangyal alapítótag
 • HálóZsák tag
 • HZs-megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 9129
 • Karma: +53/-4
Re:Star Wars
« Válasz #4348 Dátum: 2019. November 29., 09:27:25 »
Szerintem eleve csak egy állatnak tartotta, hiszen nem ember. Esetleg sejtette, hogy esze sincs, csak simán erős és nem ő lesz a végső tanítványa?
Lehet, hogy már akkor is látta a jövőt, vagy legalábbis annak egy változatát, és pontosan tudta, hogy mire lesz jó.
"Szánom a bolondot, ki velünk szembeszáll!"

Nem elérhető turkia

 • Wookie (Konzervatív Vukik a Birodalomért Front)
 • Predátor
 • *****
 • Hozzászólások: 827
 • Karma: +13/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4347 Dátum: 2019. November 29., 09:20:48 »
Na de akkor hogy SW:
most hirtelen beugrott, hogy Palpinak szerintetek mi lehetett a polgári foglalkozása? Matematikus-filozófus-közgazdász?  :cool:
Nyilván nem olyan értelemben vett megélhetési politikus, akikkel a mi világunk van tele.

 Maul esetében Palpi furcsa kiképzést használt, mert őt szerintem csak a test-test elleni harcra képezte ki. Mondjuk ez elhibázott taktika lenne, mert így mire tudná használni? Egyszerű bérgyilkos lenne?
Mert üzleti tárgyalásra civilben, titkos személyazonossággal nem ül be, az tuti. Pedig szerintem ez a sithek fő ereje.
Szerintem eleve csak egy állatnak tartotta, hiszen nem ember. Esetleg sejtette, hogy esze sincs, csak simán erős és nem ő lesz a végső tanítványa?

WHRÁÁÁÁÁÁGGG-RRRRRR!!!  -ősi wookie bölcsesség

Nem elérhető Recsi

 • Fejvadász
 • HálóZsák tag
 • HZs imádó
 • *
 • Hozzászólások: 2809
 • Karma: +28/-0
 • Nem: Férfi
  • Hálózsák
Re:Star Wars
« Válasz #4346 Dátum: 2019. November 28., 18:39:16 »
Dilisek ezek a jogtörténészek!
Biztos római jogot tanultak, mert azok is dilisek :)
Vesszen a Birodalom!

Nem elérhető Pierre de La Croix

 • Garfield
 • **
 • Hozzászólások: 60
 • Karma: +0/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4345 Dátum: 2019. November 28., 16:41:39 »
Ééééés... akkor most vissza az SW világához. De ti nyugodtan barátkozzatok privátban.  ;)
Na latod, annyira erdekesnek igerkezik es akkora az elvaras a Star Warssal szemben, hogy nem offoljuk szet a forumot szakmaizassal. ;) :) (egyebkent, ok, vettem.)

Nem elérhető Farek

 • Bosszúangyal alapítótag
 • HálóZsák tag
 • HZs-megszállott
 • *
 • Hozzászólások: 9129
 • Karma: +53/-4
Re:Star Wars
« Válasz #4344 Dátum: 2019. November 28., 15:46:14 »
Ééééés... akkor most vissza az SW világához. De ti nyugodtan barátkozzatok privátban.  ;)
"Szánom a bolondot, ki velünk szembeszáll!"

Nem elérhető Pierre de La Croix

 • Garfield
 • **
 • Hozzászólások: 60
 • Karma: +0/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4343 Dátum: 2019. November 28., 15:16:12 »
Szegrol-vegrol, mert politikatudomanyt hallgattam...de Max Weber kurzust nem szakteruleti kurzuskent vettem fel torteneszkent.

Addig azt hittem csak a historikusok tudjak legjobban kritizalni - kiderult, hogy a szociologusok meg jobban lefitymaljak, mint elmeletet. Mj.: amikor megirta meg volt alapja de a wannabe tudos ma onnan ismerheto fel hogy erre hivatkozik allandoan, ahogy pszichologiaban Freudra v. Barki Huntigtonra... Es ahogy utobbiak eseteben Webernek a tobbi munkaja a legalaposabb es legjobb. Mj.: ok, Webernel meg annyi elonye volt, hogy inspiracioul szolgalt a "primitiv" gazdasagok osszehasonlito kulturalis antropologiai vizsgalataihoz. (Egyebkent megmaradt volna furcsa szokasok es egzotikus targyak felsorolasanal...)

Nem elérhető turkia

 • Wookie (Konzervatív Vukik a Birodalomért Front)
 • Predátor
 • *****
 • Hozzászólások: 827
 • Karma: +13/-0
Re:Star Wars
« Válasz #4342 Dátum: 2019. November 28., 13:13:43 »
Kolléga?  :cool:

Nem szerettem amúgy Webert, alapból nem tartom helyénvalónak a protestantizmus és az üzlet összehasonlítását, még ha akár van is valóságalapja. Ha már választani kellene, Kelsent és a joglépcsőt mondanám, mint fogyasztható terméket. Összességében azonban nekem ő is túl elvont volt, bár a jogelmélet nyilván erről szól. Mondjuk a jogtöri szerintem mindig hasznosabb és felhasználhatóbb volt, mint a jogbölcselet, bár én a végletekig pragmatikus vagyok, volt "tanár", akivel ezért ku..ára nem jöttem ki, mert ordított rólam, hogy hülyeségnek tartom, amit mond.  :cool:
WHRÁÁÁÁÁÁGGG-RRRRRR!!!  -ősi wookie bölcsesség