HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények
Star Wars
Gorgonita:
Én így tippelem.
Ha van egy szűz piac -ez esetben a képregénypiac -, azt először mindig mennyiségileg fedik le, és csak ezután indul be a minőségi verseny.
A képregénypiac felfedezése, kb Superman születésének idejére tehető. Innen a 80-as évekig futószalagon jöttek a szuperhősök, akik csak ruhájuk szineiben és képességeikben különböztek egymástól.
A Marvel SW-kről elmondható, hogy szintén a mennyiségről és nem a minőségről szóltak. A Jedi visszatér után, hanyatlott az érdeklődés az SW irányába, és a Marvel-nél futó SW irányába pláne, hisz igénytelenek voltak. Csak azért voltak érdekesek mert a mozihősök voltak bennük. De irántuk is csökkent az érdeklődés. Népszerűségük szinte elenyészett a 80-as évek akciófilm dömpingje és divatja közepette.
Szrtem érdeklődés, nyereség hiányában szűnhetett meg.
A feltámadás ha jól tévedek a Dark Empire-rel kezdődött, amiről olyat is olvastam, hogy alkotói felkérés nélkül álltak elő vele. Ezt nem nagyon hiszem. Ami viszont biztos, hogy a képregények akkor kereültek ismét elő, amikor Lucas engedélyezte a könyv folytatásokat is, mintegy a Spec Edition és az új trilogy felvezetéseként.
A Marvel nem nyújtott nagy teljesítményt a régi trilogy idején, a kilencvenes években pedig anyagi gondjai is voltak. Így, gondolom az akkoriban "komolyabb", idősebbeknek szoló címeket indító DH kapott ehetőséget.
Magánvélemény, de a mostani képregények csak képileg igényesebbek, mint a Marvel-ek voltak. A Republic, Empire történetek ugyanúgy egy kaptafára peregnek. A vizuális világuktól sem kell hasra esni. Nagy részük, komputer, színeszés, árnyékolás, iparosmunka.
Akadnak persze kivételek is. Chewbacca. Dark Empire.
regnar:
Most kicsit kiszállva az eddig folyó eszmecseréből kérdeznék pár dolgot a közösségtől, nem csak a két Mestertől, de a padawanoktól is
Most én vagyok béna és nem találom, vagy tényleg csak a Birodalom és a Jedi jelent meg a Marvel Super Special sorozatban? Ez most onnan jött, hogy egy barátom aki most kezdi a képregény gyűjtést rákérdezett, hogy ugyan adjam már neki oda a Csillagokat a Specialbol, erre keresem de nincs közöttük. Eddig nem is figyeltem... szóval mi lehet az oka?
Aztán a Marvel Star Wars miért olyan hányatott sorsú (Jó eléggé elvetemül a nyuszikkal, meg egyéb szörmók állatokkal). Nem igazán jegyzik sehol. Sok helyen utána olvastam, jártam pár fórumon is, de nem tudott senki választ adni arra, hogy mi volt a törés a Marvel és a Dark Horse között, miért vesztette el a Marvel a jogokat. Mert a Jedi képregényadaptációja már nem is jelent meg a Marvel Star Wars-ban csak a Csillagok - azzal kezdődött a sorozat, és a Birodalom. Szóval tudja esetleg valaki, hogy hogyan került a DH-hoz a történet kiadási joga? és miért adták ki ők is újra más köntösben az alaptörténeteket?
Vagy ne kérdezzek ilyen hülyeségeket? De szerintem ez emberek tízezreit érdekli (Na jó szerintem csak én vagyok olyan hülye, de valamire fogni kell )
Gorgonita:
A Hófehérke és a Szelíd Motorosok két olyan film amit ez az Oliver Denker nevű pacák a könyvében említ. A többi gondolom nem volt akkora siker -anyagilag.
A Star Wars előtt is voltak gyerekeknek, fiataloknak szánt filmek, de akkor még nem ők voltalk az elsődleges célközönség. Azóta igen.
Ráadásul az SW volt az első film, ami spec. effektekből csinált sikert, ahogy Disney rajzokból, és Jim Henson bábokból.
regnar:
--- Idézet ---A Hófehérke és a Szelíd Motorosok viszont siker volt. Mert az egyik a gyerekeknek, a másik fiataloknak szólt.
--- Idézet vége ---
De ezt még mindig nem értem A hófehérke 1937-es film. Azóta azért született egy két alkotás ami siker lett. Nem értem az érvelés ezen részét, miért pont a Hófehérke? Miért nem a Micimackó? vagy a Bambi? Vagy .. vagy... vagy.. ha már rajzfilm. Mert mindegyik siker lett. Aztán miért a Szelíd motorosok?EGyrészt szerintem nem éppen a fiataloknak szól, inkább a fiatalokról. Meg Még legalább száz filmet tudnék mondani ami sikeres lett és felnőtteknek szól.
A szelíd motorosok 1969-es ha jól emlékszem. A graffiti 73-as. Már csak e két film között is rengeteg sikeres film született, amire fiatalok ültek be. Pl Dirty Harry, Deliverance (Gyilkos Túra), Duel (párbaj), Jesus Christ Superstar (Ez azért nagyobb siker, mint a graffiti, és fiataok nézték) Cabaret (Kabaré) Westworld (Feltámad a vadnyugat), Exorcist (ördögűző), Butch Cassidy and The Sundanc Kid, Midnight Cowboy - na szerintem ez az első igazi fiataloknak szóló film, bár tiltották hogy fiatalok megnézzék, mégis Oscart kapott. MErt Woodstock előtt ott a Flower power idején a kongresszus elfogadta a fiatalvédelmi törvényt, megszülettek a korhatárok, pontosabban megszilárdult a használatuk, és erősödött a cenzúra. M.A.S.H. a fiatalok körében igazi kultuszmű lett. De sorolhatnám.. Nem Lucas találta fel a spanyolviaszt. A fiatalok megnyerése már korábban elkezdődött. A Graffiti inkább egyfajta búcsúszó a letűnő rock'n'rollnak és az életmódnak. Ezért lett sikeres. És mint olyan a Rock'n'rollra nem a 40-es korosztály volt kíváncsi, hanem a huszonévesek, hiszen az idősebbek elvetették azt. Inkább megmutatni akart,mint kultuszfilmet csinálni. Nem is lett belőle az.
Az hgoy a Wars mutatott volna arra, hogy a Teenagerek az új közönség szintén nem hiszem. A fiataloknak szóló filmek és matinék folyamatosan jelen voltak az amerikai mozikban már az 50-es évek elejétől. Nagy piacot láttak a gyerekekben és fiatalokban és a csillagok csupán beállt ebbe a sorba, de semmi képpen nem ez indította el.
--- Idézet ---Az emberek (a felnőttek) egyszerűen nem jártak moziba a tv miatt
--- Idézet vége ---
Azt hogy a felnőttek nem jártak moziba, hanem tv-t néztek nem hiszem, hogy igazolt. akkor a Keresztapa, Az utolsó tangó párizsban, Az élőhalottak éjszakája (hogy mondjak kevésbé populárist is) 2001 űrodüsszeia, Volt egyszer egy vadnyugat, Majmok bolygója, Love Story, A sárkány közbelép, A nagy balhé, Pillangó, The Love Bug (Kicsi kocsi), Hello Dolly stb.. stb.. nem lehett volna siker, ha mindenki otthon ült volna és tv-t néz.
--- Idézet ---Vagyis, mindenki aki élt és mozgott sf-et akart készíteni. Függetlenül attól, hogy értett-e hozzá vagy sem. Így támadott fel haló poraiból a Star Trek, de így született rengeteg röhejes SW utánzat is.
--- Idézet vége ---
Szerintem ezt nem az SW kezdte. A 2001, a majmok bolygója, mind mind azt mutatták, hogy igény van a Sci-fi-re. 77-ben amúgy más sci-fi is megjelent pl a Harmadik tipusú találkozások. ami szintén siker lett, függetlenül a Warstól, de igény mindig volt rá... ott van pl a Plan 9 of The Outher Space, vagy a War of the Worlds (Amiből most Spielberg csinált egy csapnivaló feldolgozást, negyedszerre tudtam végignézni), vagy a Star Trek ami már ekkorra megélt tv sorozatot, rajzfilm adaptációt stb.. (Igaz, hogy az első film csak 79-es, de azért komoly előzményei voltak.. nem lehet SW klónnak tekinteni, mégha annak is tűnik, szóval ez sem az Sw-ből lépett ki.)
--- Idézet ---Így jutottunk el a mozit mint művészetet felfedező alkotásoktól a bugyuta tinifilmekig.
--- Idézet vége ---
De meg kell vonni a határvonalat. Amiről mi beszélünk a sci-fi az lényegében ponyva. Leszámítva a 2001-et mindegyik populáris hablagy, ha nagyon lecsupaszítjuk. Ha művészetet akarok nézni, akkor megnézek egy Fellinit, vagy Antonionit.
Gorgonita:
Az hiszem én csak két és félig jutottam vele, de ezt még biztos pótolni fogom egyszer.
A starwars.hu-ról letölthető egy igényes rajongói trailer. A hivatalos trailer 10-én érkezik. Aznap megint érdemes lesz a fórumot figyelni.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése