HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények
Star Wars
Galen:
Gorgonita
--- Idézet ---ERB: A Mars hercegnője sorozat
--- Idézet vége ---
Óhhh....el sem hiszem hogy más is olvasta rajtam kívül a Tarzan megalkotójának csodás regényét...négy rész....tetszett...
Gorgonita:
--- Idézet ---Lehet (Sőt biztos) bennem van a hiba, de az első bekezdést nem értem. Hogy jön össze a Hófehérke, a Szelíd motorosok, American Graffiti és 1975?
--- Idézet vége ---
Én summáztam röviden. 75-re a nagy hollywoodi studiók a bezárást fontolgatták. A hangár méretű studiók üresen kongtak. Volt bennük a fal mellett egy hokedli egy telefonnal, és ennyi. Az emberek (a felnőttek) egyszerűen nem jártak moziba a tv miatt. A Hófehérke és a Szelíd Motorosok viszont siker volt. Mert az egyik a gyerekeknek, a másik fiataloknak szólt.
Lucas ezért készítette el kezdő második filmes rendezőként az American Graffitit. Annak sikere után kapott lehetőséget -éppen csak -az SW elkészítésére. Ami aztán világosan rámutatott, hogy Hollywoodnak új közönsége van. A teenager-ek.
Másnap meg is célozták őket. Ahhoz a jelenséghez hasonlatosan, ahogy rájöttek hogy sf-fel mégis csak lehet pénzt keresni. Az SW egymaga annyit termelt, mint az összes többi Hollywoodi film abban az évben. Vagyis, mindenki aki élt és mozgott sf-et akart készíteni. Függetlenül attól, hogy értett-e hozzá vagy sem. Így támadott fel haló poraiból a Star Trek, de így született rengeteg röhejes SW utánzat is.
A filmforgalmazókat, studiókat, és a rendezőket azonban továbbra is pénzemberek és nem művészek irányítják -ez alól Lucas és Spilberg kivétel (nekik épp akkor szaladt meg, amikor résre volt nyitva az ajtó) -akik rögtön elkezdték keresni azokat a lehetőségeket, amiket szintén fiataloknak de olcsóbban lehet előállítan. Amibe nem kell maszkmester, trükktechnika, kosztüm, történet, jó színész, vagy egyik sem.
Így jutottunk el a mozit mint művészetet felfedező alkotásoktól a bugyuta tinifilmekig.
Seaquest hangulata tetszett, a forgatókönyvek nem. A legtöbb sf -sor gyengéje, hogy csak a hajót legénységet dolgozzák ki, de a környezetet, népeket, világot nem. Aztán régi ST helyzetekkel probálkoznak forgkönyv helyett. Stargate-t én sem kedvelem, az SG Atlantisz egy kicsivel jobban tetszik. Ott már legalább nem a földi történelemről állítanak hülyeségeket.
Könyvben még kedvenceim voltak. Dumas Három testőr, Négy muskétás, Húsz év múlva (?) ERB: A Mars hercegnője sorozat. Conan Doyle: Elveszett világ, Sargasso tenger. L.L. László: Üvöltő Bika. Föld alatti piramis.
Nemerét is szerettem, de csak mert nem volt más "sf" akkoriban.
regnar:
Lehet (Sőt biztos) bennem van a hiba, de az első bekezdést nem értem. Hogy jön össze a Hófehérke, a Szelíd motorosok, American Graffiti és 1975?
Amúgy igazad van, Már itt is elindul a termékkapcsolás (Nem tagadom SW téren én is támogatom Lucast némi vásárlással, főleg könyvek és egy-két figura ) de talán még nem annyira mint ma, bár az is igaz, hogy a kettőt nem lehet összeasonlítani, hiszen ma az internet sokkal nagyobb mértékben segíti elő az információk, ezáltal a reklámok és áruk eljuttatását bárhova, valamint hatalmas felvevőpiac született a '90-es évek rendszerváltásai után.. (középeurópa és oroszország, valamint Kína is egyre nyitottabb) És az is igaz, hogy mind az SW mind a ST kicsit futószalag izű lett, mindkét esetben megjelentek a kevésbé színvonalas alkotások (regények, képregények, sorozatok, különkiadások), egy kicsit felhigítva az alapkoncepciókat.
Az biztos hogy a következő 4 hónap a Wars-ról fog szólni.. mármint a boltokban és az interneten. Már az RTL kezdi a "beetetést" azzal, hogy a héten, vagy a jövőhéten leadja a csillagokat. (No persze nem mintha gond lenne, úgyis megnézem ). Engem is zavar egy kicsit ez a túlzottan erőszakos, mindent elfoglaló reklámkampány, de kénytelenek vagyunk elfogadni, mert csatolják a filmhez.
--- Idézet ---Lehet, hogy sajátos a hangulata. De csak neki lehet ilyen hangulata?
--- Idézet vége ---
SW-s hangulata igen csak neki De ugyanúgy utánozhatatlan eredeti hangulata van a Star Trek filmeknek is. A babilon 5 sorozatot nem követem folyamatosan, így erről nem merek nyilatkozni, nem akarok hülyeséget mondani, bár amely részeket láttam belőle, talán ez a mindenhonnan legtöbbet kiemelő sorozat, vagyis ezt rakták össze a legtöbb összetevőből. (Ami persze nem baj.)
Amúgy a SeaQuest sorozat Sci-finek tekinthető? Nekem tetszett. Annak is elég jó hangulata volt.
Mondjuk az igazat megvallva nagyon régen került a mozikba jó sci-fi, vagyis olyan ami megfogott volna. Regényről meg nem is nagyon hallottam.
Ami nagyon nem tetszik az a csillagkapu. nem találom értelmét.
Nekem könyvben egészen kisgyerek koromban a sci-fit Verne regényei jelentették.
De magyar vonalon szerintem említsük meg Nemere Istvánt. Én szerettem gyerekként. Meg Zórád ernő képregényei is nagyon bejöttek. A gólem, Dr Diagoras, Visszatérés a földre... stb..
--- Idézet ---elvitatkozgatom vele mint Regnar-ral.
--- Idézet vége ---
Én inkább beszélgetésnek nevezném, mint vitának De tény, hogy jó a stílusod, és én is szeretek "vitatkozni" ebben a környezetben
Gorgonita:
Oliver Denker (valami német Cinema főszaki) Star Wars filmek című könyvében olvastam. 75-ben az emberek már tv-ben nézték a filmeket. Hollywood haldoklott. Csak két film hozott nyereséget. A Hófehérke és a Szelíd motorosok. Erre figyelt fel Lucas, amikor elkészítette az American Graffiti-t, és belevágott az SW-be.
A bemutatón született meg a máig használatos blockbuster kifejezés, és a következő évben hasaltak rá a merchant design-re. Utobbi mára hatványozottan működik, iparág lett belőle.
A logikus érvelésről sokan nem is tudják mi fán terem. De szerencsére nem itt, ezért is írtam amit az előbb. Miközben máshol elmegy a kedvem a vitáktól, itt inkább megjön hozzájuk.
Asimov-ot és Herbert-et ismerem. A Solaris-t túl fiatalon olvastam. Sztrugackij-ékat szintén. Clarke régi lemaradásom, mert őt anno száraznak találtam. Ez ügyben biztos az én készülékemben a hiba. Robur mind megvan!
Ugyanakkor elbűvől az sf szórakoztató ága (ST, SW, B5, stb) is. Magam is irogatok ilyen történeteket. De engem mindig is az utazás, a kalandok ragadnak magukkal. Ha a kalandból akció lesz akkor mindig csalódok. Erre lehet azt mondani, hogy a határ kaland és öncélú akció között, szubjektív megítélés kérdése. De azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a fogyasztói - rajongói csoportok melyik irányba tolják az arányokat.
Elég megnézni egy régi és egy új SW képregényt, vagy egy régi és új ST filmet.
A megítélésemet persze ezen felül az is befolyásolja, hogy alapvetően optimista, idealista természetű, világnézetű ember vagyok. De ha materialista szemlélettel, világnézettel találkozom, azt elfogadom (hisz egyik sem cáfolható), és elvitatkozgatom vele mint Regnar-ral.
Ellenben ha egy sorozatot anyagi okokból tolnak az egyik filozófia irányába, azt ugyanúgy nem tudom elfogadni, ahogy Hasselhoff-os happy and-eket sem.
Hogy az SW mennyire eredeti? Hát...Flash Gordon, Buck Rogers, Dűne, Gyűrűk Ura, köszön vissza benne. Lehet, hogy sajátos a hangulata. De csak neki lehet ilyen hangulata?
A sorozatok hangulatának közeledése sem csak anyagi, hanem szakmai közeledés is. A Trek talán túl optimista, a Wars talán túl mesés, a B5 talán túl komor. Ami ötletesnek hitelesnek bizonyul azt szakmai okokból nyúlják le egymástól, belátva hogy a másik megoldása volt a jobb. Ezt reklámozni persze nem fogják. Ahogy azt sem, ha valami ostobaságot emelnek át, pusztán azért mert az nyereségesebb mint amivel ők probálkoztak.
Remélem követhetően írtam le amit akartam. Egy-két angol kifejezést biztos rosszul írtam.
regnar:
--- Idézet ---Én még "békebeli" Sci-Fi-s vagyok. Nem akarok felvágni, de biztosan nem sok embernek van meg a Galaktika sorozat minden darabja (az újakat nem vettem meg, már másra is kell a pénz...ugye kislányom ). A kozmosz fantasztikus könyvek sorozat sem népolvasmány, egy két kivételtől eltekintve. Sokan nem ismerik Clarke-ot, Asimovot, a Sztrugackij fivéreket, Lemet (pl. Clooney miatt biztos sokan megnézték a Solarist, de nem sokan tudják ki is írta, vagy említhetném Pirxet is). Szal én igazából ezekhez tudnék hozzászólni, de ezek nyugis megemésztős művek, nem a mai "rohanó világba" valók.
--- Idézet vége ---
Ámen. Hát sajnos nincs meg mindegyik, de nagy olvasójuk voltam. Igen azok a történetek tényleg lassabbak és kidolgozottabbak voltak. Meg a Robur. Emlékszik rá valaki. Ott is jelentek meg jó kis művek. Artur C. Clarke nagy kedvencem, Lem solarisanak 1968-as filmfeldolgozása sokkal jobb, mint Clooney-val .
--- Idézet ---Most pedig sipirc olvasni!!!
--- Idézet vége ---
Jaja megyek is, most szereztem meg az Empire 29-es számát..
--- Idézet ---most jöhet a tömjén
--- Idézet vége ---
Kár, hogy nincs nyelvmozgatós smile Azért csak módjával a tömjénnel, majd apránként Most csak annyit ,JÓK VAGYTOK, csináljátok tovább. (Fúú, ez kemény beny***s volt??? )
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése