Pár kiegészítés a korábbi véleményemhez (miután újra megtanultam használni a fórumot.)
Galen: nem, sajnos a lista nincs rendesen karbantartva, ha megnézed vannak ott olyan képregények, amik már régen elkészültek. Aztán lekerült, aztán megint fel.
Van, ahol az "összes" azt jelenti, hogy eszedbe ne jusson elkérni, mert én már lefoglaltam és kész.
A neten tényleg semmit sem kell betartani. Lesarkosíthatjuk: nem kell elolvasni a honosított képregényt. Ez is megoldás. Etikáról pedig ne beszéljünk egy szkennelt (illegálisan, jogdíj fizetése nélkül terjesztett) képregénynél...
Az ideális megoldás a rendszeres és szinte órára kész lista lenne. Más szabályokkal persze, amit írtam is, főleg rövidebb foglalási idővel. És nem biztos hogy publikusnak kéne lennie. Nem lenne nagy meló a karbantartása, csak egyszer kéne átnyálazni, a frissítgetés másodperces munka. Megoldás még az is, hogy a lista ellenére megcsinálja a képregényt, aztán majd az olvasó eldönti melyik tetszik neki. Nekem ez sincs ellenemre. Sajnos van olyan sorozat, amit pont a rossz ember fordít. Igen, én is sokat hibázok, elírás, vagy félrefordítás is előfordul, de nem vállalok be olyat, amihez közöm sincs, vagy nincs szinkronban a stílusommal. Ezért támogatom csak a dupla honosítást. Ha valaki jobban/szebben csinálja és az a képregény előnyére válik, akkor miért ne?
Én nem CSAK az olvasók miatt foglalkozom ezzel, hanem azért mert szeretem csinálni. Felmerül a kérdés, hogy miért is honosítanak az oldalak. Hogy több olvasójuk legyen a jobb/ismertebb címek foglalásával? Ez gáz. Én azért csinálom, mert szeretem azokat a képregényeket, amiket honosítok és szeretném, ha más is megismerné őket, amiről aztán jókat lehet majd dumálni. Ez egy hobbi. Aki a látogatottságért csinálja, azt csak sajnálni tudom.
Tisztesség dolog. Csak egy költői kérdés: az tisztességes, hogy nem csinálja meg hónapokig, amit lefoglalt?
Természetesen senki nem akar ellenségeket, emiatt nem is éri meg. A lista kell, csak máshogy. Mellesleg én betartom.
Supreme Power: K.Tamás fordítja, mano csinálta a grafikát, én csak beírtam. Az érdem nagyrésze Tamást illeti, ahogy a folytatás joga is az övé. (Mellesleg nagyon jól csinálja.)