Na akkor itt az egyik "okostojás"
egy hónapja volt a II. VH befejezésének 60. évfordulója,
Szerintem a 61. volt, de lényegében mindegy, a távlat azonos.
páran ebből a postból majd kivágják a "Hitlernek..." kezdetű sort... úgyhogy számíts néhány okostojásra , mert úgyse az egész mondandódat fogják értékelni, hanem részkleteket kiragadva.
Szerintem erős, pontosabban nem megfelelő szóhasználat a jog, inkább lehetőség. De egyetértek a dologgal, tény, hogy az emberiség, a népcsoportok rétegződésében kódolva van a vezérelvűség, tehát egy szuggesztív egyéniség képes irányítani - még ha aljas célok érdekében is embereket. De az "aljas célok" csupán az én megjegyzésem, hiszen ezzel már fel is adtam a "semlegességem". Nagyon nehéz globálisan vizsgálni ezeket az eseményeket, talán majd 100-150 év elteltével lesz igazi rálátásunk a dologra. Például az akkori szembenállók számára ugyanúgy nemes volt a cél, csak éppen ellentétesen, és ez igaz a világtörténelem összes konfliktusára. Ezért születhetett meg az első világháborúban az "ismeretlen katona sírja", és ezért állhat most szinte minden temetőben egész Európában egy fejfa ezzel a felirattal. A katona a saját eszméjéért hal meg, tehát nem lehet megítélni - főleg kívülállóként. Parancsot teljesít és érzelmileg dönt. Ezért volt mindig felelősségre vonva a vezérkar.
A holokauszt lejáratott téma lenne? Inkább rosszul kódolt, és elfecsérelt. Politikai kártya lett belőle a világon mindenhol, amelyet elő lehet húzni, és rácsapni az asztalra. De azok számára akik átélték, merő fájdalom.
Reménykedhetünk-e abban, hogy nem fog újra megtörténni? Sajnos nem. Szintén kódolva van bennünk az előítélet, ösztönösen választjuk szét az embereket, gondolkodás nélkül - még az is, akiben tényleg sok a jóság - szelektálunk. Ahogy fejlődik a világ, egyre több szelekciós pont alakul ki. A következő holokauszt nem biztos, hogy népről, vagy bőrszínről fog szólni. Lehet, hogy a balkezeseket, írókat, költőket, buszsofőröket, akiknak PDA-ja van, stb érhet a megkülönböztetés és annak minden velejárója. Persze ezek viccesnek tűnő példák, csak szemléltetni akartam, hogy egy erős ember szuggesztív hatása alatt a tömeg bárki ellen fordulhat. Hitlernek éppen akkor a zsidók nem tetszettek.
Nyilván még vannak sokan akik benne éltek a második világégésben. Ők is szelekcióra késztetnek minket. Érzelmileg hatás alá kerülünk, főleg, ha ismerős, rokon stb.. és nehéz összességében figyelni az eseményeket.
A nagymamám például orosz fogságba esett, pontosabban elvitték, de nem utálja az oroszokat. Sem a németeket. Persze gondolom ez sokban függ a személytől.
Mondjuk az ő története "vicces", és már ő is tud rajta mosolyogni. Hiszen mindhárom fél fogott rá fegyvert a háborúban.
Háborúk voltak és lesznek. Az ember önpusztító fajta.
Viszont azzal nem értek egyet, hogy mindig az erősebbnek lenne igaza. A forradalom a "gyengék" igazsága az erősek ellen és a világtörténelemben már nem egyszer győzedelmeskedett. Vegyük csak az éppen most ünnepelt francia ünnepet. CSak itt is felmerül a kérdés, hogy kinek is van igaza? Az erősnek, vagy a forradalmárnak. Pro és kontra is működik a dolog. mert pl. most itt összehasonlíthatnánk a francia forradalmat, az azt követő Napoleoni hatalomátvétellel és ez ellene szövetkezőkkel - nem, ne zárd be, nem teszem .
Az emberiség mindenkor ketrecbe volt zárva. Csak most sokkal több és apróbbak a ketrecek, régebben meg karámok és akolok voltak. Mint ahogy fent is említettem, sokkal több szelekciós lehetőség áll fenn, mint pl 400 éve. Akkor a fő vonal a kereszténység volt - legalábbis Európára szűkítve a dolgot - egy nagy csoport, akik nem velük azok ellenük. Vagy éppen egy földesúr birtoka szintén zárt közösséget alkotott, ha kellett, ha nem mentek legyakni a másikat - pl skóciában és lehetne példákat hozni, de ezek mind nagyobb egységek voltak bezárva. Ma - függetlenül a vallástól, persze még ott is - ezernyi gyűjtőláda létezik, és mindegyik szembenáll a másikkal. Az emberek már oda jutottak, hogy például pártállás alapján elítélik a másikat, nem csak Magyarországon. a felgyorsult világ folyamatos konfliktusgenerátorként működik. És mi hajtjuk a generátort kivétel nélkül.
Ja amúgy a szkript tetszett.
És bocsi a hosszú eszmefuttatásért, vagy ha esetleg valami olyat írtam volna ami valaki számára sértő.