HálóZsák fórumok > OFF topik
Csevej-csenöl
avman:
bocsánat, csak a tv-től elhülyültön kaptam fel a vizet meg a megmérgezetten, mint kenetteljes, közhelyzserű szövegen... meg éjjel volt és már egy fokkal hisztérikusabbb voltam, mint kellett volna...
és persze az elindítója a félreérthető kijelentésem volt... akkor még egyszer:
minél rosszabb a világ, az emberek egyre ortodoxabb módon ragaszkodnak vallásukhoz... és továbbra is azt mondom ez nem vezet semmi jóra...
alapvetően nem is a vallással és a hittel van baj, hanem az emberekkel (hívőkkel és nem hívőkkel egyaránt)
regnar:
Ne légy jól értesült, Giordano Bruno is érte sült
Szerintem itt senki sem azt mondta, hogy ne járjunk templomba, vagy nincsenek igaz hívők. De ha valaki valamiben hisz, akkor nyilván szembekerül a másban hívőkkel. Tehát feszültség keletkezik. És a fszültséget csak az tudja orvosolni, aki kiváltotta, vagyis mi emberek. Nem az a gond, hgoy százan százféle dologban találják meg a lelki nyugalmukat, és a hangot, amellyel társaloghatnak, akihez szólhatnak, hanem az, hogy az ember alapjában véve önpusztításra és kirekesztésre született. Az elfogadás, és együttélés hiánya teszi a világot és a vallást is olyanná amilyen. Mert a keresztények ütötték anno a muzulmánokat, a muzulmánok ütötték a keresztényeket, a protestánsok a többi felekezetet, a többi felekezet az ateistákat és lehetne folytatni a sort, természetesen oda vissza.
EGY dolog van amit mindenki elfelejt. A VALLÁS SZEMÉLYES DOLOG. Nem kell hangoztatni, hogy ki hova tartozik, belül kell megélni. Az egyénre és nem a csoportra vonatkozik. De csak csoportosan lehet megélni, hiszen így "rendelték" el, akik megírták a szent könyveket, legyen ez bármelyik. Mert érezték, hogy az ember egymagában kevés, ezért egyfajta közösségformáló szerepet szántak a vallásnak, amely később átcsapott közösségirányító szerepbe, amely ma is tart.
Mindegyik vallás a békét hirdeti, persze a saját szemszögéből. Azt hiszem ez a legnagyobb probléma. Eljutni egy olyan békéhez, amelyet midnenki máshogy gondol...sőt ami szörnyűbb a MÁSIK NÉLKÜL.
Nagyon örültem, amikor az EU új alkotmányába nem került bele a kereszténység, mint európai alapfogalom. Az európai keresztény gyökerekre való utalás. Nem azért mert gondom lenne vele, csupán kirekesztő lett volna legfőképpen Törökország valamint a vegyes vallású országok felé. Nem szolgálta volna az egységet, és nagyon jól meglátták a politikusok, hogy nem szabad a vallást ilyen magas szinten általánosítani.
Manapság amúgy is divatba jöttek a különböző mágikus tanok..mindenféle ripacs ezekkel foglalkozik. Egyre nagyobb teret kapnak a szekták, bár magyarországon egy ideje mintha vihar előtti csend lenne. Meg sokan fordulnak a természet felé, erők transzcendensek, védák. VANNAK AKIK KOMOLYAN HISZNEK BENNE. nem őket akarom bántani, csak a sok (főleg egyetemista és főiskolás, furcsa hogy manapság a "műveltebb" fiatalok jobban kaphatók ilyen dolgokra, és jobban befolyásolhatók) magát megjátszó ember szúrja a szememet. Aki csak azért akar hasonlítani, vagy foglalkozni valamivel, hogy a közösséghez hasonló legyen.
Nincs egyéniségük. Olyan ez, mint a csajok az utcán. Minegyik ugyanolyan ruhákat hord. Az egyik felveszi a többi meg majmolja. Sok egyforma robotot látok, alig van olyan, aki fel merne venni valamilyen egyedi ruhát. Pedig lehet kapni..nem kell mindenkinek boxolócipőben járni az utcán pl... Szóval egyéniség kellene leginkább, de sokkal egyszerűbb szürkévé válni és birka módjára beilleszkedni valahova, ugyanazt szajkózni, mint mások. És itt kanyarodnék vissza a valláshoz, hogy ott is ugyanezt látom. MÉGEGYSZER MONDOM, NEM MINDENKI!!! De nagyon sokan vannak, akik csak hogy ott legyenek, csak valamilyen érdekből csinálják. Ez süllyeszti a vallást oda ahol most tart.
És Avman..Én nem szólok be, miért tenném, hiszen kultúráltan elmondtad a véleményed, és szerintem itt senki nem kezd "anyázásba" egy jól megfogalmazott vélemény miatt...legalábbis nagyon csalódnék, ha valaki mégis megtenné. Ahogy végigolvastam újra a hozzászólásokat, úgy láttam, hogy mindenki megpróbált úgy fogalmazni, hogy ne bántsa meg mások elhivatottságát, érzéseit a dolgokkal kapcsolatban.
avman:
jaj ne már... én nem mondtam, hogy senki ne menjen templomba... ott alapból rosszat nem tanulhat az ember... vagy hülye aki hisz csak az álszentségből, kamukeresztényekből, kamumohamedánokból van elegem... meg a vallási fanatizmusból... nem azokból akik templomba, zsinagógába, mecsetbe járnak ... gyanítom nagyanyám naponta imákozik értem.. és ebben semmi rosszat vagy ostobaságot nem látok...
de ha csak feleannyi jót cselekednének a különböző istenek nevében, mint amennyi rosszat, már boldogabb lennék... és abban baromira igaza volt Marxnak, h a vallás a tömegek ópiuma... hogy Kassákot idézzem: "az ember félni kezd, hogy ne kelljen félnie"...
meg ezt a fene nagy toleranciát is szeretem... én csak egy lelki szegény vagyok, ki nem tudja mit beszél... sajnálatra méltó, hiszen fogalma sincs miről van szó, mert ugye nem ismeri... gyanítom többet tudok a biblia kanonizációjáról, az apokrif iratokról mint ti...
most tegyem magamává egy alig kétezer éves isten imádatának tanait? mert a Bibliában minden benne vagyon, ugye? például Keresztelő Szent János a kereszténység előtt... és uygan vajon mi került bele a kánonba azidőtájt mikorra a hanyatlani kezdő római birodalomban államvallássá lett? a világi lét érdektelensége, és egy másvilág ahova bebocsátást nyersz, csak légy engedelmes és higgy. mert ímé elengedlek titeket, mint bárányokat a farkasok közé...Pilátus, aki mosta a kezeit, jelezve Róma nem bűnös, az átkozott zsidók feszítették meg a Megváltót... sőt, amikor kegyelmet adhattak volna neki helyette egy Barrabas nevű bűnözőt bocsátattak szabadon (elárulom ezidőtájt élt egy a Római Birodalom ellen szervezkedő Barrabas nevű zsidó főpap, hát nem furcsa véletlen?). miért ülnek bizonyos emberek egy nagy csomó apokrif iraton bizonyos helyeken? Ha názáreti Jézsua, a Felkent létezett, akkor rabbi volt, zsidó pap, ugyanis csak azoknak volt szabadott a templomok lépcsőin tanítani (márpedig ez a bibliában is benne vagyon, azzal meg ugye nem lehet vitatkozni). Vagy ott van Júdás esete (kire az ishkarioti jelzőt aggatták rá). Elárulom néktek eredetinek szánt értelmezését: Júdás egész Júdeát, vagyis a zsidó népet jelöli. Egy szimbólum, annak szimbóluma h a zsidók árulták el a Messiást. vagy ott van például az irgalmas szamaritánus esete... példázata a szeretetről, irgalmasságról vagy inkább arról, hogy akkortájt a zsidók megosztottak voltak (amálekiták, filiszteusok meg még jó pár irányzat) és a szamaritánus, aki egy zsidót pátyolgat annak a jelképe, h a zsidóságnak össze kellene fognia a rómaiak ellen... minden csak megközelítés és értelmezés kérdése... ezek a dolgok amúgy mellékesen kerültek elő mikor a zsidó miszticizmust és a keresztény gnosztikát tanulmányoztam...ha a Szentírás olyan félreérthetelen és igaz tanokat hirdet, akkor miért van több tucat nagy irányzata? és hogy néhány közhely is legyen: miért bűzlött egész európa egy évszázadig a megperzselt emberektől? miért égetette meg vagy vonatta vissza azokat a tanokat melyek a geocentrikus vilálégképével szálltak szembe (elárulom Giordano Bruno dominikánus szerzetes volt, majd füst és pernye lett) nagyjából még ma is ennyire rugalmas a kedves Anyaszentegyház.
és most csak csemegéztem ide-oda kapkodva mert baromi fáradt vagyok... a pápai állam is ugyanolyan mint a többi...a pénzről és hatalomról szól...mint ahogy a kedves mohamedán barátainknál... nekem pedig nem istenem se a pénz, se a hatalom... nem tetszik ez a tartsd be a szabályainkat, mert különben seggbe rúgunk itt vagy a másvilágon hit... köszönöm, de nem kérek az intézményesített kereszténységetekből, a zsidóhitből és az iszlámból, krisnából...nyugodtan küldjetek érte máglyára, kövezzetek meg, robbantsatok fel, vagy nézzetek le............
de mindenki abban hisz amiben akar, sok szép és jót rejt magában mindegyik vallás...még valahol csodálom is azokat az embereket akik ebben a világban képesek hinni valamiben... addig, amíg nem okoznak ezzel másoknak kellemetlenséget, kárt, bajt satöbbit márpedig manapság az egész közel-keleti kérdés vagy éppne hollandia egyre inkább vallási színezetet ölt...
amúgy én csak ezen fintorogtam, h a felvilágosultnak tartott 21. században megint készülőben egy vallási háború, sőt kitört egy ideje már... (ami kábé annyira szól a hitről, mint a Szentföldért indíott keresztesháborúk anno)
szóval nyugodtan lehet pfújogni és lelketlen ateistának titulálni (egyébként nem vagyok), de tévétől elhülyült keresztényellenességgel ne vádoljon senki. ezt kikérem magamnak... mésrészt zárójelben jegyezném meg mielőtt technokrata kommunista buzinak tituláltok, hogy áttanulmányozva a világ keletkezésének elméleteit (úgyis mint: relativitáselmélet, kvantummechanika, mely kettőnek vannak olyan tételei melyek ha igazak, akkor nem igaz a másik, bár ezt nálam jóval okosabb emberek jelentették ki, mert én szart sem értettem belőle) szóval számomra a világ keletkezésére jelenleg a legelfogadhatóbb racionális magyarázat egy felsőbb, transzcendes erő/lény/energia/nevezdaminekakarod tevékenysége.
Micho:
--- Idézet ---Látjátok, ezért nem nézek én híreket, nem olvasok újságot, mert csak a megtévesztés árad belőlük.
--- Idézet vége ---
nekem meg nincs időm és frankón mondom, ez tök olyan mint a szex-szel: ha nincs... egy idő után már nem is hiányzik
(na csak jöttem megtörni egy kicsit a hangulatot
Graf-X:
avman...baromi könnyű belemagyarázni, hogy a vallások a világ elrontói, ha csak tv-ből ismerném, még el is hinném, de ez *-ság, ezt szerették volna a világ nagy részével bizonyos "ideológusok" elhitetni. (Azértse kommunistázok) Az igaz, hogy rengeteg keleti vallás divat lett...meg melegnek lenni is az, majd elmúlik ...de akkor is van, ami igazi és mindig megmarad. Látjátok, ezért nem nézek én híreket, nem olvasok újságot, mert csak a megtévesztés árad belőlük.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése