HálóZsák fórumok > OFF topik

Csevej-csenöl

<< < (994/1125) > >>

talgaby:
A kiadást erre az országra értettem, és azért valljuk be, hogy pl. az F4 Byrne-korszak valószínűleg ebben az ezredben nem jelenik hazánkban meg, kölünsen, ha tekintetbe veszem az Ultimate F4 mostani sorsát. A többiekre meg nem találnál olyan őrültet, aki kiadná őket a mai magyar képregénypiacra.

Sin City: Passz. Nézz körül a Knet FuMax-os topicjában, érdeklődj ott, vagy nézd meg a honlapjukat itt. De tudtommal elég sok Sin Cityt adtak már ki és terveznek is még. Ha komolyan honosítani akarsz, én azt ajánlom, hogy valami kisebb, "ismeretlen" minivel, vagy rövidebb sorozattal kezdj, ezzel fel tudod mérni egyrészt, hogy mennyire tudsz haladni, másrészt, hogy milyen a munkád, harmadrészt annál kicsi az esély, hogy valaki már lefoglalta. (Ugyebár mi is Gabe-el a New Springgel indítottunk, amit garantáltan nem ismert senki itthon - mármint a képregényt. Aztán jött az MGS, ami szintén nem valami nagyon ismert képregénycím volt Magyarországon, ráadásul viszonylag rövid a maga 12 részével.)

szerk.: Látom, Gabe megelőzött. Annyit még hozzátennék, hogy a kiadók honlapjain kívül nézd át ezt a listát is, itt vannak a lefoglalt címek. Nem egy félreértés volt már abból, hogy kétten is nekiálltak ugyanannak, egyremek példa látható erre a Kneten az "S" betű alatt...

Gabe:
Ajajj, szerintem felejtsd is el gyorsan. A Fumax gondozásában megjelent nemrég magyarul, és lehet hogy még lesznek további kötetek is...
link: itt

Ryder:

--- Idézet ---nyomtatásban nem jelennek meg, és semmiféle előztes terv sincs arról, hogy valaha is kiadják őket
--- Idézet vége ---

Tehát az F4 John Byrne korszak 5x8 részét, a sikeres Erőtlenül sorozatot, a Póklányt és még sorolhatnám, soha nem adták ki?Ez meglep.

Azért vagyok ilyenekre kiváncsi, mert már régóta tervezem, hogy valamilyen képregényt én is honosítsak.Épp ma gondoltam a Sin City-re.Le is töltöttem néhány részt, külföldi torrentről, de aztán ennek a néhány résznek, és az megjelent magyarul.
Magyarul megjelent képregényeket teljességgel értelmetlen lefordítani, ugye?

Ha már SinCity-nél tartok, megkérdezném, hogy tudjátok-e, hogy a One Shots sorozat megjelent-e magyarul?

Gabe:
Akkor most én: A Marvel meg a Dc nem tekint minket potenciális piacának, ha az lennénk, akkor gondolom a jogdíjakat hozzánk igazítanák. Mivel nem vagyunk piac, és nyelvileg elhatárolható (más országbeliek nem hinném hogy pusztán a honosított képregények miatt megtanulnának magyarul) ezért ****-nak ránk. Így a potenciális piacukat nem veszélyeztetjük. A másik: volt itt valahol régebben szó arról, hogy hol mennyire dívik a honosítás. Ott kiderült hogy Magyarországon megy csak ilyen mértékben, máshol totálisan elhanyagolható. Kivéve persze a mangákat, de ez őket nem érinti. Ezért szerintem nem is tudnak róllunk. Aztán meg valami minimális bevételt csak hoz ez nekik: mi megcsinálunk valamit, (ez nekik reklám, ami egy forintjukba sem kerül) és pár példányt az importálásal foglalkozó boltok által el tudnak adni. Persze ha tizezres példányszámban adnák el felénk a képregényeiket, akkor gondolom már nem itt volnánk ahol    . Talán csak az szúrná a szemüket ha pénzért árulnánk.
Egy dolog van még: Ha egy kiadó megszerezi egy képregénynek a kiadási jogait, akkor köteles abban a térségben a jogvédelmét is ellátni, ahol kiadásra kerül a cucc. Mível addigra már lekerül a képregény az oldalakról, mire nyomtatásban megjelenik, így a magyar (vagy egyéb) kiadó nem szegi meg a szerződést. Persze ha valaki mostani, magyarországon kiadott képregényt scanel be, az már nem félillegális, hanem túllép ezen.
Amit itt leírtam az csak a magánvéleményemet tükrözi a dologról.

talgaby:
Erre lehet, hogy többen is fognak válaszolni, de én kezdeném akkor (hacsak valaki meg nem előz, míg ezt bepötyögöm...):

Szigorúen nézve igen, törvénysértő, mert szerzői jogot sértő scanneket jelentetünk meg, de a csavar az benne, hogy a honosítás része az adott készítő(k) szellemi terméke, magyarán az az ő tulajdonuk. Erről már folytak viták, hogy ez az egész legális dolog, vagy sem, van, aki azt vallja, hogy a saját szellemi termékét jelenteti meg, ezért senkinek semmi köze hozzá, van, aki meg azt mondja, hogy ez akkor is szerzői jog sértése, ami polgárjogi eset. Az igazság kb. a kettő között van. Az itt megjelentetett képregények félig illegálisak, de mivel nyomtatásban nem jelennek meg, és semmiféle előztes terv sincs arról, hogy valaha is kiadják őket, ezért maradnak. Lehet, hogy a Marvel (meg a többiek) valami csoda folytán tudnak erről, de nem érdekli őket. A honosított képregények valamilyen szinten ismeretterjesztő dolgok ("némmá, van ilyen is?"), ezért akár reklám is lehet. Persze mostanság megjelent egy másik vélemény is, (részben) erre az indokra hivatkozva szűnik is meg hamarosan honosítás egy oldalon, az YBK fórumján meg ezt a véleményt kivesézve indítottak most be egy kezdeményezést, ami vagy működni fog nekik, vagy nem.

És hogy miért nincs új? Háááát, kissé bonyolult. Elvileg ugye (mint megtudtam) két évvel indult a "várakozási idő", ezt ma már alig tartja be valaki. Aztán lett egy év, majd néhány (azért többnyire "kisebb" kiadványok esetén) fél év, de - sajnos - van olyan honosító is, aki a kiadás után szinte rögtön megjelenteti a képregényét. Ennek oka az volt (tudtommal), hogy hagyni kell időt azoknak, akik eredetiben megrendelik kintről a cuccokat, így legalább nem érzik úgy, hogy feleslegesen adtak ki a pénzt. Meg ugye Vladinak és a többi képregényboltosnak is meg kell élnie valamiből, és az új kiadások azért elég szép pénzt hoznak a bevételből...

Egyébként a kérdésed érdekes, régebben én is gondolkoztam sokat ezen, de azóta kialakult ez a meglátásom, amit itt leírtam. Sok honosító másképp vélekedik, talán kis szerencsével ők is leírják a véleményüket, aztán lesz miről beszélgetni egy ideig...  

És még egyszer közlöm, hogy a fentebb írtak a saját véleményemet/helyzetről kialakult képemet mutatják. Tévedés esete igencsak valószínű, de a helyzet egyébként is elég zavaros tud néha lenni...

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése