Az említett három trailer közül a másodikban egy érdekes kérdéspárral kezd a narrátor. "Melyik félnek van igaza?" "És a másik oldal téved?"
Nem, egyikőjük sem téved. Pont ezt tartom az egyik legnagyobb újításnak ebben a történetben. Annyira megszoktuk már,hogy az ellenálló felek között kapitális etikai szakadék tátong. A "régi időkben" az egyik oldalon állt egy olyan ember, aki több millió másik embert akart megölni, közvetve vagy közvetlenül. Teljes hatalmat akart szerezni a világ fölött, leigázni egy országot, vagy valami hasonlóan oriási aljasságot elkövetni. A másik oldalon pedig olyan hősöket mutatott be, akik mindig csak "kábító fokozaton" tüzelnek, soha sem ölnek egyértelműen és sohasem halnak meg. Hogy miért? Azért,mert a Marvel megtette nekünk azt a szivességet, hogy élesen elhatárolta a két felet. Nem volt nehéz rájönni hogy ki a gonosz és nem volt nehéz azonosulni a hőssel. A '60-as években még a "nagy háború" emléke ihlette ezeket az ellenfeleket, egy olyan háborúé, amiben -utólag,természetesen- jól el lehetett különíteni az erkölcsileg negatív elemeket.
Napjainban mint tudjuk,már nem ilyen háborúkat vívnak. Egyszerűen már nem lehet kivülállóként megmondani,hogy melyik a "jó" oldal és ki cselekedett helyesen. Ezek a határok az évek alatt nem csak a valós életben, a világpolitikában, de vele párhuzamosan a képregényekben is elmosódtak.
Viszont mi még mindig megpróbáljuk "beskatulyázni" egyik másik szereplőt. Meg kell mondjam, Amerika Kappitány szereplését még nem olvastam ebben a sztoriban, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal nekem sem fog csalódást okozni. Viszont Vasemberben se látom már azt az imposztort, akinek először tűnt. Az is egy lehetőség, amit ő képvisel. Mondhatjuk azt,hogy a társai ellen dolgozna? Nem. Hogy rosszat akar a szuperhős társadalomnak? Nem. Változást akar. Olyan változást, ami még jobban segíti az átlagembert, hiszen közelebb viszi hozzájuk a hősöket. Ezután valóban felelőséget vállalnak a tetteikért, szemelőtt tartva a kisember jogait, hiszen ezután felelőségre vonható lesz. Azt hiszem az ellenzék nem is inkább e miatt aggódik,hanem az alteregójuk felfedése miatt. Az Admirális Úr felvetette egy hivatal felállítását. Az elmúlt 40 évben félig-meddig ezt a szerpet töltötte be a Marvelnél a SHIELD. Hősöknek nyújtott menedéket,képezte őket, fogságban tartotta a bűnözőket. Ezután ez lehetne a fő profiljuk. Emellett védelmi programot szerveznének a hősök családtagjai számára, akikről lássuk be, nincsenek túl sokan. Valahogy a "szuperhősi" élet nem egy tipikus családbarát elfoglaltság. Szerintem ez bőven megoldható lenne. Emellett természetesen hagynák a szabad életet is. Amelyik hős nem használná erejét, az nyugodtan haza mehet és élhet boldogan. A használatot viszont regisztrálni, jegyezni kellene és jelenteni. Ez alkalmazható lenne szerintem mindenkinél, még a mutánsoknál is. Ha ehhez a közösséghez tartoznának, az előítéletek valószínűleg megszűnnének. A kóbor lovagoknak pedig megváltás lenne kilépni a kétélű megítélés árnyékából. És ha ez megtörténne, akkor ne úgy gondoljunk egy esetleges fenyegetésre mint váratlan eseményre,ahol túlerőbe kerülnének a bűnőzők,mert itt már egy hős-közösségről beszélhetünk. Igazi munkatársakról, akik egymást segítenék a bajban.
Szóval én mostantól megpróbálok nem előre meghatároztt szerepköröket kiosztani senkire, mert az eddig ábrázolt jellemek annyira sokrétűre sikerültek, mint talán még soha a Marvel történelmében.
A link pedig most már jó, köszike
A mazsolák pedig igazán ott vannak a szeren Az első a csúcs("bocs mit mondtál?")