Na emberek, pár napja, hajnali 2-től, egyedül a lakásban, fejhalgatóval a fejemen (a játék fanjainak talán ismerős a fejhallgatós felhívás, legalábbis psx-en) koromsötétben, megnéztem a Silent hill - A halott város-t.
Beszarásra készültem, de nem jött össze. Jó film, csak nem sikerült a bizar kreaturáktól újra megijednem. Kivéve az első, lépcsőn lemenős jelenetnél, amikor először találkozott a főszereplő a "manókkal". De ott is csak a játékból felélesztett nosztalgikus érzések miatt, mert ott valóban végigrettegtem az egészet. Amin inkább ledöbbentem, az maga a történet, és a "csattanó" a végén. Szóval inkább történetileg ütött, mint ijesztgetésben. A végén amikor beléptek a házba, arra ennyi viszontagság után nem voltam felkészülve. Happy endet vártam, megszívtam. Viszont egy dolog nem villágos nekem, amit nem magyaráztak meg: a férj, meg a rendőr, hogyan tudott mászkálni a városban csak úgy, miközben a felesége meg a zsarucsaj már "átcsúszant" ? Ők miért nem jutottak át a másik világba? Nekik "csak" a szénbánya lángolt, mást nem is sejtettek, miközben a csajok magában a (szinte a) pokolban mászkáltak. No mindegy, szerencsére más kivetnivalót nem találtam benne... (...azon kívül hogy csúnyán átírták a játék sztoriját - de ezt csak az elvakult konzol fan mondatja velem, mint átlag filmnéző azt mondom, hogy marha jó film volt)
A film tetszett, ügyesen áthozták a játék kamerakezelését, magát a várost, meg szerencsére nem tolták el a filmet lövöldözös-gyilkolászos "túlélő horror" irányba. Inkább a helyzetekre élezték ki,(pl: a növéres jelenetnél, a lámpával való játszadózás is inkább észt kivánt, mint erőt) nagyon is helyesen. A történet meg a csattanó kap tőllem egy 10-est, viszont túl edzett voltam a rémüldözéshez, így az "ijesztegetős-ledöbbenös" része csak egy 7-es (mennék lejebb is, csak tudom hogy nállam nem müködött, amúgy hatásos, mert mások besz@rtak a filmtől, így nem érdemele kisebb pontszámot.). Az egész megvalósítás, ahogyan áthozták a feelinget a játékból, az is megéri a maxot, bár ha rádobnak még vagy 20-30 percet, akkor kicsit többet tudnak megmutatni a játékból, mert lehetett volna egy kicsit "nyomozósabb-fejtörősebb", (ami a játék egyik élét adja), de tulajdonképpen megéri a 10-et. Persze az a rengeteg utalás ami van a játékban az sajnos kimaradt. (leginkább fájó pont, az a Psycho című klasszikus remekmű Motele, ami a játékban fontos helyszín) Az operatőri munka pedig lazán kihozza azt amit a játékban is hoztak, így az is maxot érdemel.
Az piszkálta ugyan a csőröm hogy csúnyán átírták a sztorit, de így is nagyon jól sikerült, és legfőképpen hatásos lett. Reméllem, hogy lesz még folytatása, bár az az igazság hogy nem maradt több rejtély a várossal kapcsolatban, mármint ennek a sztorinak a folytatásához, így valószínűleg nem lesz folytatva. Hacsaknem a várost, mint helyszínt/kelléket nem használják föl újra, vadiúj kalandok kinduló pontjaként. Ez esetben nagyon össze kell szedniük magukat, hogy ne tünjön recirkulált rókabőrnek a dolog. De azért bizakodom abban, hogy lesz még Silent Hill film.
A másik film, amit látnia kellene mindenkinek, aki nem a "darálos filmnéző" kategóriájába tartozik és értékeli a kicsit elvontabb dolgokat: Scaner darkly (Kamera által homályosan). Ezt Philip K. Dick azonos című könyvéből készítették. Sajnos megoldották 90 percben, így rengeteg apró, de roppant fontos dolgot ki kellett hagyni, ami a végét még ütösebbé tette volna, mert így sajnos csak a történet vázát ültették át az ezüst vászonra. Igaz, Dick neve garantálja a nagybetűs Ledöbbenést, így nehéz lett volna ezt a zseniális történetet elrontani.
Az a különleges effekt, amit a filmben használtak a rajzfilmszerű hatás eléréséhez, nekem nagyon is tetszett, és így a fontos szereppel bíró maszkafander is úgyanúgy néz ki, mint ahogyan azt annak idején PKD is megálmodta a könyvében. Normál filmes eszközökkel rettenetesen gáz lett volna megvalósítás, de így telitalálat. Egyébként az érdeklődöknek ajánlott inkább a könyvet olvasni először, mert abban a maximumot is kicsavarja a helyzetből Dick, nameg a sztori egy lényegtelennek tünő aprócska ponton is más. Ez az apróság viszont hatalmasra növi ki magát, ha a végén rászánunk némi időt a történet maximális kielemzésére és a szereplők motivációján való gondolkodásra, és legfőképpen a lelkükben lejátszódó küzdelem megértésére.
A filmben sajnos pár dologra nem fektettek különösebb hangsúlyt: példáúl az "Új út" bemutatására, és szerepét sem értékelték fel sokkal magasabbra, ami pedig nagyon is kívánatos lett volna. A társadalmat sem hatja át olyannyira a drogok uralta "feeling", -és leginkább a félelem- ami a könyvet is jellemzi. Ez persze annak a következménye, hogy rövid lett a sztori, mint mondtam mindössze szűk 90 perc. Koca-Dick fanoknak, hétköznapi "ledarálos" filmrajongóknak azonban nagyon is merem ajánlani, nem fognak csalódni, a szokatlan látványvilág ellenére. Az igazi Dick fanok viszont a könyvel kezdjenek, márcsak a magyar kiadás végén található kiadós magyarázatok miatt is. Ugyanis ott pl. a "biciklis-fogaskerekes" dolognak is megadják a magyarázatát, nem csak ásítozva bambuljuk végig azt a pár percet, amíg a bringán vitatkoznak. Az mind a drog hatásaira vezethető vissza, aminek nagyon szépen meg is magyarázák a "miértjét". Nameg persze jó pár fura jelenet a drog mellékhatásainak a számlájára írható még. A filmen sajnos nem tűnik ki az a sok kis apró, finom manipulációs húzás, amit a főszereplővel szemben tesznek, részben ennek hatására csökken a "poén" ereje a végén, a könyvével szemben. Néhány mellékszereplőt nem is mutatnak be annyira, -pláne a motivációjukat- ami érthető, hiszen a film hossza rendkívül szűkösre lett szabva. Ennek ellenére a legjobban sikerült könyvfeldolgozások között van, amit valaha látttam, de megrögzött PKD fan énem csak nagyon kritikus szemmel engedte végignézni a filmet. Jó film, de azért örülök hogy a könyvhöz volt előbb közöm, mert hatalmas élményről maradtam volna le.
Aki esetleg végigvergődött az irományomon, annak köszönöm azt a rászánt, ablakon kidobott pár percet, de nem álhattam meg, hogy ne szóljak a filmekről pár szót, pláne ami a Kamera által homályosant illeti.
Utólagos ellnézéseteket kérve: Gabe