HálóZsák fórumok > OFF topik
talgaby és Zerit OFF Páholya
Nitro:
--- Idézet ---hm, de peldaul magadnak jot vagy rosszat teszel vele, nem? es ha neked valami jo vagy rossz, az mar egy mozzanat, ami hatassal van a kornyezetedre...
minden cselekedetnek van valami hatasa, az okot okozat koveti, nincs semlegeseg
--- Idézet vége ---
Nekem egyszerre jó is, meg rossz is.
jó: mert nem lesz nagy a körmöm
rossz: mert már megint le kell vágni, és egy darabig minden pamutruhába beleakad, akármilyen jól is reszelem le.
hatalmas problémák ezek
pepo05:
Na, ezért nem gondolkodom én előre, ha játszom. Imádok biliárdozni, de az ellenfeleim mindig ott bukják el, hogy sokszor már azt számolgatják, hogy mennyire kell visszahúzni a golyót, hogy jó legyen a pozíció. Aztán persze előbb utóbb úgyis hibáznak, aztán meg én jövök.
talgaby:
Elvileg szerintem csak egyetlen bizonyos jövőt lehet kiszámolni a sok közül. A jövő megmondása eléggé a káoszelmélet hatáskörében mozog, márpedig egy prediktív számítás az időtényezőtől függ, minél távolabbra haladunk előre az időben, annál pontatlanabb lesz. És minél nagyobb távlatokban gondolkodsz, szintén a pontatlanságot növeled. (Remek példa erre az, hogy elvileg fejben ki lehet számolni, hogy nyerj meg egy biliárdmeccset. Gyakorlatban viszont bejönnek az apró, kaotikus változók, amik mindent borítanak.)
Zerit:
elvileg ki lehet szamolni
asimov alapitvahy sorozata pl erre alapszik, Seldon pszichohistória atyja
csakhat ott nem szemelyes jovot lehetett elore latni, hanem egy egesz tarsadalom jovojet szamolta ki
Daredevil:
Ezért örülnék én annak ha lántnám, hogy egy cselekedetem milyen hatással lesz rám a jövőben.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése