HálóZsák fórumok > OFF topik

talgaby és Zerit OFF Páholya

<< < (31/111) > >>

beigli69:
Egyébként lehet hogy ostobaságot mondok (nyugottan lehet lehülyéznide jelenleg így látom) akár népírtás, akár bármiféle zavargás , összecsapás amit nézünk, mindig van egy olyan csoport, akinek igazándiból teljesen mindegy hogy milyen címszóval, vagy milyen zászló alatt de rombolni, pusztítani akar. Ha viszont valaki elindítja ezt a folyamatot (akár egy ökölcsapással, akár egy pisztolylövéssel, vagy bármivel) akkor akár a sérült gátnál a rohanó folyó, az események megállíthatatlanok, mivel az emberek akárhogy is nézzük erőteljes birka szemlélettel rendelkeznek, és valamilyen szinten az agresszió mindenkiben benne van(még ha jó mélyen is). Sajnos ezt mindig ki fogja használni valaki a saját céljainak érdekében. (valahol megölnek valakit azért mert kerekfejű, innentől ha van valaki aki ezt úgy tudja továbbítani hogy az jogos, elfogadható színezetet öltsön nem lehet megkadályozni az események tövábbgyűrűzását, és ha egy ilyen dolog mogé még egy hatalmi tényező is odateszi magát ... onnantól úgymond "törvényes" az egész )

Lehet hogy nagyon zavaros, de alapvetően soha nem értettem azokat akik csak erőszakkal tudták a mondanivalójukat igazolni.Bocs hogy belebubogok olyanba amihez nem értek.

talgaby:
Eszetlen népirtásért azért nem kell elmenni Amerikáig... sőt, még az a kedveskedő elv se igaz, hogy a kersztény szeretet nevében követték csak el ezeket, vagy hogy csak a fehér emberre jellemző... ezekről tudunk. A történelem során rengeteg ilyen történt már, csak vannak olyanok, amiknek úgymond a "sűrűsége" nagy: nagyon rövid idő alatt nagyon sok áldozat. Még az afrikai törzsi/polgár és nemzetek közötti háborúi se tudtak olyan mennyiségű halottat összehozni, mint a II. vh. Egyebek mellett ezért is különleges az.
A vadnyugati romantikát meg azért nem csak az indiánok irtása köré vonták. Azért a történetek lényege még mindig a telepesek elterjedése, kezdeti városalapító lépései. Az indiánok csak egy olyan elem, ami jól fest bennük. Meg egyébként is sok sötétebb korról lehet ilyen cukormázas képet festeni.
--- Idézet ---Én arra gondolok, hogy fogyasztói társadalom kétszínüsége és ellentmondásossága sok embert a fasizmus felé terel
--- Idézet vége ---
Hm, ebbe így sose gondoltam bele. Nem teljesen értem az összefüggést. Radikális eszmék felé az ember akor szokott fordulni, mikor rossz a sora. Általában azokal ráfoghatja a saját nyomorúságát másokra. Plusz persze van a gazdag elit, azok vagy tényleg meggyőződésból (vagy meggyőzésből), vagy sokkal monetárisabb okokból állnak ilyesmik mellé. De hogy maga a fogyasztói társadalom jellemzői termeljék ki... nem tudom.
--- Idézet ---Hehe, igen érdekes dolog ahogy manapság összemossák az ideológiát, annak megvalósítási kisérletét és azt a korcsot, ami létrejött belőle. Hasonló még fasizmus-nácizmus fogalmak keverése.
--- Idézet vége ---
Pontosan. A vége is igaz. Egyébként az a különös, hogy ha az idegengyűlöletet levesszük, még a szélsőjobb eszmék se mondhatóak veszélyesnek. Csak az a gond, hogy már van rá egy történelmi tapasztalat, hogy nagyon nem jó, ha egyszer komolyan fellángolnak. Gondolom ezért is igyekeznek minél gonoszabbnak beállítani. Igazság szerint ezt nagyon nem is sajnálom...

Punkológus:
egy off páholyabn csak nem off  Egyébként teljesen egyetértek azzal amit írtál, engem még az szokott dühíteni, hogy úgy szokták beállítani a dolgokat mint ha ők tettek volna szívességet az indiánoknak a rezervátumba zárással.

Sepi:

--- Idézetet írta: Punkológus ---Igen, erre gondoltam. De ugyanúgy fellehetne tenni a kérdést, hogy miért nincs az indiánoknak emléknapjuk. Pedig velük nagyon elbántak és ha Európának minden évben meg kell bánnia bűneit, akkor az USA felé is jogos követelés ugyanez.
--- Idézet vége ---
Ez egy olyan téma ami mellet mindenki elmegy, hogy mekkora népirtás is zajlott Amerikában az őslakosok kárára/sérelmére még az angolszász időkben is. Persze ezen nem kell meglepődni, előtte és utánna is előfordultak ilyen esetek máshol is, csak az a dühítő benne, hogy utánna képesek voltak holmi romantikus képet festeni eköré és kialakítani a vadnyugat idillikus mivoltát. És ezek után még ez a nemzet beszélt emberi jogokról amikor a 60-as évek közepéig még csak emberszámba sem vette a szinesbőrűeket az országában... Szóval elég érdekes dolog ez is.
Bocs ezért az off-ért (ha gondoljátok akkor töröljétek), csak ez így bevillant és nem tudtam nem kimondani.

Punkológus:

--- Idézet ---Szerintem ő itt inkább arra gondolt, hogy ezekhez az eseményekhez, vagy helyszinekhez háborús bűnök köthetőek. Amikről általában elfeledkeznek és csak nagyon keveseket vontak ezért felelősségre.
--- Idézet vége ---
Igen, erre gondoltam. De ugyanúgy fellehetne tenni a kérdést, hogy miért nincs az indiánoknak emléknapjuk. Pedig velük nagyon elbántak és ha Európának minden évben meg kell bánnia bűneit, akkor az USA felé is jogos követelés ugyanez.
--- Idézet ---De hát ezt mondom én is! Ha csak egy pici lovat adsz alájuk, máris úgy megülik, hogy ember meg nem állítja.
--- Idézet vége ---
Én arra gondolok, hogy fogyasztói társadalom kétszínüsége és ellentmondásossága sok embert a fasizmus felé tereli az embereket. Nem akarok itt bolsevik dogmákat puffogtatni, de van abban igazság, hogy a fasizmus a kapitalista társadalmak betegségének tünete. Mivel jelenleg nem beszélhetünk a felsőbb körök hathatós pénzügyi támogatásáról, ez még érvényesebb is, mint a 20-as, 30-as években.
--- Idézet ---Legutóbb mintha Párizsban lett volna egy nagy cécó egy ilyennel.
--- Idézet vége ---
Nekem meg Belgium ugrott be. Mintha ott lett volna egy éve valami nagy balhé egy fegyverkező csoport miatt, de hál' istennek lekapcsolták az egész bandát.
--- Idézet ---Kedvenc példám ATV-ről: a kommunizmus rossz. Ekkor tényleg már röhögni támad kedvem, hogy mennyire nem tudnak az emberek semmiről semmit, de véleményezik...
--- Idézet vége ---
Hehe, igen érdekes dolog ahogy manapság összemossák az ideológiát, annak megvalósítási kisérletét és azt a korcsot, ami létrejött belőle. Hasonló még fasizmus-nácizmus fogalmak keverése.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése