Szépjóreggelt!
Látom, az Operah-- izé, a Fórum Fantomjama különösen vicces kedvében lehetett... ez esetben tisztelt hívők...
talalkoztam ilyen fanatikus emberrel es engem az lep meg benne, hogy ennyi idot es energiat pocsekol olyan dologra, amit nem szeret...
Ne feledd, hogy nem csak vallási fanatizmus létezik, bármilyen eszmének - még az ateizmusnak - is megvannak a maga fanatikusai, akik "hittérítést" akarnak végezni az ellentábor - esetünkben a hívők - tagjai között.
ezen nem kell csodalkozni, a vallas alapja a hit, ha megismeresse, tudassa alakul, akkor mar nem vallasrol van szo
Igen, ez igaz. Igazság szerint a mai világ bizonyos mértékben azért jobb az én véleményem szerint, mint a középkori, mert most már magad választhatod meg, miben higgy, és ennek nem kell felttétlen egy valláshoz kötődnie. Minden ember hisz vmiben, mert mindenkinek szüksége van arra, hogy higgyen vmiben. Ilyen a természetünk. csak ma már nem erőltetik ránk (annyira), hogy mi legyen a hit tárgya.
Meg olyan esetekben, mikor szamit az emberi faktor. Ezert nem tekintheto sok tudomany egzaktnak, magyaran nem tudsz szenvtelenul szemlelodni, az objektivitas elvesz, masik dolog, hogy ezekben az emberi viselkedes es tarsadalommal foglalkozo tudomanyok egyik hasznos eszkoze a statisztika, ami az empirizmusra epul.
A tudomány persze, hogy nem egzakt. Ha megfigyelsz vmit, megváltoztatod a viselkedését, és akkor má nem azt figyeled meg, hanem a megváltoztatott dolgot (legyen az egy élőlény vagy akár egy részecske). Ez az egyik legalapvetőbb oka annak, hogy soha sem tudhatjuk meg, pontosan hogy működika világ, legfeljebb durván modellezhetjük.
A társadalmat hogy is lehetne másképp vizsgálni? Ráadásul az ugyanolyan elvont fogalom, mint rengeteg másminden. Egyénileg gondolkozó, sok tekintetben különböző emberek összessége, amit vmilyen szempont szerint általánosítunk, de a vizsgálatokra kapott eredmények még matematikai átlagértékek szempontjából se állják meg ahelyüket, ezért nem lehet sose megmondani, hogy viselkednek pontosan az emberek. És ez minden társadalommal foglalkozó tudományra/eszmére/stb. igaz.
szvsz sosem lesz tisztaban a sajat korlataival teljes egeszeben, peldaul sosem tudom meg, hogy milyen hegedumuvesz lehettem volna
Nem arról beszéltem. Arról, hogy ha pl. elkezdtél volna hegedülni tanulni, akkor lehet, hogy egy nap úgy döntesz, hogy Te vagy az új Paganini és meghódítod a világot. De attól még nem leszel az. Egyesek mindig túl sokat akarnak elérni, ami elég veszélyes is lehet. Különösen, ha egy olyan dolog (pl. egy sok embert tömörítő intézmény) van a hátuk mögött, ami a korlátlan hatalom hamis látszatát kelti bennük. Ne feledjük, egy olyan birodalom se maradt meg, amit egyetlen ember hódított össze élete során. Rövid távon még úgy tűnhet, hogy nekünk van igazunk, de a jelek szerint a történelem mindig megcáfolja (az élet minden területén).
minden ember meg van gyozodve a sajat igazanak helyessegerol, ezen nincs mit csodalkozni
Az nem gond, a baj akor kezdődik, ha képtelen akár egy kicsit is eltérni tőle. Bár mindig mindenki mindnenkit befolyásolni akar, ami szintén nagyon káros lehet, de ugyanakkor nincs abszolút igazság se, mint ahogy azt írtad. Viszont én hiszek abban, hogy egy kollektíva még mindig közelebb kerülhet egy adott igazsághoz, mint egy egyén. A gond ott kezdődik, ha a kollektíva is egy egyén befolyása alá kerül, pedig az emberi természet olyan, hogy mindig vezetőkre van szükség, a társadalom önálló tagok független összességeként működésképtelen.
csak arra akartam ramutatni, hogy sokszor nem is a vallas alapelvei, intezmenye van tamadva, hanem ezen manipulaciok kovetkezteben kelt felhaborodast...
Nézd, az eszmékkel, amikre egyházakat vagy más intézményeket állítanak, szinte sosincs gond. Felhoztam már vallásbóla kereszténységet, és világiból a kommunizmust. Mindkettő egy nemes eszmény. De az emberek, akik használták, vagy a nevükben cselekedtek, nemigen követték az alapeszményeket, hanem csak egyes részeit kiragadva manipiulálták az embereket saját céljaik elérésére. Ilyen az emberi természet. A gond ott van, ha mindezt csak önös érdekből teszik, vagy csak egy réteg üdvözülése miatt. De filantróp vezetőkből eddig nem sok termett még sehol sem...
te mennyire konnyen adsz igazat masnak, hm? szerintem egy dologot fontos az eszunkbe vesni ezzel kapcsolatban: ne akarjunk meggyozni vagy es ne hagyjuk magunkat meggyozni, sajat magunkat gyozzuk meg azaz gyozodjunk meg az igazunk felol... a vallas mellett es vallas ellen kampanyolni is teritesnek szamit, egyik se jo
Tudom, hogy most tökéletesen az ellenkezője tűnik ki, de akár hiszed, akár enm, viszonylag könnyen. Kevés dolog van a világon, amiben makacs vagyok, mint az öszvér.
Az szép dolog, ha magunk alakítjuk ki a meggyőződésünket, amíg azt nem akarjuk másokra rátukmálni. Sok szempontból ez a jó dolog, de szerintem vannak olyan dolgok, amikben nem lehet egyedül cselekedni, hisz elvégre az ember társas lény, és alaklmazkodnia kell a környezetéhez, elvégre nem a széthúzás acélunk, hanem az, hogy meglegyünk legalább a környezetünkkel.
figyeled, offolom is ezerrel ezt a topicot, ahogy csak birom
Látom én, látom. Ez hanyadik is, harmadik topic, amit az utóbbi időben szétoffolunk a kis beszélgetéseinkkel/vitáinkkal?