HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények
MINDEN MÁS HálóZsák képregény
talgaby:
Nem, még régen a Mi micsoda sorozat szamurájokkal foglalkozó részében.
(Bár ha mondjuk egy japán szamurájfilmben láttam volna, nem tudom, mi lenne azzal a baj, a japánoknál nem tudom, ki érthetne jobban a saját történelmükhöz/társadalomtörténetükhöz...)
Igazság szerint a vitában az a furcsa nekem, hogy Cebulski japánismeretét kérdőjelezzük meg. Ami nekem kicsit olyan, mintha valaki azt mondaná Peter Davidre, hogy semmit se tud a Star Trekről.
Zerit:
--- Idézetet írta: talgaby ---A szamuráj az egy cím, egy társadalmi rang, amit csak férfiak viselhettek.
--- Idézet vége ---
Ezt te találtad ki, vagy tudsz rá valami hivatkozást? Mondjuk, kímélj meg attól pl, hogy "filmben láttad".
talgaby:
Ööö... és a fegyveres kiképzésnek mi köze a szamurájsághoz? A szamuráj az egy cím, egy társadalmi rang, amit csak férfiak viselhettek. Nem azt jelenti, hogy egy nő nem tanulhatott meg fegyvert forgatni. A harcos osztály nőtagjai kaptak kiképzést, ezt sose vitattam. De szerintem igen alaposan kutatnod kellene a történelemben egy nőnemű szamuráj után...
holloo:
Nem kötözködni akarok, de
--- Idézet ---Az ifjú lányok nevelése nem korlátozódott azon házias erények elsajátítására, melyeket Onna Daigaku megkívánt tőlük. Éppen ellenkezőleg! A leendő szamurájasszony kicsiny gyermekkorától fogva együtt gyakorolta fívéreivel a fegyverforgatást. Hiszen feleségként elvárták tőle, hogy férje távollétében, ha szükség úgy kívánta, házát és családját fegyverrel is oltalmazza meg. Ezért tanult meg már jó korán bánni az egyenes lándzsával (yari), a kardhegyű lándzsával (naginata), a rövidnyelű hajítódárdával (ucsi-ja) és a rövid tőrrel (kaiken), amit ífjúkorától fogva a keze ügyében tartott.
--- Idézet vége ---
részlet Dr. Wolfgang Tarnowski Szamurájok című könyvéből.
talgaby:
Nem. Nők nem lehettek szamurájok. A szamurájok lányainak ugyan kijárt a "női harcos" vagy a "harcos osztály lánya" megnevezés, de az csak egy illedelmes köszönési forma. A szamuráj szó maga hímnemű. Konkrét szamurájkiképzést és -neveltetést nők nem kaphattak. (Volt egy-két kósza kivétel a feudális háborúk alatt, de fehér hollót többet találni...) Nindzsának viszont tényleg képezhették őket.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése