Minden előzetes bevezető nélkül elkezdem.
Szóval, ha tisztességes akarok lenni, akkor én még a NYPv2 80-al is adós vagyok(tudom, tudom ezt a rövidítést még én figuráztam ki,de azóta úgy tűnik elfogadottá vált). Én is szisztematikusabban haladok,csakúgy mint Regnar.
A borítóval kapcsolatban csak egy kérdésem lenne: Troll, hogy sikerült ez ilyen jóra? Direkt rázúmoltam, de semmi látható hiba. Tökéletes. Meg maga a borító is szép, nagyon dinamikus, jól kidolgozott jelenetet ábrázol.
A rajz stílus a korszakra jellemző, így nálam még "tartja magát", bár néhol nem ügyeltek a részletekre, meg az "erős fény" ábrázolása se fekszik, vagyis "na ne fessük már a pali arcát félig fehérre". Meg úgy általánosságban is túl sok a rózsaszín és a fehér. Lehet hogy a festékkel spóroltak.
A történet jól kitalált vágásokat tartalmaz, az "edzős" jelenet szerencsére nem túl hosszú és drámai(ilyenkor szoktak lenni a nagy leszúrások(már persze ha ott lenne Kapi )), viszont az a kocka, amikor a fülkére támaszkodva beszél Vassal, az nagyon szimpivé teszi. Ha mindig ilyen lenne, talán még megkedvelném. ez az ábrázolás például szöges ellentétben áll az ezt megelőző Ami Kapi számban látott Kapival és az ő savanyú ábrázatával. Látszik hogy melyik rajzoló hogy viszonyul hozzá... Következő érdekesség:"Póknővel flörtölő férjem..."? Az első Nyugati Part-ban még dúlt a lamúr, most meg már féltékenykedik?Mi történt az évek alatt, amitől megromlott a kapcsolatuk?Sólyomszem tényleg félre...(néz)?Darázzsal, nem? Viszont itt egy kis hiányt érzek, mert valahogy a megérkezés, Harcicsillag eltűnése, Kap felvétele kimaradt. Azért 1-2 kockát fordíthattak volna az ügyre és nem csak a beszólásokból kellene megtudnunk hogy mi történt. A "frigyláda fosztogatása" rész kellemes, főleg az őrszem megjelenése. Csak itt se vagyok tisztában, mitt tett itt mar-vell?mi zajlott itt? De ez az őrszem viszont durvítósan faja. Érdekes ellenpélda a régi, hatvanas évek beli(vagy 70-es?) kidolgozatlanabbhoz képest, pedig az már akkor is korszakalkotó volt. Az hányas is volt? Az Angyalok megjelenését kellően "tökös"nek találom, érdekes hogy ilyenkor Keptön is megembereli magát. A beszólások jók, a számdékok tiszták, semmi ármánykodás. Itt látszik meg, hogy Sólyomszem, ha tűzerőre van szükség, nem a legjobb(pedig ha jól emlékszem, a robbanónyila a Titkos Háborúban egy kb 200 méter széles fémdarabot robbantott ketté...)Azért ahogy elintézik prhuzamosan az elleneket, az mindvégig elég következetes és izgalmas. A végét viszont nem értem(persze azt értem, hogy valamivel a Quasar című lapot is kell adni, úgyhogy át kellett adni a stafétát, de miért így?), Vas azt mondja:"külső űrbe...oda még Quinjettel se követhetjük!" Miért is nem? Vagy az űrbe nem olyanokkal mennek? Sőt még emlékszem, voltak az űrben olyan "motorokon" is! A dokut egy kicsit kevésnek találom, egy ekkora jelentőségű és létszámú csapat esetében. Összességében ez a történet volt eddig egyetlen GVH-s, ami nálam minden tekintetben magasan a léc fölött volt. Gratulálok.
Majd jött egy újabb gyöngyszem A Nyugati Part(!) Bosszú Angyalai 2.
A borítóban Regnarnak tökéletesen igaza van, még azzal kiegészíteném, hogy nemcsak hogy Tigra "nem a fejét nézi"(azon nem lepődne meg ennyire, nem igaz?
) hanem Vasember kivételével mindenki "azt" nézi(még energikon is a szemüvege mögött, biztos vagyok benne! ), ja és Sólymi is oda céloz(de gonosz! )
A rajztechniáról, meg úgy az egész megjelenítésről: nekem való. Mint az előző rész. A szövegek mindenhol találóak, szórakoztatóak. DE! Én tudom, hogy a pontos fordítás minden esetben nagyon fontos, de azt a "szent ....!" felkiáltást tényleg nem kellett volna!Egyszerűen nem illik ehhez a kiadványhoz. Tudom, biztosan ezt mondta angolul is, de én egyszerűen nem vagyok hozzászokva hogy ilyen újságokban káromkodnak.(nem, nem úgy értem hogy a képregényekben, mert tudom hogy nem ritkaság, de nem a korabeli Marvelekben) Szóval javaslom, hogy az ilyen esetekben nyugodtan eltérhetnél a szószerinti fordítástól.
A történet minden ízében kitűnő, leszámítva egy fontos elemet, az ellenfelet. A nyitó képsoroknak az a pozitívuma hogy tényleg bemutatja az erőviszonyokat. Ha belegondolunk egy botozós ugri-bugri, egy szőrös ugri-bugri(állítólag 5 tonnás ereje van, miért nem használja?) és egy nyilazós pali együtt nem ér fel egy (majdani) "csatagéppel" és én ezt reálisnak tartom. Amúgy szerintem nem tűnt el teljesen a személyes rész. Az előző részben Tigra azért aggódott, hogy ő túl kevés ennek a csapatnak, akkor még meg tudták nyugtatni, de a mostani verés után már totál befészkelte magát a gondolatai közé, hogy ő nem való ide. Az egész történet alatt látható a rajzokon, a testhelyzetén, hogy nem érzi jól magát a szituban. Ez valószínüleg már a következő részben konfliktusforrás lesz, három kimenetelét tudom elképzelni a dolognak:1.se szó, se beszéd, elszökik, majd röviduton 1a. bajba kerül és a társai kimentik, majd együtt örülnek 1b. a társai bajba kerülnek és ő menti ki őket, majd együtt örülnek 2.Bejelenti, hogy lelép, de miközben kérlelik hogy maradjon, harci helyzet alakul ki és ott bizonyítja a rátemettségét(legfőképpen magának) 3. El akar menni, de James visszatartja, esetleg romantikus kapcsolat alakul ki köztük, Rhodes felfedi magát(én ennek örülnék a legjobban, ebben van a legtöbb fordulat és ez a legkevésbé klisészagú)
3+1 variáció: Tigrát elrabolják, ki kell menekíteni, vagy önfeláldozó cselekedetet hajt végre
Farek, légy olyan aranyos és spoilerezd ide nekem hogy melyik lesz. Elég csak a számát. Kérlek, kérlek, kérlek! Tudom ,enm akarod lelőni a poént, ezért spoilerbe, aztán aki akarja, elolvassa.
Nagyon megnyerő volt még az Energikonos közjáték. Most tényleg feltétel nélkül szimpinek találtam ezt a fickót, meg úgy az egész történet alatt azonosulni tudtam a figurával. Szóval nagyot nőtt a szememben, na.
Na most rátérek a történet gyengepontjára. Én azt hittem a 80-as évekre a Marvel felhalmozott már annyi "őrült tudós", "gonosz bűnöző" és "gátlástalan szupergonosz" karaktert, hogy már nem kell újakat alkotni. De úgy látszik mégis és azt is 60-as évek technikájával. A "képessége" nevetséges és maga a fószer is egy nulla. Az egyetlen jó dolog ezzel a homályökörrel kapcsolatban, hogy voltak annyira következetesek, hogy előhozták a végére Gravitont, akit ugyan még sose láttam, de legalább azt tudom róla, hogy van múltja.
A doksi tetszett, különösen a kép, megint egy kicsit karikaturisztikus(bandsza ), de mégis szép, főleg az alakja nagyon eltalált
Valóban kellett volna egy kicsit több "háttéresemény", mondjuk egy kis romantikázás, vagy ilyesmi, de a helyet lefoglalta hogy az új ellefelet be kellett mutatni. Így sajnos nem kaphat kiválót, sajnálom. Ötös alá kétszer.(egyszer a "szar" miatt(bocsánat,bocsánat, de egyszer kellett, hogy felismerje a bűnös))
És a végére tartogattam a fekete levest, Energikon saját sorozatát. A Kvazárról se voltam túl jó véleménnyel az illetékeseknél, hát sajnos ezzel sem tudok elnéző lenni, bár egy fokkal mégiscsak jobb mint az. Itt legalább megtalálták azt a hangvételt, amit az egész füzetben tartanak, bár azt nem tudom hogy a többi rész is ilyen komikus-e, viszont a Kvazárban tényleg nem volt semmi pozitívum számomra. Itt sem tetszik a figura ábrázolása. Simon egy őszülő férfi karakter, nem egy suhanc, bár a modora nagyjából találó. A szám 80%-át mint olyat, időhúzásnak tartom. Ha a cserélgetős viccet kivennénk, maradna kb. 20 kocka, ami tovább viszi az eseményeket(azok se nagyon). Ne értsetek félre, én is szeretem a vicces Marveleket, a Captain Marvel v3 kimondottan a kedvencem ezen a téren(kár hogy nem folytatódik). De úgy gondolom, hogyha egy "humorlapot" akarunk létrehozni, akkor ne keverjünk bele olyan eseményeket, amik egy "űr-odüsszeia" részeként zajlanak, mert nem illenek hozzá. A Csodakapitány-ban(vol.3) nincs igazán kötött, folyamatosan futó történet és így szabadon lehet bohóckodni. De itt, ahol az ember egy űropera kibontakozását várná, ne tegyük már bele ezt az "eltünős-feltünős" hülyülést. Ja, és ez egyáltalán nem jellemző egy Kree harcosra,bár nem ismerem AtLas jellemét. A végén ismét egy rejtélyes szereplő, így már bizonyossá vált számomra, hogy a Birodalmi Gárda(Shiár) ellen a Csillagerő(Kree) fog fellépni(meg még ki tudja, kicsoda). Szóval most már nem csak a közkatonák hada fog szerepelni(és elbukni az angyalokkal szemben ) , hanem a vezetőség tanult a hibáiból(mármint a földönkívüli vezetőség) és a katonák tömegei mellé(mert gondolom azokból is lesz tonnaszám) behozzák a szupererejű csicskásaikat is. Helyes. Itt kérdezném meg, hogy a történet előrehaladtával lesz esetleg kikacsintás más vonalak szereplőivel is(értsd Pók(emb)er, X, stb.) vagy ez a buli házon belül marad?
Még külön kiemelném a love-storyt a történet végénél. Már '92-őt írunk és még mindig nem vallották meg egymásnak érzelmeiket? Pedig már megtörtént, nem? Vagy csak a Vizió volt olyan mázlista? Ő most éppen szét van pakolva valahol?
Egy szó mint száz, a Kvazárral, meg az Ami Kapival együtt ez se kerül a vitrinbe. De egyszer érdemes volt elolvasni, legalább a fővonalat tovább löktük egy kicsit. Persze tudom, hogy ezek még csak a bemelegítő körök, de attól még nem kéne ilyen utakra vezetni a dolgot, mert ez az összképre is rossz hatással lesz.
Na nagyjából ennyi volna és bocsánat a kimaradásért.
Ja és akkor hogy totál képbe legyek: április közepéig nincs frissítés se itt, se a Comoron?