HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények
Horror és felnőtt képregények
Zerit:
Hm, magyarán az antihős olyan (fő)szereplő, aki nem hős módjára viselkedik, bár rendelkezhet hőshöz méltó kvalitásokkal, illetve motiváltság szempontjából is különbözik a klasszikus hőstől. Teszem azt, nem a világ megmentése a célja, hanem valami önzőbb dolog, de akár lehet az a bosszú is. Akkor itt simán megfér az említett igazságosztó Megtorló is és Plutóniai is, a bukott hős. Ha figyelembe vesszük a fent leírtakat, akkor érdekes példa lehet Thorgal is, aki egy hős fantasy szereplője (érdekes ellentmondás), mégsem sárkányokat öl, hercegnőket ment meg a gonosztól és/vagy igazságot szolgáltat a pór népnek, hanem egyszerűen békében szeretne élni a családjával elvonultan egy kis lakatlan szigeten. Vagy a másik kedvencem a sodródó hős egy másik "hős fantasyből" (Kicsi sninkel nagy hatalma) ahol a főszereplő semilyen hősi erénnyel nem rendelkezik, csak egyszerűen belekényszerítik ebbe a szerepe, mindvégig egyetlen vágya/motivációja pedig szinte sugárzik az önzéstől, elszökni, megbújni kedvesével a háború és a felelőség elől és kufircolni végkimerülésig. (az utolsó előtti fejezteben ez a szemlélete megváltozik a megvilágosodással, ami után valódi hősé válik, de ez egy másik mese :))
talgaby:
Nekem az antihős inkább a Megtorló-féle vonal: olyan figura, aki alapvetően jót cselekszik vagy jót akar cselekedni a "gonosz" vagy a "bűn" üldözése/eltörlése által, ám ehhez morálisan és/vagy törvényileg erősen megkérdőjelezhető vagy esetenként akár elítélendő eszközöket vet be - teszem azt nukleáris robbanófejet robbant egy szigeten egy rosszfiúkból álló csapat eliminálására.
Amiről itt lentebb szó van, az nálam a klasszikus hősből gaztevő eset, aminek szeretnek - pláne az utóbbi tíz-húsz évben - elmenni annak az extremitásáig, hogy egy istenszerű hősből csinálnak bűnözőt. Ezért javasoltam neki a Captain Marvel v4-et, mert ott egy kozmikus szintű hatalommal bíró lény klinikai őrületének elhatalmasodását és részletes elemzését lehet végigkövetni. (Na jó, és mert abban van az, amikor Frank Castle sírva könyörög az életéért, ami priceless.)
Zerit:
talgaby, adnál egy definíciót az antihős fogalmára.
Kíváncsiságból én is elolvastam a képregényt, hát nem tudom... :headscratch:
talgaby:
Hm. Olvasd el akkor a Captain Marvel v4-et.
Gamma Leonis:
--- Idézetet írta: talgaby - 2012. Március 05., 22:14:58 ---Na igen. Csak Hüperion. Meg esetleg Superboy Prime. Genis-Vell. Monarch. Sötét Főnix. Parallax. Sentry.
--- Idézet vége ---
Olyanra gondoltam, aki független történet/képregény hőse lenne.
Nálam az antihős az, aki kezdetben tök rendi volt, de aztán nagyon, nagyon begorombult.
Azért a rendes hősökhöz mérten jóval kevesebben vannak.
Sajnos a Sentry történetét elbaltázták. Tudtommal szinte isteni hatalma volt, de ennek ellenére hol komplett idiótaként viselkedett, hol pedig engedett a sötét énjének és gondolkodás nélkül mészárolt. Szerintem pocsék ötlet ennyire nagy hatalmú hősöket kitalálni, mert kezelhetetlenek.
A Sötét Főnix nagy mészárlása is mekkora badarság volt. Ha a csillagok ereje élteti, akkor miért kapásból egy lakott bolygós csillagot kajált meg? Inkább az élet felfalása élteti, és a csillag elpusztításával érhette el az azonnali tömegpusztítást. Az írók logikája gyakran kihagy és a hatás kedvéért rossz megoldást választanak. Nevezzük nevén a gyereket, a Sötét Főnix a "halál angyala" és a vasárnapi ebéd nála pár milliárd értelmes lény elpusztítása. Ennyi. Persze a tömegmészárlást sem lehet hitelesen ábrázolni, mert felfoghatatlan. Ezért sem működött a 2012 című film.
Na, tessék, én is beleestem a sokat akarok mondani, de elvesztettem a fonalat hibába.
Egyébként lelomboznak a gyilkosságok. Pusztítani félelmetesen könnyű, de építeni, teremteni... az ember is évekig fejlődik, aztán egyetlen golyó és egy pillanat elég az elpusztításához.
Az antihősök érdekesek, a szuperhősök unalmasak, mégis inkább a szuperhősöknek drukkolok.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése