Mi lenne, ha Finn-ként hivatkoznál rá, ha már az a neve? 
Másrészt tehát a végletekig értelmetlen önfeláldozás okés, ha utána úgy is meghalnak?
Vagy még mindig ott tartasz, hogy bármit csinálnak lett volna másik opció, mint hogy az ágyú elsül és a kapu berobban?
//És nem a sugárnyalábba kerülő roncs nem késlelteti a sugarat 
Finn: Ok, jogos, nem tudom, hogy miért maradt meg bennem így a neve..
"Értelmetlen önfeláldozás": Mivel
űropera és Star Wars, nem lennék meglepő ha emelett érvelnék (De NEM ezt tettem. Viszont még mindig nem érted, hogy
nem az a bajom azzal, hogy elérhettek volna valamit.
Hanem hogy ha az önfeláldozás (mert a Lázadást/Ellenállást eddig is úgy ismertük meg, hogy kedvesnővérek gyülekezete, és nem egy gerilla-szervezet, amelytől bizti távol van az ilyesmi. És nem erről szólt eddig minden egyes film) nem okés, akkor az miért lenne okés, hogy a barlangban üldögélnek, várva a véget? Speciel
mindkettő ugyanúgy
értelmetlen. Csak amíg az elsőt Finn - először tán, az életében - maga választotta (hogy helyesen döntött vagy nem, azt lehet vitatni világnézet alapján), addig a másikat rákényszerítették/rátukmálták. (A "szerelem" nevében: egy frászt, Rose az Ellenállás Phasma kapitánya: Nem azt csinálod, amit az Ellenállás - vagyis én - mondok? De, azt csinálod...)
Ez nem a döntés következményeiről szól (mivel mindkettő eredménye ugyanaz: bár mivel az önfeláldozás eredményét nem láttuk, csak extrapolálhatunk abból amit később az alkotók maguk nyilatkoztak, vagyis hogy a lézert nem tudta volna eltéríteni), hanem az egyén döntési szabadságáról és autonómiájáról. (És ami nem az én agymenésem, hanem Rose maga "beszélte" ezt el Finnek. Ami beszéd egészen Orwell-i magasságokba emelkedett. A.k.a.: "újbeszél": "A háború béke, a szabadság szolgaság." "Dönts magad! De csak akkor ha az Ellenállás úgy dönt." Ami pedig - a Star Wars dipólusos, manicheisztikus világképe alapján - a sötét oldal jellemzője. Főleg úgy visszás az egész, hogy egy másik történetszálon meg ugyanabban a filmben az értelmetlen önfeláldozást propagalták a katonai bürokrácia ellenében, mert az badass. De amit a tökös fehér pilóta megtehet kisebb saját áldozatok árán - egy rövid idejű visszalépés a karrierjében - azt a fekete rohamosztagos nehogy má'...

Pedig ő nem az egész bombázóosztagot nyírta ki, csak szólok)