Ha még nem végleges a döntésed, akkor én inkább Dell-t javasolnék. Azoknál alapból 3 év garancia van. Valamint én megfontolnám az Xp telepítését, mármint hogy nem raknám fel... Egyrészt hivatalosan napokon belül megszünik a támogatása, másrészt egy közel tíz éves oprendszer nem fogja a maxot kihajtani egy mai gépből, elég ha csak az energiagazdálkodásra gondolunk. Pl win7 alatt az energiasémáknál 1%-onként tudom állítani a max processzorteljesítményt, vagy ha éppen igény van rá akkor akár nagyon aprólékosan szabályozhatok szinte mindent amit csak el lehet képzelni (software-t/hardware-t), és ráadásul ezek egy tökmezei user számára is egyszerűen vannak kivitelezve. Egy laptopnál azért nem mindegy, hogy mennyi az elérhető üzemidő. Xp alatt lazán bukhatnál akár 30-40%-ot is ezen beállítások nélkül.
Nameg kérdéses, hogy xp-re megtalálnád-e ennek a gépnek a drivereit. Xp alatt a win7-es/vistás deiverek nem fognak futni, de fordítva igen. Ha meg a drivergondok miatt agódnál akkor ne tedd: eleve ha előtelepítve veszed, akkor nincs is vele semmi gondod, ha meg... khmm... biztonsági másolatból teszed fel, akkor meg vagy leszeded a gyártó honlapjáról a cuccokat, vagy ha valami régi cuccot csatlakoztatnál a géphez (nyomtató, szkenner, stb) akkor gond nélkül használhatod a régi - akár xp-s - drivereket is. Nameg ha később egzotikusabb dolgokkal szeretnéd felcicomázni a gépet, SSD meghajtó, BR meghajtó, terrás merevlemezek stb (most még hülyeségnek hangzik, lévén most még drágák, de 1-2 év múlva...
), akkor az xp-t jobb ha el is felejted. Mellesleg egy kérdés merülhet még fel akkor is, ha win7-tel választod a géped: 32 vagy 64 bit. Ha 32-essel adják, akkor ugye 4gb ram a max amit kezelni tud, ami nem túl sok ma már, mert átlag 3gb memóriát vagy többet pakolásznak egy mai középkategóriás laptopba. Szóval ha később bővíteni szeretnél, akkor ha lehet 64-essel legyen a gép (az most lényegtelen, hogy a proci 32 bites-e, mellesleg a T4300-as az), gondod nem lesz vele, de később könnyebb lesz fejlesztened.
Mellesleg ugyanazt a T4300-as procit használom, és ált 35-40%-ra lejebbveszem a teljesítményét, de még így is lazán elfut minden dolog, szóval teljesítményhiányban nem fogsz szenvedni - bár igaz, én sem szoktam játszni, de a HD cuccok simán elfutkároznak így is. Mellesleg valóban inkább i3/5/7 a jelen, sajna pont most van kifutóban ez a T-széria de az új procik meg még nem nagyon csordogáltak le a középkategóriába a laptopok között.
Egyébként meg ne félj, mert aki használt már xp-t, annak a win7-el sem lesz baja. Tök ugyanúgy vannak a dolgok mint az xp-ben voltak, az újdonságokat meg pofonegyszerű elsajátítani, mondhatni nagyon láma-álló a rendszer. Nekem kicsit olyan volt eleinte a benyomásom, mintha Xp-re telepítettem volna egy csicsásabb témát, annyira "hazai" terep fogadott
A változások ahogy mondani szokták, inkább a motorháztető alatt vannak. Egyébként a régi xp-s programokat is simán viszi a win7, gondokkal eddig csak játékoknál találkoztam, de azokat is megoldja a rendszer szinte automatikusan.
Egyébként ha oprendszer nélküli, vagy linuxos gépet szeretnél venni, akkor a Dell jó választás, mert ők elégé ráfeküdtek mostanság az Ubuntu-s gépek eladására. Ha a Dell nem szimpi, akkor még MSI, Lenovo (régen IBM volt a neve) vagy ha nagyon más nincs, akkor Toshiba jöhet számításba még szerintem. Jómagam kb 3 hónapja jártam abban a cipőben mint te, és lefutottam ugyanezeket a köröket is. Én is először HP-t akartam, de több panaszt is halottam rájuk*, és elbizonytalanodtam, így végül szembejött velem egy Lenovo, és hazahoztam, és nem bántam meg (bár Dell-el mégjobban járhatam volna, de most már jó ez így).
*:Néhol olvastam, hogy az egekig magasztalják és dicséria a megbizhatóságát, másutt meg vagy az aksikat szidták (pár hónap alatt leromlik a kapacitása), máshol meg a kijelző elektronikája romlott el elég rövid idő alatt indokolatlanul. Szóval vagy jól jársz (ez esélyesebb azért), vagy nem. Bár az is igaz, hogy még így is bőven a jobb márkák közé tartozik.
Szerk.: egyébként meg tényleg túl erős gépet választottál ahhoz a feladathoz, amit felsoroltál, szóval mindenben egyetértek többiekel.