Erre lehet, hogy többen is fognak válaszolni, de én kezdeném akkor (hacsak valaki meg nem előz, míg ezt bepötyögöm...):
Szigorúen nézve igen, törvénysértő, mert szerzői jogot sértő scanneket jelentetünk meg, de a csavar az benne, hogy a honosítás része az adott készítő(k) szellemi terméke, magyarán az az ő tulajdonuk. Erről már folytak viták, hogy ez az egész legális dolog, vagy sem, van, aki azt vallja, hogy a saját szellemi termékét jelenteti meg, ezért senkinek semmi köze hozzá, van, aki meg azt mondja, hogy ez akkor is szerzői jog sértése, ami polgárjogi eset. Az igazság kb. a kettő között van. Az itt megjelentetett képregények félig illegálisak, de mivel nyomtatásban nem jelennek meg, és semmiféle előztes terv sincs arról, hogy valaha is kiadják őket, ezért maradnak. Lehet, hogy a Marvel (meg a többiek) valami csoda folytán tudnak erről, de nem érdekli őket. A honosított képregények valamilyen szinten ismeretterjesztő dolgok ("némmá, van ilyen is?"), ezért akár reklám is lehet. Persze mostanság megjelent egy másik vélemény is, (részben) erre az indokra hivatkozva szűnik is meg hamarosan honosítás egy oldalon, az YBK fórumján meg ezt a véleményt kivesézve indítottak most be egy kezdeményezést, ami vagy működni fog nekik, vagy nem.
És hogy miért nincs új? Háááát, kissé bonyolult. Elvileg ugye (mint megtudtam) két évvel indult a "várakozási idő", ezt ma már alig tartja be valaki. Aztán lett egy év, majd néhány (azért többnyire "kisebb" kiadványok esetén) fél év, de - sajnos - van olyan honosító is, aki a kiadás után szinte rögtön megjelenteti a képregényét. Ennek oka az volt (tudtommal), hogy hagyni kell időt azoknak, akik eredetiben megrendelik kintről a cuccokat, így legalább nem érzik úgy, hogy feleslegesen adtak ki a pénzt. Meg ugye Vladinak és a többi képregényboltosnak is meg kell élnie valamiből, és az új kiadások azért elég szép pénzt hoznak a bevételből...
Egyébként a kérdésed érdekes, régebben én is gondolkoztam sokat ezen, de azóta kialakult ez a meglátásom, amit itt leírtam. Sok honosító másképp vélekedik, talán kis szerencsével ők is leírják a véleményüket, aztán lesz miről beszélgetni egy ideig...
És még egyszer közlöm, hogy a fentebb írtak a saját véleményemet/helyzetről kialakult képemet mutatják. Tévedés esete igencsak valószínű, de a helyzet egyébként is elég zavaros tud néha lenni...