Én egy kicsit komolyabb témával szeretnék most előhozakodni.
Minden nap egy kicsi történelmet élünk meg, sőt a jelen egyben a jövő, is hiszen ha kimondod, hogy jövő, már el is múlt és ezáltal történelemmé, multtá válik. sokszor sokféleképpen találkoztunk már a történelem nagy fordulópontjaival, nem kell ecsetelni, főleg nekünk magyaroknak.
De most egy olyan ember halad lassan a végzete, halála felé, aki nem egy-két évet, hanem évtizedeket határozott meg. Jasszer Arafat. Most nem politikai nézeteit akarom ecsetelni, egyszerűen az emberről, és önmagunkról akarok beszélni. Hiszen Arafat azok közé az emberek közé tartozik, akik végigkísérték egész életünket, (most gondolok az én korosztályomra..a 25-35 közöttiekre, de persze a fiatalok is ismerhetik, de igazán nagy szerepe tíz tizenöt évvel ezelőtt volt.) NEm múlt el nap, hogy ne hallottunk volna róla, valamilyen értelemben, vagy összefüggésben, és szerintem nincs olyan ember itt közöttünk, vagy a világon, aki ne ismerné, ha másról nem, akkor a mindig fején virító kockás fejkendőről. Igen a fejkendő, ami soha nem maradt el, egyfajta védjegye lett. Mára mág összetört ember köszön vissza a képernyőkről.
Amikor két napja láttam a tv-ben, mosolyogva, integetve az őt éltetőknek, egy összetört embert láttam. Nem csak a kor és a betegség, de azt hiszem a történelem súlya is nyomta.
Most többfajta hír kering állapotáról, nem tudni, mi lesz vele. A következő generációnak már nagyon keveset, vagy semmit sem fog mondani a neve. Manapság egyre kevesebb a karakteres meghatározó ember a "világ vezetői" között. Ő ilyen volt, értsünk egyet, vagy vessük el ténykedését, nem akarok pálcát törni felette, sem érvelni mellette, ezt majd döntse el az utókor, saját véleményemet pedig megtartom magamnak, de az biztos, hogy eddigi életem, életünk egyik meghatáró személyisége, igaz csak távolról, de mindig ott volt a tv-ben rádióban újságokban, ténykedése kihatott, ha áttételesen is, életünkre.
Nem nekrológot akartam írni, remélem felépül, csak beszélni egy beteg összetört emberről, aki valaha mozgatta a világ egyik részét, és történelmet csinált.
Temélem nem voltam tulságosan tudálékos, vagy unalmas, de úgy éreztem nem baj, ha néha kicsit kitekintünk.