HálóZsák fórumok > OFF topik
Csevej-csenöl
Schmatzy:
Mercury (Kobian). Távol-keleti csoda. Nem röhög!
Troll:
Milyen típus?
Schmatzy:
Mert az enyém már hála Istennek, néhány hónapja folyamatosan üzemel, így el is felejtettem, hogy olyan is volt valaha.
Troll:
--- Idézet ---A routeredet tehát mindig a 192.168.1.1-es címen fogod elérni.
--- Idézet vége ---
Kivéve ha átállitod a setupjában más címre. (az ilyen "na próbáljuk ki" c. partizánakciók után szoktam sűrűn nyomkodni a router reset gombját.)
Ja és Schmatzy, kihagytad a router fagyásokat!
Schmatzy:
Akkor most én jövök, jócskán rácáfolva talgabyra.
Először is terminológia:
LAN - a helyi hálózat, a két gép, amit bele akarsz dugni
WAN - az Internet
--- Idézetet írta: Gabe ---Ez eddig oké, de ami érdekelne, az az, hogy elvileg a routeren van "hardweres" tűzfal. Ez alklamas leváltani a gépen levő tűzfalat, tehát kihajíthatom a Zonealarmot, valamint az XP-s tűzfalat is?
--- Idézet vége ---
Ha a kiszemelt router nem rackbe szerelhető Cisco, akkor maradjon a szoftveres tűzfal (szerintem). A consumer routerek hardveres tűzfala csak egy dolgot csinál, elrejti a LAN oldalt a WAN felől érkező portscan elől, de ha a támadó biztosan tudja, hogy az adott IP címen van számítógép, akkor csak akkor nem be, ha nem akar. Portok megnyitásakor nem is beszélve, márpedig ha torrentezni akarsz mögüle, akkor legalább egy portot meg fogsz nyitni a routeren.
--- Idézetet írta: Gabe ---Aztán: a sima modemet ez után már lehet is hanyagolni, tehát fölöslegessé válik, mert a router betölti az ő szerepét is?
--- Idézet vége ---
Nem biztos. Nézd meg a router leírását, ha írják benne, hogy képes ADSL modemként fukcionálni, csak akkor tudod pihentetni a modemet. Az én routerem nem ilyen, a telefonzsinórt a modembe kell bedugnom, és a modem van a router WAN portjára kötve.
--- Idézetet írta: Gabe ---És: a router tűzfala a belső hálon is fog védeni?
--- Idézet vége ---
Nem, az csak a LAN-t védi a WAN-tól. Ha az egyik géped megfertőződött, és bántani akarja a másikat, akkor a router semmit nem fog tenni ez ellen.
--- Idézetet írta: Gabe ---Ez ciki de: most akkor a két gépet össze kell még kötni külön is, vagy elég bedugdosni őket simán a routerbe, mármint ha el akarom érni őket egymásról?
--- Idézet vége ---
Nem kell őket még egyszer összekötni, a router kezel minden kommunikációt, a két gép is azon keresztül kommunikál egymással.
--- Idézetet írta: Gabe ---Ha a router kezeli a netet, akkor csak az ő ip-je fog váltakozni, a belső hálon a gépeknek már fix ip-je lesz ugye?
--- Idézet vége ---
Nem biztos. Ha fix IP címet akarsz kiosztani nekik, akkor azt kézzel kell beállítanod gépenként a Windowsban (vagy Linuxban), és IP-címenként a routerben. A routerben helyből be lesz kapcsolva a DHCP, ami azt jelenti, hogy a router konfigurálás nélkül oszt ki címeket a LAN gépeinek minden egyes csatlakozáskor. Ezt azt jelenti, hogy valószínűleg minden egyes bekapcsoláskor és újraindításkor új címe lesz a gépednek. Azért csak valószínűleg, mert amíg én nem állítottam fix IP-t az én gépemre, addig csak köbö hetente osztott ki neki a router új címet.
--- Idézetet írta: Gabe ---Ebben az esetben honnan fogom tudni, hogy a routernek mi az aktuális ip címe? Hiszen a t-online dinamikus ip-t oszt ki... ez azért lenne fontos, mert úgye a routert a böngészőn keresztül tudom állítgatni az ip címének a beírásával, de ha éppen változik az ip, akkor onnantól cseszhetem, vagy mi...?
--- Idézet vége ---
A routert nem az Internet felől, hanem a helyi háló felől fogod elérni, amelynek címtartománya 192.168.1.1-192.168.1.255 A routeredet tehát mindig a 192.168.1.1-es címen fogod elérni. Azt pedig a router beállító felületén tudod majd megnézni, hogy az Internet felől mi a címe.
--- Idézetet írta: Gabe ---Ja és mégvalami: mennyire jók ezek a "hardweres" tűzfalak? Ér annyit, mint egy jobb softwares?
--- Idézet vége ---
Hacsaknem ipari routert veszel, akkor nem.
--- Idézetet írta: Gabe ---(és ez még semmi, előre félek a p2p beüzemelésétől...)
--- Idézet vége ---
A torrent-kliensedben nézd meg, hogy melyik porton kommunikál, és ezt nyisd meg a routeren. Ez sajnos minden routeren máshol van, így ezügyben a manual sűrű lapozgatását ajánlom.
--- Idézetet írta: Gabe ---Ja ezt majd elfeledtem: valami kütyű létezik arra, hogy ezt a routert wlan-ná lehessen fejleszteni? Szóval az egyik "lyukba" valami antennát dugok, hogy vezeték nélkül is legyen legalább egy csatorna, ha szükségessé válna.
--- Idézet vége ---
Én ilyen kütyüről nem hallottam. Ha Wifit akarsz, akkor olyan routert kell választanod, amelyiknek van beépített antennája.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése