Azt a "Han lőtt előbb" mizériát nem is értettem mondjuk. Az nekem mindig másodlagos volt és őszintén szólva, sosem firtattam a lövést.

Ezen a szóhasználaton gondolkodtam Obi és Anakin kapcsán, mikor leírtam.
De a meggyőződésem az, hogy Jedi mivolta ellenére utálta.
Ezt arra alapozom, hogy hagyta volna kínhalált halni, lényegében élve elégni Anakint.
Elvileg kimondják valahol, hogy a könyörület nekik mindig szem előtt tartandó követelmény, ennek ellenére végignézte, ahogy leég a haja és fekszik az izzó homokban. Megkönnyíthette volna a halálát. Az sem magyarázat, hogy haverok voltak és nem tudta megtenni. De szenvedni hagyni, azt meg tudta tenni.
Anakint nem tudom hibáztatni, mert a feleségét és nyilván a gyermekét akarta megmenteni és meg volt győződve arról, hogy azzal amit tesz (a Rend legyilkolása, Kenobi kinyírása, stb), megmentheti őket. Ebben teljesen biztos volt, totálisan hitt Palpinak, aki fullra lehengerelte azzal, hogy erős volt, "őszinte" és látszólag egyenlőként kezelte csórikámat.
A gyermekemért én is bármit megtennék. Tényleg bármit. Az egy dolog, hogy sajnálnám xy-t, de tényleg habozás nélkül megtenném, amit Palpi kér.
Anakin ezen a ponton szerintem nem volt gonosz, mert a tetteit egyáltalán nem a gonoszság motiválta. Ő egy akadályt látott maga előtt Kenobi személyében és talán a lelkiismeretét akarta elaltatni azzal, hogy ezt a stabilitás, stb miatt teszi. Mikor Padméra támad, ott meg már simán össze van zavarodva.
Viszont annak ellenére, hogy itt még nem gonosz (akkor sem, ha már százakat megölt aznap!) , nyilván már utálta Kenobit, mert az ő szemében veszélybe sodorta Padmét, vagy a gyereket.
Kenobi meg sokkal durvább a kérdéses ponton, mint Anakin. Ő simán csak tenné a kötelességét, de valahogy mégis nyíltan szenvedni hagyja Anakint.
Szóval szerintem kifejezetten rühellte, bárhogy próbál később szépíteni Luke-nak, hogy "Vader lett Anakin veszte", stb..
Az, hogy Qui-Gon 48 évesen halna meg, teljesen nonszensz szerintem. Nekem ő ott 55-60. Palpinak meg szerintem a 65 a legreálisabb a III. részben, azért ott már a 60-as évei derekán jár.
Dooku 83, az is korrekt. Kenobinak nagyon kevés az 57 így ránézésre. Jóval több, mint Qui-gon a Baljósban. Minimum 65-67.