HálóZsák fórumok > OFF topik
Filmek, zenék
killjoy:
Rosszul sejtetted. Kint az USA-ban ez bevett szokás. Mondjuk meg is lehet érteni, amikor napi mennyiségben kapnak annyi sorozatot az arcukba, mint kis hazánkban Jóbanrosszbanostól, Barátokköztöstől mi egy hét alatt. Az IQ light amerikai pedig egy pár hetes kihagyás után (jó példa volt erre tavaly a Grey's Anatomy NÉGY HETES szünete!) már nem biztos, hogy emlékszik, mi is történt korábban. Így csinálnak a menőbb sorozatokban (kapásból a Lost, Desperate Housewives, Grey's Anatomy triumvirátust tudnám említeni) összefoglaló részeket. Hogy szegény butuska sorozatnéző vissza tudjon emlékezni a pár héttel korábbi eseményekre.
Na ez volt a demagóg, anti-USA-s magyarázat.
A valóság ennél sokkal prózaibb. A sorozatok is, mint minden más filmes megmozdulás anyagi alapokon nyugszik. Az anyagi oldalt pedig a nézettség hozza. Na most, vannak a nálunk bevett idétlen szokások (Amikor lement az egész sorozat, mivel nincs más, újra kezdjük az elejétől. Rosszabb esetben a közepétől.) Kint az okosok viszont rájöttek, hogy egy sorozat nézettsége általában úgy működik, hogy az első részt mondjuk megnézi 10 egységnyi néző, ebből általában a 2-3. rész környékére lemorzsolódik 3-4 egységnyi (jó esetben!) és kezd beállni egy "B-közép", akik nézik a sorozatot. Idővel jönnek újak is, akik vagy megmaradnak, vagy nem, függően a sorozat összefüggő és jól felépített voltától. Pl. egy X-Aktáknál a részek legtöbbje csak minimálisan kapcsolódott egymáshoz, viszont egy Lost, egy Veronica Mars vagy egy Prison Break esetében egy rész kihagyása után is már előfordulhatnak olyan homályos pontok, amik miatt az újak azt mondják, hogy nem értem, mi van, így inkább nem nézem. Erre találták ki ezeket az összefoglaló részeket. Úgymond felzárkóztatónak. Persze az is igaz, hogy kint ezeket a részeket vagy egy nagyobb szünet, vagy egy durvább cliffhanger-es rész után szokták bedobni, hogy még jobban húzzák a nézők agyát. Bezzeg a magyar TV-k ezzel nem törődnek, és legtöbbször putty, benyomják, mint egy új részt, aki meg nem tudja, hogy mi is ez, az csak kapkodja a fejét és szidja mindenkinek a jó édes anyját.
Na, hát ez van az összefoglaló részekkel.
---
Más: MINDEN SCI-FI RAJONGÓNAK KÖTELEZŐ A SCI-FI CHANNEL KARÁCSONY ELŐTT LEADOTT HÁROM RÉSZES MINIJE A THE LOST ROOM! Én tegnap fejeztem be, és csak ajánlani tudom mindenkinek! Egy olyan világot építettek fel benne, amit ötletességében talán a Hegylakó "Csak egy maradhat!"-os univerzumában láttam. Félreértés ne essék, semmi köze a két történetnek egymáshoz, de maga az alapötlet szerintem első osztályú itt is. Adott egy nem létező szoba, és az onnan származó tárgyak, melyek mindegyike valamilyen képességgel bír. Pl. a Toll, aminek a hegye szénné égeti azt, akit megérintenek vele, vagy a Kulcs, ami bármilyen zárral rendelkező ajtóból a motelszobába nyíló ajtót csinál, vagy a Fésű, aminek használatakor egy rövid időre megáll az idő. És adott két nagy csoport a Rend és a Légió, akik különböző okotól vezérelve hajszolják a Tárgyakat. És ebben a furcsa világba csöppen bele egy rendőr, akinek a lánya eltűnik a Szobában. Az ő harcát, a lánya utáni kutatást mutatja be a film sok humorral, néha váratlan és néha kiszámítható csavarokkal, izgalmasan. Nálam kategóriákat vert a Sci-Fi Channel tavalyi minijére a Triangle-re. (A Bermuda háromszög titka címen ment nemrég a TV-ben és jelent meg DVD-n is.) Pletykák szerint már most folynak a tárgyalások a mini "battlestargalacticás" folytatásáról. (Aki nem tudná, a jelenlegi talán legjobb TV-s sci-fi sorozat, a Battlestar Galactica is úgy indult, hogy egy 70-es évek végi sorozatot felmelegítendő készült egy két részes mini sorozat. A mini sikeres lett és a Sci-Fi Channel vezetői úgy döntöttek, hogy elkészítik az első évadot, ami még csak 13 részes volt. És a siker odáig fajult, hogy már a harmadik (talán az eddigi legjobb) évadjában járunk a sorozatnak, eddig 43 rész ment le összesen a három évad alatt, és sokak szerint messze még a vége. Ha nem lenne kissé szentségtörő, akkor azt mondanám, hogy talán egy új Star Trek, vagy Stargate született akkor, azzal a két részes minivel. És ha igazak a pletykák, akkor a Lost Room lehet a következő üstökös a sci-fi sorozatok egén.)
Sepi:
--- Idézetet írta: galamb ---Akkor jól sejtettem, hogy ezeket az összefoglaló részeket csak kis hazánk gyártja le.
--- Idézet vége ---
Nem. Azokat szintén odakint csinálják, mostanában nagy divat lett ez náluk a sorozatok esetében, csak az interneten általában kihagyják ezeket a részeket. Ez oldalaktól és szerverektől függ, hogy felteszik-e vagy nem, ezért lehet hogy elcsúszik a számozás, mert néha képesek ezt is beleszámolni.
Galamb:
Köszi! Akkor jól sejtettem, hogy ezeket az összefoglaló részeket csak kis hazánk gyártja le.
Sepi:
--- Idézetet írta: galamb ---Help me please! Tudja valaki, hogy hányadik rész a 2. évadból volt az rtl-en legutóbb vetített Lost epizód? Tartalom valami ilyesmi: Clare kitalája, hogy utána akar nézni, mi történt vele az alatt, amíg amnéziában volt.
--- Idézet vége ---
Az eredeti számozás szerint a 15-dik rész volt az, de lehet hogy az összefoglaló rész miatt eggyel több a számozása. Töltsd le mind a kettőt, az a biztos.
talgaby:
A sorozat történetileg másképp dolgozza fel a mangát, nem kapcsolódik a filmhez, úgyhogy nézheted nyugodtan a második részt.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése