HálóZsák fórumok > OFF topik
talgaby és Zerit OFF Páholya
talgaby:
Nézd... az emberi agy úgy működik, hogy megtanul vmit, és az így megszerzett tudásból alkot vmi újat, ha alkot egyáltalán vmit. Az új elméletek is vmilyen alapra fejlődnek, amiket egyszer már vkik lefektettek. Ráadásul a tudomány manapság már nem olyan, mint 200 éve, amikor egyetlen ember még az akkori matematikai tudás egészét birtokolhatta. Sőt, mellé befért még az összes addigi fizikai ismeretünk is (aki esetleg nem tudná, most C.F. Gaussról beszélek). Manapság csapatokban lehet csak dolgozni, az egyes emberek egy adott tudomány adott altudományát, vagy komplexebb esetben csak annak egyetlen kis szeletét ismerik nagyon (jó példa erre a mostani matek, pl. vannak matematikusok, akik egész életükben egyetlen bizonyos fajta differenciál-egyenletfajta általános megoldására próbálnak rájönni, hogy egy iszonyat extrém példát mondjak). A csapatok között meg mindig is lassabb a kommunikáció, mint egy ember agysejtjei között. Ezért van az, hogy ha jön egy új ötlet, annak sok idő kell, míg gyakorlatban bizonyítható, majd használható lesz. Arról nem is beszélve, hogy a "tudományos társadalaom" mindig is hajéamos volt elítélni a merőben újszerű dolgokat felvetők ötleteit. Védelmükre legyen mondva, az esetek legnagyobb százalékában jogosan. A sok kosz között nehéz rábukkanni az aranyrögünkre, de ezzel a tudósok is tisztában vannak, ezért alakult már pár szervezet, ami igyekszik kiküszöbölni az ilyen problémákat. A Nobel-díjról meg annyit, hogy alapvetően egy szép dolog, hogy a legkiválóbb elméinket egy olyan díjjal jutalmazzuk, ami számukra megadja azta presztizst, ami kijár nekik. Az már más kérdés, hogy akadnak néha olyanok, kik pusztán csak a hírnévre hajtanak a megszerzése által. Az emberek már csak ilyenek, de pár paraszt miatt nem lehet elítélni egy adott csoportot. Ha ez így volna, az emberiségnek évezredekkel ezelőtt ki kellett volna irtania magát, mivel pár egyed egyszerűen túl hülye ahhoz, hogy élhessen...
+++
A sebességről meg annyit, hogy már vagy 10 éve nem "olvasok". Átfutok a sorokon és rögzül bennem mi van odaírva. Vagy, ha jobban tetszik, vagy kétszer olyan gyorsan tudok olvasni, mint egy átlagember.
Gabe:
15 perc alatt végigolvastál 5 cikket meg körübelül 1000 hszt, plusz még írni is volt időd? Mi ez ha nem az időlassításra a bizonyíték.. gyanus is volt hogy qvantum fizikával játszadoztok Ellenkező esetben én megyek vissza az általánosba, mert nekem ez minimum 2 órát tartott annak idején végigbogarászni.
Sajna aki előáll valami újjal, az jobb ha befogja manapság, mert nem ismerik el. Egy elmélethez, - hogy a nevetés elmúltával legalább elméleti szinten elkezdjenek rajta gondolkodni, ahoz vagy 10 évnek kell elmúlnia. Tisztára mintha direkt fékeznék a fejlődést . 30-50 éves elméleteket tekintenek szentírásnak manapság is. Persze nem ezt a teóriát éltetem, mert én sem értek vele egyet, de vannak más olyanok, amiket hasonló módon kezelnek, noha sokkal komolyabban vannak alátámasztva. Ezt a kurva fizikai Nobelt meg hasonló díjakat eltörölném, akkor nem csak a "skalpvadászat" folyna le a tudományos körökben néhol. (persze a szerencsétlenek a kutatási pénzekre hajtanak, dehát ilyen szarul szervezett világban élünk)
talgaby:
Sajnos a cikkek tényleg elég logikátlanok, mint ahogy azt az egyik hozzászóló megjegyezte. Ez a teória elég újnak számít, elég görcsösen próbálják bizonyítani, azt hiszik, találtak egy újabb háttérsugárzás-féle potya-Nobelt. Az elméleten még van mit csiszolni, mert olyan dolgokat feltételez, ami néha önmagának mond ellent. Ráadásul ugye abból a feltételezésből indul ki, hogy a világegyetem minden pontján pontosan ugyanúgy működnek a fizikai törvények, ami a legcsekélyebb mértékben se bizonyított (valójában az se, hogy a Földön mindig ugyanúgy működnek).
Egyébként találtam az ajánlóban egy igen érdekes cikket még az USA kedves polgárairól. Azért ez üt:
link
Gabe:
--- Idézet ---A fény sebessége miért is lenne állandó? Itt, a Földön más és más. Más a sebessége levegőben és más üvegben. A fény sebessége vákuumban állandó, ha nincs semmi hatás, ami megváltoztatná. Ezt vessszük az összes fizikai mértékegység alapjának, mert erről feltételezzük, hogy nem változik (és egyben ez az elérhető legnagyobb sebesség a térben).
--- Idézet vége ---
Nem ellentmondásos? Egyébként a világűrben sem igazán van vákum, mert úgye akkor abszúlút nulla foknak kellene lennie. De 2-3 fokkal fölötte van. Így a fénysebesség sem állandó ezek szerint.
Ezzel kapcsolatban fel is vetődött egy érdekesség: az első űrszondák egyike (mi is a neve? az, amelyik nemrég hagyta el a naprendszer határát...) szóval a lényeg, hogy a sebessége az csökkent. Abból jöttek rá, hogy az általa sugárzott rádiójeleknek a frekvenciája nőt. Ha állandó a sebessége, akkor nem szabadott volna változnia a jeleknek. Igaz, csak kis mértékben csökkent a sebesség, de mégis. Ez azt bizonyítja, hogy valami lelassította, tehát nincs vákum. Ezt tekintik a "sötét anyag" egyik bizonyítékának is.
Erre keresgéljetek ha érdekel a téma titeket. Mindent nem szabad elhinni amit leírnak, de a források azért az ilyen cikkeknél megbízhatóak. Egyébként aki csak nevetni akar, az a hozzászólások között megtalálja a számítását... (hehe, én nem szóltam hozzá, ne örüljetek ám )
talgaby:
--- Idézet ---Ha figyelembe vesszük azt amit beidéztem tőlled, akkor hibás az elmélet, ugyanis a fénysebességet állandónak veszik, holott a kisérlet bizonyítja hogy nem az.
--- Idézet vége ---
??? A fény sebessége miért is lenne állandó? Itt, a Földön más és más. Más a sebessége levegőben és más üvegben. A fény sebessége vákuumban állandó, ha nincs semmi hatás, ami megváltoztatná. Ezt vessszük az összes fizikai mértékegység alapjának, mert erről feltételezzük, hogy nem változik (és egyben ez az elérhető legnagyobb sebesség a térben).
--- Idézet ---A legeslegelső lépésnek annak kellene lennie, hogy az egész emberiségre egy űrkutatási hivatalt kellene létrehozni,
--- Idézet vége ---
Kicsit bonyolult, politika meg ilyesmik. Bár az Európai Űrügynökség és a NASA elég szépen szokott együtt dolgozni időnként. Kína is csak az erejét fitogtatja egyelőre.
--- Idézet ---Tényleg, elárulnád mi a fenének kell egy gépész-mérnöknek a kvantumfizika?
--- Idézet vége ---
Halvány lila gőzöm sincs, ezt a kérdést magamnak kb. hetente tettem fel (általában az előadások alatt). Semmi gyakorlati haszna nincs a leendő szakmánk szempontjából, hacsak nem megyünk el anyagtechnológusnak, mert ott tényleg nem árt tudni, mi megy végbe a parányok szintjén.
Egyébként a tizedik planéta már tényleg megvan. Kellene neki egy jó név.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése