HálóZsák fórumok > Hazai és külföldi megjelenések

Kingpin Kiadó

<< < (73/86) > >>

Punkológus:
Gondolom, ha van szabad akarat, akkor a halálunk után tetteink elbírálásra kerülnek, de mi alapján lehett megitélni bárkit is. Az egyik legszélsőségesebb példát mondom: kanibál törzsek. Ők bűnösök? A gyilkosság vajon bűnnek számít? Egy háború elinditása bűnnek számit?

És legfőbbképpen ha van szabad akaratunk, akkor miért hallom úton-útfélen azt, hogy Isten akarata, Isten magához szólította stb. stb.

Daredevil:
Nekem a teológia bizonyította be, hogy Isten létezik. A Deista világfelfogás végül is egy paradox dolog, mert a Biblia is úgy írja le Istenet, mint az örökké törődőd mindenhatót. Erre a 18. vagy hanyadik században a papok kitalálják, hogy Isten megteremtette a Földet és magára hagyta, holott a Bibliában pont az ellenkezője van leírva.

Spuri:

--- Idézet ---ha tényleg olyan jóságos megmindenható nem lennének háborúk, nem cikizne senki senkit, csak azért mert éppen elvont dolgok érdeklik.
--- Idézet vége ---

--- Idézet ---
Istennek volt egy nagyon szép ajándéka az emberek számára. A szabad akarat. Te is dönthetsz, hogy megiszol-e egy kólát vagy sem, megütöd-e a szomszéd gyereket vagy sem, kirabold-e a nyugdíjas nénit vagy sem, stb... Ezek a döntések mind rajtad múlnak. S ezeket szabad akaratodból teszed, ill. nem teszed.
Ugyanígy vannak emberek, akiknek mások hatalmat adnak a kezükbe, és ezek úgy döntenek elküldik az "embereiket" háborúzni. Lásd az USA az 50-es évektől napjainkig.

Az emberiség alakulása csakis tőlünk függ. Senki más nem fog helyettünk dönteni. Ezt jelenti a szabad akarat. Engem személy szerint a szabad akarat abban megnyugtat, hogy én intézhetem az életemet, és nem vagyok egy báb, akit Isten rángat. De tudom, hogy velem van. És ez erőt ad sok mindenhez.

Nem tudom mennyire kielégítő az én álláspontom ez ügyben, mindenesetre örülök, hogy találkozom más véleménnyel, és ezeket békésen meg tudjuk vitatni.
--- Idézet vége ---

kaine:

--- Idézet ---De egy biztos. Az, hogy mások az egyházat milyennek látják rajtam keresztül, az erősen rajtam is múlik. És mivel több barátom is van, akik hasonlóan gondolkoznak, közösen azon dolgozunk, hogy a leginkább elítélt keresztény közösség ( Róm. Kat.) megítélésén pozitívan változtassunk.
--- Idézet vége ---
Hát a Prédikátorral nemigen segítünk majd ennek a megítélésén.   Persze ezzel visszajutunk oda, hogy aki ezt veszi komolyan, az meg is érdemli.  

Daredevil:
Én elég hamar elátvolodtam a vallástól, mert nem hiszek a detista világfelfogásban (Isten létezik, de csak megteremtette a világot, aztán maágra hagyat) és az általam megélt tapasztaltok is csak bizonyosságot adtak, hogy Isten nem létezik, mivel ha tényleg olyan jóságos megmindenható nem lennének háborúk, nem cikizne senki senkit, csak azért mert éppen elvont dolgok érdeklik.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése