HálóZsák fórumok > Hazai és külföldi megjelenések

*Marvel és DC SPOILER-sörözö*

<< < (1391/1662) > >>

talgaby:
Nem, én nem morális alapot akartam arra adni, hogy helyes-e a törvény vagy sem (igazság szerint szerintem az, csak kegyetlenül elcseszték a kivitelezését, szinte javíthatatlan szinten), ennek eldöntése csak akkor lenne jogos, ha a regesek győznének, és eltelne egy kis idő abban az állapotban. Én csak megpróbáltam megmagyarázni, hogy miért fordulhatna szembe Peter Tonyval és az egész táborral. Hogy ez helyes-e vagy sem, az ő szempontjából édesmindegy lenne. Nekünk meg legfeljebb véleményünk lehet róla.
És igen, a társadalmat ritkán érdekli egy ember halála, csak a soké egyszerre. Ez a magánéletben pedig pont fordítva működik: egy szeretett ember elvesztését sokkal nagyobb tragédiának érezzük (vagy akár egy idegenét is, ha a halála "tragikusnak" minősíthető), mint azt, amikor a híradóból halljuk, hogy ennyi meg ennyi ember lett baleset, természeti katasztrófa, terrorcselekmény stb. áldozatává. Ez már pszichológia.

Inner Circle:
Ebben teljesen igazad van, Pókember szempontjából jól meg is alapozza az átállást, csakhogy a törvény helyes vagy helytelen voltát egyáltalán nem érinti. Hogy MJ meghal vagy sem, abból csak az derül ki, hogy Pókember+Vasember f.szok voltak-e vagy sem. Ettől függetlenül a törvény még lehet helyes (hiszen MJ nem azért halna meg, mert Pókember betartotta a törvényt, hanem mert önként felfedte a kilétét; de még ha a törvény miatt is halna meg, a Társadalom szempontjából egy ember halála kisebb tragédia, mint 600-é).
Nem attól lesz egy oldal helyes vagy helytelen, hogy kik állnak ott. A végén kilyukadhatunk oda is, hogy minden maszkos a törvény ellen lesz, ami pedig mégis helyes lenne.

talgaby:
Igen, de most ha feltételeznénk, hogy valóban meghal MJ, akkor szerinted - kitalált figura vagy sem - hogy reagálna? Próbáld meg egy kicsit ebbe a helyzetbe képzelni magad. Megölik a feleséged, az embert, akit a legjobban szeretsz. Azért halt meg, mert te felfedted magad a nyilvánosság előt, mindenki megtudta, hogy kit rejt a maszkod, és az ellenfeleid így akarnak bosszút állni rajtad, ha már téged eddig nem tudtak megölni. A leleplezést azért vállaltad, mert Vasember megkért rá, hogy legyen egy jó alapja a törvény támogatásának növelésére, hiszen a cselekedeted a szuperhős-társadalomban tényleg jelentős mértékű, elvégre te védted a legjobban a kilétedet. És most, hogy a feleséged meghalt, nem (csak) a gyilkost fogod hibáztatni, nem is őt, mert vállalta érted a veszélyt, hanem Tonyt, aki megígérte, hogy nem esik a családodnak bántódása a leleplezésed miatt. És ekkor meg fogod gyűlölni Starkot, és a törvényt is, amit képvisel, ami miatt felfedted magad, ami miatt MJ halott. És ekkor Tony Stark, és az általa képviselt ideológia ellen lázadsz, hogy visszavágj, és hogy megakadályozd, hogy ilyen szörnyűség senki mással ne történjen meg.

Ez most egy hipotézis volt, aminek persze az az alapja, hogy tényleg megölik MJ-t, de én addig, amíg ez nem következik be, reménykedek, hogy nem fog megtörténni, henem valami más, kevésbé tragikus okot találnak ki, ami miatt átáll. Vagy ha már haláleset, akkor tényleg inkább szegény May néni legyen az áldozat, az ő halála szerintem nem lenne akora fájdalom sem a karaktereknek, sem az olvasóknak, mint MJ-é. May már évtizedek óta velünk van, elég öreg is már, és hát végső soron ő se élhet örökké. Ha már az ASM #400-as - igen jól megírt, szívszorító - halálát olyan ostoba módon visszaírták, most itt volna a lehetőség egy másik, hasonló dobásra.

Inner Circle:

--- Idézet ---Az nem éépen egy nagyon új borító, ezért várja mindenki, hogy mi lesz az a nagy dolog, amitől Póki átáll. Erre tippelték MJ halálát is.
--- Idézet vége ---
Jó nagy baromság lenne, ha PP épp MJ halála miatt állna át. Hogy MJ élete veszélybe kerül, azt tudta Pókember és tudta MJ is, hiszen előre megbeszélték, és az utóbbi kifejezetten vállalta a veszélyt. Vagyis ha ezek után megölik, akkor nem hibáztathatják a regisztrációt - különösen azért nem, mert Pókembernek nem kellett volna MINDENKI, csak a SHIELD elé kiállnia. Más kérdés, hogy éppen ezért joggal lehet dühös Vasemberre, hiszen ő beszélte rá, hogy mindenki előtt vállalja a személyazonosságát. (Úgyhogy lehet, hogy más frontvonalak is meg fognak nyílni a reg vs. no-regen kívül és keresztül-kasul fogják egymást püfölni.) De csak Vasemberre lehet dühös! Magát a törvény szellemét, a törvény helyességét nem érinti az, hogy sikerrel védik-e meg MJ-t. Hiszen ha az Autómosó-ember kutyáját ütik agyon bosszúból az ellenségei (a Pocsolya-banda), akkor Vasember és Pókember ugyebár sajnálkozna, de hát a törvény áldozatokkal jár... és egyikük se hagyná el a reg-tábort.

d-mon:
a marvelen láttam és ASM535 volt kiírva...

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése