HálóZsák fórumok > Hazai és külföldi megjelenések
*Marvel és DC SPOILER-sörözö*
Haenilion:
Érdekes téma :)
A Walking Dead miatt kezdtem el újra képregényeket olvasni, és emiatt elfogult vagyok vele. Én nem érzem, hogy helyben topogna a sorozat, inkább egy újabb "farmon" vagyunk. A tét az, hogy a romokon létre lehet-e hozni újra a társadalmat, vagy az az emberiség egyszeri, szerencsés szüleménye volt. Én úgy érzem, hogy Kirkman válasza erre: NEM. És nagyon fájó lesz ezt végignézni. Ehhez fel kellett építeni egy majdnem működő kisvárost. Most pedig le lesz rombolva.
"Rickről és a halál" téma: Asszem ez nem spoiler. Az első TPB előszavában Kirkman összegzi a Walking Dead lényegét, idézem: "A Walking Dead a lehető legtovább kísér egy (...) főhőst, jelen esetben Rick Grimest. Azt szeretném, ha ez a képregény Rick éveinek krónikája lenne." - Azaz ebből kiindulva Rick soha nem fog meghalni, legfeljebb a képregény végén.
A Mainstream képregényekről.
Mikor ismét rászoktam a képregényekre (15 év kihagyás), próbáltam olvasni Marvelt és DC-t, és untam magam. A két nagy kiadó belesétált ugyanabba a csapdába, amibe a nagy filmstúdiók. Az elmúlt évtizedekben szültek maguknak néhány franchiset, azokba kapaszkodnak mint az őrült, nem mernek változtatni, csak aprókat. Nem tartom ezt bajnak! A képregények történelme szuperhősökre épül. De ami fiatalon elég, az már lehet kevés felnőttkorban. Ahogy Predash modta, jó lenne, ha valami új, nem várt történne. De nem történik. A nagyoknál.
A kicsi, független kiadók történeteit valami miatt nagyon élvezem. Van sztoriszál, konzekvensek, ha csak "limitált kakaó" van egy ötletben, akkor nem húzzák tovább. Amit eddig elolvastam, főleg Image kiadás volt. De rohadtul tetszett az Age of Bronze, a Battle Pope, vagy az Usagi Yojimbo. Ezt a minőséget a nagyok is tudják, csak imprintekbe viszik az eredeti ötleteket (lásd Vertigo - a Scalped most fejeződött be, 60. szám).
Összefoglalva: én csalódtam a nagyokban. Szvsz ha nem lennének a filmek és csak a képregények minősége számítana, generációváltás jönne.
Direkt nem emeltem ki egy főbb sorozatot sem, mert annyira nem mélyedtem el bennük, csak az első benyomásaim írtam le.
KiD:
--- Idézetet írta: talgaby - 2012. Augusztus 25., 21:17:30 ---
--- Idézetet írta: KiD - 2012. Augusztus 25., 20:11:59 ---Póki halt meg legjobban a számomra, valahol a 90-es évek végén 2000-es évek elején szép fokozatosan. Nem is a klónsztorik miatt, hanem inkább Osborn visszatérésével.
--- Idézet vége ---
Fura, pedig jelenleg Pókember történelmének legjobb vagy Stan Lee szakaszának második fele után a második legjobb éráját éli Slott keze alatt. Gyakorlatilag most éljük Pókember modern aranykorát.
--- Idézet vége ---
Alapvetően az a problémám, hogy ez egy másik Pókember. Ennyi erővel lehetne Ultimate is, vagy What if? vagy movieverse, vagy mittomén. Annyira más az alapfelállás, hogy nem tud izgatni. A Pólkány sokkal hűebben és szerethetőbben folytatja az eredeti Pókembert. Ráadásul akármikor olvasom, nekem mindig ott villog valahol nagy betűkkel a háttérben, hogy mi is vezetett ehhez a megváltozott status quohoz.
Farek:
--- Idézetet írta: KiD - 2012. Augusztus 25., 20:11:59 ---...ezek közül Póki halt meg legjobban a számomra, valahol a 90-es évek végén 2000-es évek elején szép fokozatosan. Nem is a klónsztorik miatt, hanem inkább Osborn visszatérésével. Az ő felhasználása amúgy az egész Marvel U-nak nem tett jót szerintem, de én utálom a karaktert, úgyhogy mondja meg más.
--- Idézet vége ---
A fő vitatémába nem tudok beleszólni, mert nem olvasom a sorozatokat, de Osborn nekem is a visszatérése óta basssz a csőrömet. Pont meg is vannak azok a részek, egy hirtelen ötlettől vezérelve. És lehet esetleg Osborn akármekkora ász, meg szuperokos és őrült gonosztevő, de egy ekkora retcon után - nem is halt meg, és azóta is szinte mindent ő mozgatott Peter életében, ámr a klónokat is - szerintem még Bendis is csak sárgul az irigységtől.
Halálával - és Gwen Stacy megölésével előtte - egy jó ellenség legendává lett. Aztán meg...
Snake (XF):
Minden remek sorozatban vannak holtpontok - hol rövidebb, hol hosszabb - de a WD-nél én azt érzem, hogy annak idején Kirkmannak lehetett x részre elegendő ötlete, és azt már vagy kimerítette, vagy csak most húzza az időt. Még simán felpöröghet a sorozat, de abban tg-nek igaza van, hogy Kirkman a kedvenceit továbbra is életben hagyta, tökmindegy, hogy mi történt velük. Ettől függetlenül még mindig jó cucc, de az Image-nél most olyan konkurenciákat kapott, hogy már nem ez a leginkább várt sorozat onnan.
Talgaby már megelőzött, de Damien behozatala az egyik legjobb ötlet volt az elmúlt években, amit a bőregér kapcsán megléptek. A Batman & Robin v1 is piszok jó volt - az első sztori pedig egyenesen zseniális - de a v2 még arra is képes volt rátenni egy lapáttal.
talgaby:
--- Idézetet írta: Predash - 2012. Augusztus 25., 20:27:10 ---Ezt fejtsd ki egy kicsit bővebben, hogy miért sokkoló, vagy maradandó. No offense, hanem tényleg.
--- Idézet vége ---
Majdnem 50 évnyi irományok teljes és végleges eltörlése igencsak maradandónak nevezhető. A Krízissel kezdődő és a Zero Hourben végződő két év alatt a DC minden addig készült sorozatát teljesen eltörölte, nulláról épített fel egy új világot. Majdnem mindenki eredettörténetét átírták (csak Batmannél maradva például Bruce Wayne immáron egyke lett), van akiét meglehetősen, volt akiét kevésbé, volt, aki meg teljesen új szereplőként bújt egy másik figura jelmezébe (akkor cserélődött le Flash is).
--- Idézet ---Igen. Viszont ahogy Damien bekerült a sztoriba, az borzalmas volt.
--- Idézet vége ---
Szerintem meg az első olyan sztorivonal, ami mert változtatni és olvasható volt. Pláne, hogy befutott a Batman & Robin v1-be, ami simán évtizedek óta a legjobb hosszabb Batman-történetfolyammá vált.
--- Idézet ---Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy dögöljön meg a fél JLA, csak a halál a legegyszerűbb példa, amit tudok mondani. Főleg úgy, hogy a Marvelnél és a DC-nél nem igazán létezik ez a fogalom.
--- Idézet vége ---
Pedig ez pont az egyik legérdekesebb kérdés. Akármennyire felkapott lett az utóbbi időben a Walking Dead, az, hogy most eladtak két év alatt egymilliót az első kötetből vagy háromszázezret az első félszázból, smafu ahhoz képest, amit teszem azt pont egy JLA produkál. Nagyon sanszos, hogy öt vígy tíz év múlva, ha megkérdeznél egy amerikait, hogy mi az a Walking Dead, maximum talán, esetleg emlékszik majd, hogy volt valami ilyen tv-sorozat. Megkérdezed, kicsoda Batman, akkor is valószínűleg rávágja, hogy ő Bruce Wayne, ha életében egy képregényoldalt nem olvasott.
De képregényes berkeken belül is a Walking Dead egy rétegsorozat. Most éppen veszik, egy-két év múlva valószínűleg nem fogják, csak megint az a 30-50e ember, aki addig is. Hogy ott mi történik, az íróján múlik. A DC és a Marvel világának történeteit cirka tízszer ennyien veszik. És ha Magyarországon képesek voltak addig ajvékolni egy szappanopera miatt, hogy visszahozzanak egy elég alaposan megölt szereplőt (vagyis az ikertestvérét, ami annyira... szánalmas, hogy még képregényolvasóként is fogom a fejem), képzeld el, milyen terepen kell dolgozniuk a nagyoknál azoknak az íróknak, akik olyan szereplőkkel és társuló gárdákkal foglalkoznak, akiknél még az is lehet, hogy a licencelés vagy az adaptálás miatt tízmilliók kezdenek el ragaszkodni.
Heh, de nem is kell elmenni olyan messze, elég csak a britekre nézni: évek óta nem merik megölni Dreddet a 2000AD-ben, pedig az a figura a megjelenése óta valós időben öregszik, olyan életvitel mellett már rég el kellett volna hunynia végelgyengülésben, nem egy nagyváros utcáin osztani az igazságot. (Vagy lehetne mondani Holmesot is, ott is mekkora közriadalom volt, amikor Doyle kinyírta... végül még hosszú éveken keresztül kellett írnia a történeteit emiatt.) Amikor egy fiktív gárdát megkedvelnek, eléggé nehéz komoly változást eszközölni bennük.
--- Idézetet írta: KiD - 2012. Augusztus 25., 20:11:59 ---Póki halt meg legjobban a számomra, valahol a 90-es évek végén 2000-es évek elején szép fokozatosan. Nem is a klónsztorik miatt, hanem inkább Osborn visszatérésével.
--- Idézet vége ---
Fura, pedig jelenleg Pókember történelmének legjobb vagy Stan Lee szakaszának második fele után a második legjobb éráját éli Slott keze alatt. Gyakorlatilag most éljük Pókember modern aranykorát.
--- Idézet ---X-Mennek néha voltak még az elmúlt években is jó történeteik, tiszta meglepő, de őket meg már rég nem követem akkora figyelemmel, hogy felelősen nyilatkozzam róluk.
--- Idézet vége ---
Pedig érdemes, mert továbbra is az átlagos színvonaluk még mindig jobb, mint szinte bármely más szuperhős-franchise-é. (Talán a Batman most jobb, de azt meg egyelőre még én nem olvasom, majd talán egy-két év múlva az egészet egy kupacban.)
És ők e mellé remek példa Predash cáfolására, mert náluk aztán komolyan elmondhatjuk, hogy sok minden van, csak állandóság nem nagyon. A mai állapotuk gyökeresen más, mint tíz évvel ezelőtt. Ami teljesen más volt, mint azelőtt tíz évvel. Ami meg a korábbi állapotoktól tért el teljesen. És így tovább, egészen a legelső füzetig. Még két olyan ötéves szakaszt is nehéz lenne náluk találni, ami hasonlónak lenne nevezhető.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése