HálóZsák fórumok > OFF topik

*WHADDAFAKK*

<< < (59/255) > >>

Galamb:
Hát erre már nem emlékszem pontossan, de ilyesmi rémlik nekem is. 

A kasztrendster kapcsán pedig szerintem az az emberiség egyik legnagyobb hülyesége, hogy azon társadalmakban is, ahol nincs hivatalos kasztrendszer, ott is az emberek hajlamossak a kül. társadalmi státuszokat, osztályokat stb.  hierarchiába rendezni (hogy ezt mennyire generálják tudatossan és mesterségessen, azt nem tudom), és lenézni a másikat, csak mert, egy másik rétegben él (pl. a szomszédom, tipikus "melós" direkt büszke volt arra, hogy nem húzott inget és nyakkendőt se a saját lánya ballagássán, mondván, hogy ő nem olyan "puhapöcs"). Holott pedig tényleg minden rétegre, gazdasági csoportra szükség van. Az orvos meggyógyítja az élelmiszer ipari dolgozót, az meg gyártja a kaját. Inkább hálásnak kéne lenni egymásnak. Ha sarkítva nézzük, még a deviáns rétegekre is szükség van (Csak rohadtúl nem jut eszembe, hogy ez melyik szociológiai elmélet). Mi lenne a rendőri dolgozókkal, ha egy csoda folytán megszűnne a bűnözés, szabálysértés? Sőt még a biztonsági őrökre se lenne szükség, jópár mentős, tűzoltó is elvesztené az állását valszeg. 

talgaby:
Az egyfajta kasztrendszer volt inkább, nem? A predesztinált életút a görögöknél mintha csak a mitologikus Sors/Végzet akarata szerint létezett volna, de nem úgy, hogy ha ehhez értesz, annak kell lenned... a fél mitológiájuk pont arról szólt (meg így belegondolva a népmesék nagyja is), hogy a látszólagos kényszer-életpálya ellen próbáltak lázadni. Csak volt, akinek nem jött össze.

Galamb:

--- Idézet ---Basszus, tényleg. Akkor viszont már simán lehet, hogy a XVI. században is felmerült már ez, mert az a része mintha More Utópiájából indult volna ki.

--- Idézet vége ---

Sőt mintha már Platón  Államában is megjelent valami ilyesmi, Hogy katonák rendje, meg bölcsek, stb. (Mrá rég tanultam, nem sok maradt meg bennem)

talgaby:

--- Idézetet írta: galamb - 2011. Március 30., 20:05:02 ---Volt ez már az Ember tragédiájában is.
--- Idézet vége ---
Basszus, tényleg. Akkor viszont már simán lehet, hogy a XVI. században is felmerült már ez, mert az a része mintha More Utópiájából indult volna ki.

Galamb:

--- Idézet ---Mindenki gondoskodjon a saját hozzátartozójáról, kiegészítve az öngondoskodással.
--- Idézet vége ---

Azért szép számmal vannak, akik magukról sem tudnak, nemhogy a hozzátartozóikról.
 Amúgy meg tegyük fel, van egy család, apa agresszív állat, rendszeressen veri a gyerekét, terrorizálja stb. Milyen jogon várhatná el bárki is, hogy az a gyerek ha felnő, gondoskodjon a rohadék apjáról? Csak azért, mert rokonok? 

--- Idézet ---Nem lenne sokkal jobb az, ha az iskolai idő alatt megállapítanák, hogy az ember mire képes?
--- Idézet vége ---

Eleve azt nem értem, hogy az állam miért tart fenn olyan szakokat, amivel sz@rt sem érsz. 19 évessen én sem gondoltam végig, jelentkeztem egy felsőfokú szakképzésre, ami teljessen felelsleges. A suliba az egyik tanár később kerek perec kijelentette, hogy nem is tudunk elhelyezkedni a szakmánkkal majd, csak azért vagyunk ott, mert lóvét jelentünk a karnak. Voltunk vagy harmincan ebből két ember (!!!) talált munkát azóta a szakmában.

--- Idézet ---Ez már felmerült a hatvanas években is, klasszikus sci-fikben
--- Idézet vége ---

Volt ez már az Ember tragédiájában is.   

--- Idézet ---Aki többre képes és többet is tesz, az kapjon többet. Ez miért nem igazságos?
--- Idézet vége ---

Persze, csak nem mindegy, mennyivel.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése