HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények

Fantom képregények

<< < (541/568) > >>

Micho:
hát ez egy nagyon korrekt válasz volt, ennek segítségével el tudunk merülni a részletekben, köszönjük.   és neked is Brotan a lelkes utánajárást

--- Idézet ---kell lennie egy kiadónak, vagyis egy olyan cégnek, amelyiknek a
tevékenységi körében szerepel a könyv- vagy újságkiadás.
--- Idézet vége ---

bizony, most telefonálom körbe a családot, hátha valaki annak idején belevette a cégalapításkor a tevékenységi körébe ezt a modult.   ha nem, akkor sajna ez kilőve, mert utólagos tevékenységikör bővítése kemény tízezrekbe kerül, ami nekünk abszolút nem éri meg a beruházást, hisz csak egyszeri kiadványt tervezünk egyelőre, nem akarunk nagy kiadásokba fogni.
más megoldásban gondolkodva, társulnunk kellene egy kiadóval (mondjuk a Míves Céh) akik az ő "nevükben" kiadnák a képregényt, persze az anyagiak nagy része minket terhelne, de ez már további megegyezés kérdése.

szóval nekem az jött le, hogy ideális lenne fekete/fehérben gondolkozni. ez nagyon jó, hisz a Fantomnak nagyon jól áll ez a stílus, én őszinten szólva színesben nem is szeretném. akkor a 96 oldal is passzol, mert azok a történetek, amikben én gondolkodom, általában 30 oldal körüliek, így kijön a terjedelem... a maradék helyre tehetünk dokumentációkat... a belső borítókat pedig felajánlhatjuk a kiadónak egyéb (reklám) célokra, a közbenjárásért cserébe.

tehát akkor az elképzelésünk, egy színes borítós, 96 oldalas (plusz 4 borító) fekete/fehér Fantom "70 éves jubileumi képregény", megfizethető de jó minőségű papíron (mint a régi Fantomok mondjuk) amiben előreláthatólag lesz 3 történet és dokumentációk. szuperül hangzana    és ez kerülne optimális esetben 6-700 ezer Ft-ba, azt hiszem ez a reális költség valóban... mivel a fordítást/beírást házon belül megoldjuk, sőt, a terjesztést is.
így állunk, ez az összeg gondolom egy embernek nagyon sok lenne, legalábbis én nem tudok ennyit előteremteni... dotációt meg pénzkunyizást pedig nincs értelme indítani, mert (a tapasztalatok alapján) úgysem lesz belőle semmi. Az ideális az lenne, ha max 2-3 ember tenné össze ezt a pénzt... én mondjuk jó esetben a felét össze tudnám kaparni, és mellé bevállalom a fentebb említett munkálatoklat is.
Kérdés: Kik lehetnek a maradék befektetők?  

--- Idézet ---A közép dunántúli terjesztési igazgatói posztot nyugodtan rám oszthatjátok.  Ha más nem, szerzek egy kockás zakót, kalapot, és egy bőröndöt, és indulok házalni 
--- Idézet vége ---

fel vagy véve  különben jó meglátásaid voltak

Brotan:
Üdv! írtam a Mívescéhnek:
"Tisztelt XXX!
> Köszönjük a segítség felajánlását, és élnénk is vele, ha a
> lehetőségek összejönnek! Fel is tennék pár kérdést:
> - Mekkora összeg lehet a jogdíj egy kb 100 Oldalas A4-A5
> közötti méretű, Kb 800-1000 példányban kiaddott
> fekeefehér, színesborítós kiadvány esetében? Vagy a jogdíj
> ettől független?
> - Mekkora nyomdaköltséggel járhat kb egy kiadvány a fntebb
> említett paraméterekkel?
> - Milyen egyéb költségek vannak?
> - Kell e háttércéget/kiadót létrehozni a kiadáshoz, vagy
> magánemszemélyként is megvalósítható?
> Várom megtiszetlő válaszát,
> üdvözlettel:
"
Megjött a válasz is:  
"Tisztelt YYY!

Sorrendben megyek (nem a kérdések sorrendjében):

- Amennyiben kereskedelmi forgalomba kerülő kiadványt akarnak kiadni, akkor
ahhoz kell lennie egy kiadónak, vagyis egy olyan cégnek, amelyiknek a
tevékenységi körében szerepel a könyv- vagy újságkiadás. Magánszemély is
kiadhat ugyan könyvet, de annak olyan sok hátránya van, hogy még mindig
inkább megéri beáldozni a cégalapításhoz szükséges kiadásokat...

- Először azt kell eldönteniük, hogy milyen jellegű kiadványt szeretnének:
-- méret: a szabványméretek (pl. A4, A5, stb) általában szerencsésebbek, de
leginkább azt kell nézni, hogy az eredeti anyag milyen méretben jelent meg.
-- terjedelem: a nyomdák a 8-cal osztható oldalszámokat tudják jól kezelni,
ha ettől eltérő oldalszámot szeretnének, akkor az aránytalan
költségnövekedéssel jár. A 96 oldal + 4 oldalas borító például egy megfelelő
választás ilyen szempontból, de ismét az kell legyen a kiindulópont, hogy
milyen történeteket tudnak beletenni.
-- papír minősége: minél jobb a papír, annál drágább...
-- színes/fekete-fehér: a színes nyomtatás legalább kétszer annyiba kerül,
mint a fekete-fehér, de egyes részköltségek akár négyszer annyiba is. Fontos
azt is tudni, hogy a nyersanyagért külön kell fizetni a jogtulajdonosnak,
méghozzá egy fix oldalankénti árat, ami 5 és 15 dollár között változik
kiadónként. Amennyiben azonban fekete-fehér kiadást választanak, akkor a
jogtulajdonos gyakran hozzájárul, hogy egy jó minőségű szkennelt anyagot
használjanak, ami lényegesen olcsóbb megoldás.
-- példányszám: természetesen a sok példány többe kerül, de alacsony
példányszámnál nagyon magasak, meredeken emelkednek a fajlagos, tehát egy
példányra jutó költségek, csak 5 ezer példány fölött mondhatjuk, hogy már
többé-kevésbé mindegy.

- Ha mindezeket sikerült végiggondolni, akkor érdemes megkeresni a
jogtulajdonost, mivel annak az első kérdése az lesz, hogy: --- milyen
méretben, milyen terjedelemben, milyen minőségű papíron, színesben vagy
fekete-fehérben, milyen példányszámban és milyen fogyasztói áron szeretnék
kiadni a kötetet.

- Ennek alapján fog mondani egy összeget a jogtulajdonos. Ez az általános
szokás szerint az eladott példányok fogyasztói árának a 8-12 százaléka.
Ennek egy bizonyos részét - általában 1000-1200 dollárt vagy 1000 eurót -
vissza nem téritendő garanciaként előre ki kell fizetni. A legtöbb esetben
egyébként ez az összeg fedezi is a teljes jogdíjat.

Mindezekből talán már látszik, hogy nagyon nehéz a paraméterek pontos
ismerete nélkül megsaccolnom, hogy mibe kerülhet egy ilyen kiadás.

Az biztos, hogy a 800-1000 példány nyomása még elég drága, ráadásul nem is
minden nyomda vállalja el, hiszen nem éri meg nekik elindítani a
nyomdagépet, vagy olyan árat kell mondaniuk, amitől viszont a kiadó hőköl
vissza. Tehát a nagyon vékony és olcsó, ún. rotációs papír eleve szóba sem
jöhet.

Mindezek fényében én azt mondom, hogy fekete-fehér kiadvány esetén - a
fordítást, beírást, szerkesztést figyelmen kívül hagyva - legalább 600-700
ezer, színesnél minimum 1,2 millió forintos kiadással kell számolni.

Üdvözlettel,"

Ezek függvényében Nem tudom, hogy mit tegyünk. Maradjunk házikiadásnál? Vagy van valakinek egy fölös millája?

Brotan

regnar:

--- Idézet ---és végül vidéken, a HZs csapat -mivel elég szerteágazóan vagyunk az országban- biztos el tudná teríteni még jópár helyen.
--- Idézet vége ---

A közép dunántúli terjesztési igazgatói posztot nyugodtan rám oszthatjátok.  
Ha más nem, szerzek egy kockás zakót, kalapot, és egy bőröndöt, és indulok házalni  

Eddig egy dolgot hagytatok ki a számításból, és ez a reklám. Ugyanis legalább 3 oldalt - a két belső és a hátsó külső "be lehet áldozni" reklám célra, így talán egy-két támogatót, vagy hirdetőt meg lehetne nyerni az ügynek (Mondjuk talán nem a Hustlert, vagy a Hot Chix magazint   ) aki szívesen hírdetne akár 20-30 százalékkal vagy többel a megszokott árak alatt. Ezzel ő is nyer, még, ha csak 1000 példányban hírdet is, és a kiadás is fellendül egy kis pénzmaggal.

A másik dolog az értékesítés területe, ahhoz, hogy eladhassuk, még ha nem is várunk hasznot, ha elég a nullszaldó is, akkor is adóköteles jövedelmet termelünk, tehát a magánkiadás ütközhet egyéb kihívásokba is, mivel alakítani kellene valamit, ami adózik, meg ha eladsz valamit, arról számlát kell adni, ezért lenne jobb megnyerni egy kiadót, vagy ezzel foglalkozó bt-t, kft-t , vagy hasonlót.

Amúgy én mindenképpen támogatnék egy ilyen kiadást, ha anyagilag nem is nagyon tudnám, de a lelkesedés megvan és nyilván a sok teendő között talál az ember amiben tud segíteni.

Alternatív megoldások a születésnapi kiadásra - (inkább humor kategóriában):

A, az oldalakat otthon, vagy valamelyik iskola művészeti tagozatán, mint házi feladatot elkészíttetjük linóleum-mettszetben, és már csak papírt kell venni, aztán pöröghet a "házi-nyomda"

B, Egyenként rajzoljuk meg az oldalakat, bár ez az unokáink sem fogják látni kategória  

C, Veszünk egy halom papírt, és eladjuk lefűzve, üresen őket, mondván, hogy így megrajzolhatja magának midenki a saját, kedvenc Fantom történetét, és így kizárható a csalódás, hogy megvette, de nem tetszik.

Brotan:
Roger that, Sir!
Over.
Brotan

Micho:

--- Idézet ---Nem is a nyomással lenne a gond. Meg kellene oldani a terjesztést. Az is pénzbe kerül, és nem biztos, hogy visszajön az ára.
--- Idézet vége ---
én egy nullszaldóval tökéletesen kiegyeznék így elsőre  hisz már maga az az élmény, hogy MI adunk ki a Fantom 70. szülinapja alkalmából egy igényes kiadványt... áhhh....  

terjesztéssel nem lenne "annyira" gond, én elsősorban az alkalmi rendezvényeken való eladást (ami legalább negyedévente van... képregény börze, k. világnap, k. fesztivál stb) szorgalmazom, aztán ott van a 3 képregénybolt pesten, és végül vidéken, a HZs csapat -mivel elég szerteágazóan vagyunk az országban- biztos el tudná teríteni még jópár helyen.  
tehát én mindenképpen "nagy" kiadást javaslok, ha már csináljuk, csináljuk nagyban    és ha jól menne a dolog, akkor később akár valami havi megjelenésű lap is lehetne a Fantomból  <--- tehát én ezt szeretném elérni a kiadványunkkal amellett, hogy megemlékezünk a 70. évforulóról. légyszíves Brotan, akkor a Míves Céhtől érdeklődd már meg , körülbelül mekkora összegre lehetne számolni egy 100 oldalas fekete/fehér kiadásnál, mondjuk 750-1000 példányban, ennek mennyi  lehet a jogdíja kb... és milyen körülményeket kell teremteni egy kiadáshoz, kell-e vmi háttércég(kiadó?), vagy magánemberként is lehet stb stb.
nekem az a gyanúm, hogy a Fantom jogtulajdonosa ennél kevesebb példányszámba nem is menne bele, plusz ha többet nyomunk sztem kedvezőbb a nyomda ktsg is... ezért is necces egy "belső" kiadvány, és mint említettem, távolabbi célokat is ki kellene tűzni!

--- Idézet ---Nagyon jó lenne, ha ezt meg lehetne tényleg oldani! Én mindenképpen támogatom, a kezdeményezést!
--- Idézet vége ---

ez nagyon rendes tőled  

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése