Üdv mindenkinek!
Megint jöttem firkálni egy kicsit
Mindenféle "nevesítés" előtt had jegyezzem meg, hogy igazán kellemes meglepetés volt látni, hogy megtaláltátok a módját, hogyan juttasatok minket, képregényfüggőket egy kis anyaghoz ezekben a szűkös időkben. És ismét 50% Angyalos kaland(fúj, már én is százalákolok ), helyes. Ez már csak növekedhet!
Na akkor kérem szépen. "Különös eredmény érkezett stúdiónkba", ugyanis felrúgva minden papírformát és eddigi tapasztalatot, a mostani megmérettetésből a Galaktikus Vihar újabb része került ki győztesen!
Borítóját megtekintve felmerül egy érdekesség. Nem azért mondom,de...khm...megmaradt a vonalkód(helye)...khmm... Azt hozzá kell tenni hogy mivel nem vonalkódról van szó, ezért egyáltalán nem csúfítja az összképet. Az igazság az hogy a vonalkód se csúfítja, ez csak a ti fixa ideátok Amint megláttam rajta Sersit, egyből tudtam hogy nem lehet rosz a történet. Ha ő ott van valahol, ott mindig fennforgás van. Az a csaj mindig vagy dühöng, vagy szerelmeskedik. Kedvemre való lenne a valós életben is Főleg ha velem mindig csak szerelmeskedne, a rosszakaróimmal meg mindig csak dühöngene. Jól be lennék védve
Már az első oldalon feltűnt a szám legnagyobb következetlensége és bár tudom, hogy ezt rajtam kívül sokan mások, máshol is észrevételezték, hogy milyen vacak módon van kitalálva az Angyalok űrben zajló csatáinál az "űrruha", ez azért már kicsit tényleg nevetséges. Értem én, hogy nem akarták egy, mondjuk a valódira csak kicsit is hasonlító, egész testet borító ruházattal eltakarni a karakterek jellemvonásait, jogvédelmi okoból, vagy hogy a rajongók mindenkit felismerjenek, nem tudom, de ez már baromság. Valószínüleg Stevey-nek meg lett mondva, hogy csak minimálisan, néhány vékony vonással, szinte "jelzés értékűen" tegyen oda egy maszkot. Ezt még talán elfogadnám, mert már megszokhattuk a különböző akváriumokat, meg maszkokat az Angyaloknál, de: olyanokon van ilyen "készülék", akiknél nem értem minek! Sorolom. Kvazáron van, pedig nem értem minek! A jelenlévők közül neki van a legnagyobb hatalma és tapasztalata légüres térben, néha fénysebességgel utazik a mélyűrben, kozmikus csatákban vesz részt, egyszóval egy igazi űrgolyhó. Eddig egyszer se kellett neki maszk, most Stevey gondolt egyet és oda firkantotta. Vagy ha már tegyük fel elhatározták, hogy neki bizony oxigén kell, akkor is, könyörgöm! A pali képes bolygóméretű dolgokat burokba zárni, erőtereket létrehozni! Ezt miért nem használták ki?!Miért nem burkolta be az arcát, meg egy kis oxigént? Vagy mindjárt az egész csapatot! Aztán ott van Vízió. Tudtommal neki nem lételeme az oxigén, mégis van rajta maszk. Az addig rendben és logikus, hogy az űrben "bekeményített" a vákum miatt, vagyis sárgásfehér. De Stevey ismét félreértemezett valamit. Vízió nem meztelen!! Nem csak egy fecskét meg egy palástot hord! Az arcán kívül mindene zöld és sárga ruhában van. A negyedik oldal utolsó kockáján tisztán látni, hogy ő bizony ebben a részben Mr. Epting elképzelései szerint csak egy alsógatyát hord!És mivel ezt későn vették észre, ezért az egész újságban fehér marad, hogy elfedjék a gondatlanságot. És itt van Sersi. Elismerem sokat vesztenénk, ha nem csodálhatnánk dús kebleit és tökéletes csípőjét, de azért itt se ártott volna egy kis következetesség. Ő ugyebár egy örökkévaló hihetetlen képességekkel. Akkor megkérdezném, ha valaki egy fürdőruhában és egy térdcsizmában repül az űrben, annak kell légzőmaszk? Mert itt úgy látszik igen. Ha ezeket a következetlenségeket nem számítom, akkor viszont a grfikus brigád nagyon jó munkát végzett. Különösen az arcok és a színek kiválóak, valamint a "beállítások"(nem tudom ezt hogy mondják ) feltűnően jók. Erre rövidesen mondok példát.
A történetről: Az elején érzek egy kis űrt az ezt megelőző(Energikon, ugye?) befejezés és a mostani kezdés között. A felbukkanó szereplők 2/3ada csak most jött és a Csillagmag megmentése is "hirtelen jött". Mennydörgés szeleburdi viselkedése kicsit meglepett én ugyanis Thornak néztem, de aztán leesett a tantusz. Micsoda ellentét a két szereplő között. Itt két apróságot. A Starcore miért lett Csillagmag? Ezt a csillagvizsgálót többször is szerepeltették már, magyar kiadásokban is és ott is maradt Starcore. Valahogy az ilyen "technikai tulajdonneveket" nem láttam még lefordítva. Illetve az, hogy Viharcsapás két néven is szerepel, mondjuk ez nem is baj Tetszett az a közjáték Ami Kapival és Feki Özvivel( ). A precíz páros .Ezek összeillenének. Aztán visszatérve az űrbe, egy még Víziótól is szokatlan magaviselet. Előbb félbeszakítja, majd magára hagyja a hajótörötteket. Érdekes. Aztán ez az "ugrás" is nagyon látványos, a parancsnokok párbeszéde pedig művészi. Végre nem egy örjöngő Skrull hablatyolás felsőbb rendűségről, meg "emberi férgekről". Ujabb filmbe illő vágás, egy újabb nőiesen megrajzolt nő és egy megmosolyogtató párbeszéd. Majd akcióba csöppenés, rögtön egy kis romantikával és egy tipikus Víziós szöveg. Hát ez sose javul már meg Aztán ezt a válaszcsapást kicsit túl elsöprőnek találom. Igaz hogy a shiár nem egy harcos faj, de hogy négy Bosszúangyal a flotta tüzével mit sem törődve kipécézze a vezérhajót és megadásra kényszerítse, az kicsit erős. A 12-dik oldalhoz: Aha! Szóval azt hittétek Sasszem TOM törzsfőnök nem veszi észre, hogy csak fölé lett írva a magyar szőveg, mí? Hát nagyot tévedtek! Sasszem TOM azt se vette észre, hogy ott magyar szöveg van Megbújt a KRASSHH, meg a WHOSSH között, azt hittem valami hangutánzó ez is. De most hogy felhívtátok rá a fgyelmet: ejnye-bejnye! Tetszik az a diplomatikus szöveg, amit Vízió levág, meg Sersi kitörése is. Aztán jön a kedvencem. Ez a kétoldalas nagy kép nagyon profi. Mindig is imádtam a "tömegjelenetek", de ez még rátesz egy lapáttal: a konfliktus forrásokat külön kis kockában mutatja, ez jellemző az egész részre és nekem nagyon bejön ez a "kép a képben". Valahogy ez az egész megbeszélés dinamikus és életszerű. Nagyon jól megcsinálták. Érdekes, hogy Kapi diplomáciát és óvatosságot javasol, egy merőben új és kellemes megközelítés. Bár tudom, hogy ez már a következő számban ütlegeléssé fog fajulni. Ez a három felé oszlás még sok mókára ad lehetőséget, meg sok váltásra a történet szálak között. Az eloszlás érdekes és valóságos. Nagyjából én is így osztottam volna el, ha én lennék Kapi(Bár ha én lennék Kapi, inkább.... áhh, nem is mondok semmit)Aztán először azt hittem, kimaradt egy oldal Solymi kirohanása előtt, semmi vita Kappal, meg ilyenek, aztán a végére rájöttem a "keretes-ábrázolásra" és tényleg megnevetetett Csak közben volt egy kellemetlenség:Hank: "a dolgok igazán forróvá és keménnyé váltak..." Boááá! Mi ez az ármánykodó homokos szöveg? Meg úgy az az egész párbeszéd, valami köcsögség bújik meg mögötte. Nem tudom mi volt akkoriban Hankel, de... Ez a Kvazáros "belökés" is jó, meghogy otthagyják őrnek. Az utolsó kocka felvet viszont egy csomó kérdést. Ő lenne az az Ő? Vagyis Adam Warlock? A hasonlóság egyértelmű, de Ő miért nŐ? Hogy kerül Ő ide ilyenkor? Lesz valami komolyabb szzerepe a dolgok menetében? Valahogy mindig ott van, ahol valami igazán nagy buli készül... Végül Halálmadár megjelenése is érdekessé teszi a dolgokat, bár szerintem nem kellene minden kapcsolatot belevonni a dolgokba, mert már így is annyi tényező van... Ja és Megmondtam hogy a Csillagerő! Ugye megmondtam?!
Összességében: Ez egy különleges munka, minden tekintetben. Harras és Epting kiválóan összedolgoztak és egy "filmbe illő" történet született. A "vágások", a "kamera beállítások", "a ráközelítések", és a "nagykockában kiskockák" igazán dinamikus és élethű, valamint izgalmas jelleget kölcsönöznek neki. Kellet volna még valaki(mondjuk én ), aki megmondja nekik, hogy a rajongók mit szeretnek és min ütköznek meg kedvenc figuráikkal kapcsolatban és maga lett volna a tökély. De így is élvezetes és szórakoztató, remélem ez a stílus és ez a technika még sokáig jellemzi a Galaktikus Vihar további részeit.
Mivel ez már amúgy is hosszúra nyúlt, illetve mivel ma van a képregényes nap a Filmmúzeumon, ezért egy későbbi alkalomra halasztom a NYPA v1 3dik számának véleményezését, ha nem haragszotok.