Zoli: amit felvetettél ki-kitől lop témában... ez nem egyszerű kérdés.
Egyszerű példa: vámpírok. Ugye a csapból is ők folynak. Ki a leghíresebb? Drakula. 1897-ben írta meg Bram Stoker a történetét (olvastam is gyerekkoromban, tetszett). Az alapjai: egy 1400-as években élt kegyetlen uralkodó tettei nyomán szárnyra kelt szóbeszédek, mondák. Csinált egy karaktert, amit mondákból, és egy létezett személyből gyúrt össze.
Hidd el, senki sem plagizálná a Marvelt, nyúlós, vagy folyékony hős miatt. Nem tudhatod, akár az 1930-as években volt-e olyan képregény, vagy novella amiből az író gyerekkorában meríthetett?
Persze, ha egyértelműen lenyúlás, és lehet bizonyítani, gondolom az már per lehet. Ha tudják bizonyítani.
Ellenfelek akikkel nem kezdtek semmit: lehet nem reagáltak jól az olvasók, vagy az első írói nem tudták izgalmasra megírni a karaktert, és később senki sem érzett ingert arra, hogy visszahozza.
A másik véglet, amikor rengetegszer visszatérnek ugyanazok az ellenfelek, mert mondjuk egy figura 50 éves történetében talán 5 évente találnak ki olyan ellenséget, akit van értelme többször is elővenni, nem 1-2 alkalommal.
Én nem merném kijelenteni, hogy a Semic rosszul választott... ez több, mint 20 éve volt. Áttekintetted 1990-ig az addígi megjelenéseket? Gondolom nem.
Supermant nem szerettem, de jó volt a Pókember, Batman, Marvel Extra, X-Men, Fantom, stb. Válogatni kellett.