Pedig sajnos van létjogosultsága. Nem azt mondom, hogy mindenki tapsoljon az új filmeknek, de akkor is előállt az a helyzet, amit a 22-es csapdájában boncolgatnak. A VII. rész azzal verte ki a biztosítékot, hogy "ugyanaz, csak pepitában", mint az Új remény, nem nyújtott semmi újat. A VIII. rész meg azzal, hogy újítani mert és megpróbált elszakadni a gyökerektől. Akkor most mi legyen? Másolják szolgalelkűen a régit, vagy újítsanak?
Amelett ott az Expanded Universe eltörlésének kérdése. Tudom, hogy ez nem fog tetszeni, de szerintem ez egy érthető döntés volt a Disney-től. Mivel kicsit hiteltelen lett volna Zahn legendás trilógiája a 60+-os főszereplőkkel, így csak az játszott volna, ha rögtön előre ugranak egy jókorát a hitelesség kedvéért. De... ha ezt megteszik, akkor elő áll az a helyzet, hogy a nézők 70%-a nem értette volna, hogy mi történt, köztük én sem teljesen, mert noha igyekszem nyomon követni az EU-t, még ma sem merném azt mondani hogy legalább a felét olvastam. Ennek pedig olyan drámai egyszerű okai vannak, mint az időhiány vagy épp az, hogy nem jutok hozzá az adott műhöz. Ha pedig ezt nem érzed problémának, azzal csak azt jelented ki, hogy a Star Wars csak a hardcore fanoké, mi mezei halandók meg húzzunk a f@szba.
Úgyhogy igen, szerintem az alkotó maximálisan rátapintott a lényegre, ami nem az SW tönkretétele, hanem a változás. Azt pedig, hogy mennyire indokolt a szereplők vérfrissítése, jól példázza Carrie Fisher halála. Hiába szántak neki komoly szerepet a IX. részben, ez nyilván már nem így lesz, ráadásul úgy kell őt kiírniuk, hogy azzal ne rontsák tovább a közhangulatot.
Ami a lényeg, hogy az SW nem a miénk, hanem közkincs, azonban erről folyton elfeledkeztek. Közkincs, méghozzá egy olyan, ami tömegeket tud megmozdítani a virtuális térben, és szerintem szégyen a rajongókra nézve, hogy az anonimitásukat kihasználva szélsőségekbe csapva szítják az indulatokat. Emellett roppantul unom, hogy úton útfélen állandóan azt kell olvasnom/hallgatnom, hogy fasz vagyok, ha tetszett a TLJ. Ha ez így megy tovább a III. világháború a SW IX. miatt fog kitörni...
Végezetül hozzáteszem, hogy a Disney nem ott követte el szerintem a legnagyobb hibát, hogy törölte az EU-t, hanem ott, hogy azt a nyomorult Skywalker vonalat nyúzta tovább. Véleményem szerint jobb lett volna a KotOR érában vagy a távoli jövőben építkezni és végleg elbúcsúzni a kárhozatra ítélt Skywalker-vérvonaltól.