HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények

Star Wars

<< < (84/975) > >>

Goten56:
@Aldarion: Szerintem nincs itt ellentmondás a jedik gyerekeivel. Álszent marhák voltak. De valószínű, hogy ez a cölibátus csak egy kicsivel a filmek előtt lett bevezetve, mert a Régi Köztársaság idején még a nagymesternek is volt gyereke. Az Ysannák szerintem nem jedi-leszármazottak voltak, csak egy Erő-érzékeny törzs. Az előzmény-trilógia idején kiadott EU történetekből kiderül, hogy rengeteg jedi túlélte a 66-os parancsot, szóval így belefér Brand meg a többiek is.

Gorgonita:

--- Idézetet írta: Galen - 2020. Április 18., 17:31:19 ---
--- Idézetet írta: Gorgonita - 2020. Április 18., 15:25:24 ---Ezt hagyta tovább haladni a Splinter of the Mind's Eye-ben, ahol Solo már nem is szerepelt.

--- Idézet vége ---
Harrison Fordnak még nem volt aláírt szerződése a következő filmre. Állítólag.

--- Idézet vége ---

Hát akkor huzamos ideig nem volt szerződése, mert egy könyv azért terveződik, íródik, "kiadatódik", egy darabig. Valószínűbbnek tartom, hogy vele nem is számoltak a folytatásoknál, csak az első részben. Csak közben Forddal kapcsolatban sztárkvalitásokról kezdtek cikkezni (a Navarone ágyúi 2, a Star Wars és a készülő Indiana Jones kapcsán), illetve nagyon népszerű lett a karakter is. Lucas pedig meglátta benne a pénzforrást. Erre jött még Hamill autóbalesete és arcműtéte, aminek kapcsán Lucas komolyan elgondolkodott azon, hogy behozza Solót főszereplőnek. (forrás: Oliver Denken: Star Wars A Csillagok Háborúja filmek.) Olyat is olvastam, hogy a Birodalom végén azért hibernálták és hozták be tartaléknak Landot, hogy nehogy túl nagy gázsit kérjen a harmadik részre. De ebben már nem vagyok olyan biztos.

Galen:

--- Idézetet írta: Gorgonita - 2020. Április 18., 15:25:24 ---Ezt hagyta tovább haladni a Splinter of the Mind's Eye-ben, ahol Solo már nem is szerepelt.

--- Idézet vége ---
Harrison Fordnak még nem volt aláírt szerződése a következő filmre. Állítólag.

Gorgonita:
Lucas már az elejétől fogva negligálta az EU-t, amivel közben jó kis mellékes zsebpénzt keresett. A New Hope-ban elindított egy szerelmi szálat Luke és Leia között. Ezt hagyta tovább haladni a Splinter of the Mind's Eye-ben, ahol Solo már nem is szerepelt. Aztán Luke tovább epekedett Leia iránt a Marvel képregénysorozatában, és még csókolóztak is az Empire-ben. Aztán a Jediben kihúzta az egész alól a talajt, mondván ja testvérek.

Egyébként hasonló a helyzet a Star Trek világában is, ahol a filmek, tv sorozatok a kánon, a könyvek, képregények (amik azért próbálnak alkalmazkodni) pedig nem. Ezért is van Memory Alpha és Memory Beta  a Wikipedián. És ezért is van némi zavar Spock és Data feltámadása körül is.

Visszakanyarodva az SW-hez, és előre is bocsánatot kérve a rajongóktól, engem mindig is zavart, hogy az SW-nek nincs egy olyan status quo-ja, mint más sorozatoknak. Pld: Kirk, Spock és McCoy a hídon, Batman, Robin és Alfred a Barlangban, vagy Perry White, Lois Lane, Jimmy Olsen és Clark Kent amint azt találgatják ki lehet Superman. Ezek a hangulatok évtizedek óta nem vagy csak alig változtak. De mi a helyzet az SW-vel? Elindult a szegényfiú hogy felnőtté válva legyőzze a vadat (Vadert) és elnyerje a törzs legjobb csaját (Leia). És azóta ez a mese szólt a Sötét Oldalról, a főgonoszról, a főgonosz gyerekkoráról, kamaszkoráról, kamasz unokájáról, és a főgonosz  főnökének unokájáról, csak épp a szegény fiúból lett lovagról nem. Jah bocs a világi pilótából, akinek volt két barátja, két robotja, két fegyvere, négyszárnyú vadászgépe, lett közben egy köveken meditáló remete, aki nem segít a hercegnőnek.

Aldarion:

--- Idézetet írta: Feast4 - 2020. Április 17., 09:41:31 ---szerintem a Hagyaték is, a Timothy Zahn, Steve Perry, Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta féle legendák vonal is sokkal szebben bánt a Star Wars Ot utáni történet továbbszövésével, mint a filmek.

--- Idézet vége ---
Az tény, de aztán beviharzott Lucas az előzménnyel, és olyan lukakat ütött az Expandedbe, hogy beleremegett. Belegondoltatok már abba, hogy az előzmény trilógia előtt az expanded szerint hány túlélő jedi volt a nagy tisztogatás után? Meg ott voltak a jedik családjai, akikből Luke újjászervezte a rendet - lásd pl. Kyle Katarn, Kam Solusar vagy az Ossuson találd jedi leszármazottak. Akkoriban még normálisnak gondolták, hogy egy jedinek van családja, de jött az előzmény, és Lucas kimondta, hogy nem, nincsenek jedi családok, mert a jedik cölibátusban élnek, ugyanis az érzelmek minden formájától el kell zárkózniuk. Ez elég komoly ellentmondás, ami azt eredményezi, hogy most vagy úgy tekintjük, hogy a jedik nagy része képmutató módon szart a szabályokra és titokban alapított családot - ami rendesen odaver Vader motivációjának, mert így nézve igazából az egész EP III-as ténykedése balfaszkodássá alacsonyodik - vagy úgy, hogy ez nem történhetett meg, de így meg menet közben törés keletkezett az expandedben. Ami magával hozza a kérdést, hogy akkor most mi marad és mi nem? Mit vegyünk figyelembe és mit ne? Tekintve, hogy milyen ok-okozati összefüggések épültek ki az egymásra ható eseményekben, ha visszavezetjük a szálakat, arra jutunk, hogy Lucas előzménye miatt az adott eseménynek egy-két eleme hibádzik, ami egy összedőlés küszöbén álló kártyavárnak tűnik az egész EU.
A példa kedvéért ezért nem működik az egész "Kiválasztott, aki egyensúlyt hoz" jóslat sem, ami köré az előzmény trilógia felépült. Nekem a harmadik film vége eléggé azt sugallta, hogy két sith ellenében maradt két jedi. De ha ezt vesszük, akkor hol van létjogosultsága Vima-Da-Bodanak vagy Empatojayos Brandnek? A két trilógia után előrántott túlélő jedik és padawanok garmadáját már nem is említve...

Sokat gondolkodtam anno, hogy vajon a Disney miért törölte el az EU-t, és miért kezdett újra építkezésbe, azután amikor újra olvastam pár régebbi könyvet elkezdtek szemet szúrni azok az apróságok, amik az előzmény fényében sántítanak és kezdtem új színben látni az ötletet. Nem azt mondom, hogy jó döntés volt, de igazából kezdem megérteni a szándékot. Mert gondoljunk bele abba, hogy ha készítenek egy filmet, ami az EU-ra épült, akkor is megosztották volna a nézőket: egy része, aki csak a filmeket látta, az nézett volna, mint borjú az új kapura, hogy miről maradt le? A fennmaradó tábor fele meg valószínűleg azon lovagolt volna, hogy az előzmény trilógia fényében hány helyen sántít az új film, míg a harmadik tábor talán élvezte volna a filmet. Ebben a helyzetben nem lehetett jól megközelíteni a kérdést, cserébe érthető, hogy miért akarják annyira integrálni a Legendákká avanzsált népszerűbb ötleteket - pl. Thrawn.

Bocs a hosszúra nyúlt agymenésért, de már egy ideje érlelődött bennem ez a gondolatmenet és a korábbi hozzászólás nyomán kíváncsi lettem ki mit gondol erről?

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése