Elnézegetve ezeket a képeket feltünt valami. A korai történetekben (A New Hope, Splinter..., Adventures of Han Solo trilógia, Lando Calrissian trilógia, d6 karakterötletek) nem csak harcosok ( jedi, sith, csempész, ügynök, fejvadász, zsoldos, stb) lehettek egy Star Wars sztori főszereplői. Jellemezte egyfajta humoros amatőrség a korabeli csapatokat.
New Hope: Egy remete a sivatagból. Egy kölyök faluról, akit az első kocsmában szájontörölnek. Egy hisztis hercegnő. Egy nagyképű pilóta aki ön és közveszélyes a mágnesesen lezárt ajtókkal. Két hebrencs droid, meg egy inkább mulatságos, mint ijesztő wookie.
Szerintem ez az adott kortól médiumtól és a végcéltól is függött. 77 környékén a marvel füzetek történetei közelébe nem voltak a republic sorozat történetszövéséhez. Annakidején a császár csak hűdegonosz volt. Ma meg tudjuk, hogy kurvára ügyesen beszivárgott a politikába és szétrohasztotta belülről. Bár most jó figurát hoztam fel. Mert annak még sosem néztem utánna, hogy mikor kezdik el emlegetni egyáltalán a császárt. Valószínű csak a Birodalom visszavág után. Addig a főgonoszok csak Vader+birodalmiak+birodalmiakhoz hű akármik/izék/nyulak voltak. Az akármiknek/izéknek, akik csak jó esetben élik meg a 20-dik oldalt egy képregényben nem kellett többdimenziósnak lenni. Ma már ez nem így megy. De nem azért mert annó nem tudtak volna ilyet írni, csak akkor nem arra volt igény. Anno Luke azt mondta, hogy márpedig nem nagy szám ám belelőni egy méterszer méteres hőkivezető nyílásba, hiszen ő odahaza a tatuinon lövöldözte az ő kis őshonos patkányait. Erre azon gondolkoztam hogy hogy a fenébe nézhet ki az a patkány. Ma már nem kell gondolkozni ezen, mert letölthetem 3D-ben, akár irányíthatom is egy játékban, de ha nincsenek ilyen kütyüim, akkor enni azért szoktam és a McDonalds papírpoharának oldalán rámnevet. Az, hogy Quinlan Vos oldalakon (ha nem füzeteken) keresztül szomorkodjon, hogy ott kell hagynia a nőjét, mert mostan ő aztán beépül a Dookuhoz teljesen normális.
Az pedig, hogy az első filmben hozták az "első kanyarban szájontörölt zöldfülű figuráját" sem meglepő. Minden olyan, a "végén mindenkit lenyomok és a jó győz" filmben/történetben megvan, ahol a főhősnek a fejlődését be akarják mutatni. (Fantom képregényekben valahogy úgy fogalmaztak, hogy "hatalmas Fantom első küzdelme nem volt olyan hatalmas". Jól megverték, De láttuk honnan, hová fejlődött.) A hisztis hercegnő meg csak addig volt hisztis, míg Lucas nem tudta, hogy belenyúlt a tutiba és folytatás is lesz. A Birodalomban már nem volt hisztis. De ezen a nyomon haladva megnézhetjük Vader-t is a New Hope-ban. Valakinek kergetni kell a hercegnőt és Tarkin kormányzó nem olyan félelmetes a kis piszkafa, lovaglónadrágos kis lábával. Legyen inkább egyetlen legyintéssel ölő, fekete és a szúrós tekintet helyett szúrós tüdejű, szörcsögő valami. Itt még nincs mélysége. Lucas nyilatkozhat arról, hogy ő ezt már a 70-es években is a skywalker család történetének tervezte, és hogy minden így volt megírva eredetileg. Vader az apa, Leia meg hugi volt. Én meg majd egy gyenge, leandaxinozott lekötözött pillanatomban elhiszem.
Persze mit kell ezen meglepődni, hisz minél több füzet/könyv/akármi, annál bővebb expanded universe, annál több dodó Lucasnak. Egyedül azt a szerencsétlent nem irigylem aki ezeket össze akarja történetileg fésülni.
és akkor ennek megfelelően a következő adag kép:
http://bigyo.blog.hu/2010/06/10/hello_kitty_es_a_star_warsfelhívnám a figyelmet boba kitty kis antennájának alakjára.
UPDATE: Továbbgondolva az egysíkuságot. A vizuális egysíkuság kit zavar? Tegnap félszemmel elkaptam egy epizódot ebből az újfajta Ásókás 3D-s sw-ből. És ott Grievous egy ugyanolyan állaton lovagolt, mint amin annak idején Anakin az Episode II arénájába. De beszélhetnénk arról, hogy a töltelék szereplők is mindig ugyanabból a néhány fajból kerülnek ki, amiket már mindenki ismer. Persze gondolom ennek ma már gyakorlati haszna van. Már le voltak modelezve a figurák a filmhez, itt csak ehhez a filmhez illő stílusba kell kicsit alakítani őket. Nehogy már új fajokat találjunk ki, az nem lenne ismerős a csemetéknek.