HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények
Star Wars
Recsi:
--- Idézet ---talán belőle lett a Crispin féle könyv hasonló karaktere.
--- Idézet vége ---
Mikre nem emlékszel. Én a Solos könyvekből gyakorlatilag semmire...
Max arra, hogy tanulás helyett olvastam őket, és mekkora dolognak gondoltam, hogy vannak az "eredetieken" kívül SW regények. Ha tudtam volna akkoriban, hogy mennyi van még...
De nem volt net, csak az újságokra hagyatkozhattunk, max. itt a nyugati végeken az osztrák TV-re.
Viszont gyűjtöttük és megbecsültük az újságból kivágott "Jedi képeket", amik akkora kincsek voltak...
Ma meg, ha akarok, nyomtatok ezret. Ha valamelyik mozi játszotta a SW valamelyik részét, aznap szabaddá tettük magunkat, hogy meg tudjuk nézni. Ma meg benyomom a DVD-be. Nem mondom, hogy ez rossz, mert változik a világ, vele mi is, meg az aktuális legendák, de egy kicsit bánt, és szerintem így elveszik az egészből a báj. Az a báj, amit nem éreztem, amióta... :hzs-darthvader:
Na ezért jók a Classic Star Wars sztorik :D
Tessék olvasni őket :hzs-darthmaul: :hzs-darthmaul: :hzs-darthvader: :hzs-darthmaul: :hzs-darthvader:
Gorgonita:
Idén napvilágot (netvilágot) látott a Birodalom első forgatókönyvváltozata is, ami eddig egyszerű halandók számára nem volt hozzáférhető. Ezt még egy hölgy írta, a nevét most nem keresem vissza. Épp csak átfutottam, de jópár érdekességre bukkantam így is:
-Leia kéri Hant hogy keresse meg azt a csempészvezért, aki felnevelte, a lázadók szövetségi ajánlatával. Solo nem tekint nevelőapjaként az illetőre, és nem hiszi, hogy jó szövetséges lenne belőle. Nem Jabbának hívják, talán belőle lett a Crispin féle könyv hasonló karaktere.
-Felhővárosban itt még szerepel Lando apja is. Lando az ő halálát követően fordul szembe a Birodalmiakkal.
-Luke és Vader nem Felhővárosban, hanem Vader várában konfrontálódik.
http://www.starwars.com/vault/books/making_of_esb_sneak3/index.html
Vader valóban szövetséget ajánl, de akárcsak a Splinterben itt sem említi, hogy apa és fia lennének. Ez már csak azért is fura lenne, mert a korábbi Dagobahi jelenetekben Kenobi mellett megjelenik Anakin szelleme is.
-Yoda itt még más néven fut, ahogy Fett sem fejvadász, hanem mandalori parancsnok volt az eredeti concepteken.
-Vader egy alkalommal ördögien kacag, ami később Palpatine sajátja lett.
Lucas -akit mindhárom film írásával vádolnak -lassúnak találta a történetet (ez részben jogos), így elvette az írónőtől, és a jelenetek, ötletek nagy részét megtartva, a második forgatókönyvíróra bízta. Ha minden igaz, az ő ötlete az apa - fiú konfliktus, ami a jelek szerint korábban fel sem merült. Lucas ezzel kapcsolatban -és ezt ő maga mondta -pszichológusok véleményét is kikérte, mert félt a gyerekekre gyakorolt hatástól. Szvsz ez is azt mutatja, hogy nem saját ötlet volt. Kérdés persze, hogy melyik ötlet, karakter kinek a fejéből pattant ki. Yoda például alighanem Frank Oz teremtménye, de felismerhető benne a rőzsét gyűjtögető, tiszteletteljes megszólítást követelő, varázshatalmú vasorrú bába is, ami alighanem Lucas és Propp orosz varázsmesék iránti érdeklődéséről árulkodik.
Egy szó mint száz, csapatmunka volt ez, nem pedig kánon.S ha akkoriban más döntések születnek, példul Lucasnak nincs herótja az egésztől, még akár ma is futhatna.
Recsi:
Köszönjük a biztató szavakat mindenkinek. (Gorgonita ismét megelőzte karakterszámban a képregény szövegkönyvét :D )
Nem nagyon ismerem a Marvel SW sorozatot, igazából nem is akartam foglalkozni velük. A Long time... válogatáskötetekre más okból esett a választás. Mivel némelyik történet egy hosszabb folyamból kiragadott rész, igyekeztem utánanézni az előzményeknek (bár bevallom csak a wookiepedián), és meghökkenve olvastam, mennyire hasonlít a jelen történet előzménye a Birodalom visszavág történéseire, ami legalábbis érdekes...
Gorgonita:
Azt tudtam, hogy Jabba eredetileg így nézett ki, de azt hittem a kőatkákat a Klónok támadása díszletezői találták ki. Míg a Kereket a Quinlan Vos füzetekből ismertem. Azt hiszem ebből is látszik, hogy ki mit tart valódi idővonalnak az meglehetősen szubjektív és relatív. A Jedi visszatért például sokan kárhoztatják, felmelegített lecsónak tartják az újabb "kantin" és újabb halálcsillag jelenetek miatt. Nem beszélve az ewok faluvá lett wookie bolygóról, és a Coruscanti jelenetek elhagyásáról. S peresze nem említve az eredetileg kilenc meg tizenkét részesre tervezett sagát, aminek egy mostani Hamill nyilatkozat szerint a végén Luke már csak cameo szereplőként tért volna vissza. (És nem Leia lett volna a "van még más is.") Mások az eposz crescendóját látják a hideg színekkel fényképezett tróntermi összecsapásban. Egy tanemese méltó zárását, mely után joggal várhattuk hogy az előzményekben Luke álhatatosságának antitézisét egy reményvesztett és hitetlen Anakin bukását láthatjuk majd. Ehelyett kaptunk egy a lélekbúvárok szerint is mentálisan sérült huszonéves tábornokot.
Számomra Jabba palotája mindig is kissé komolytalannak tünt egy galaktikus bűnvezér főhadiszállásához mérten. Pláne mondjuk Talon Karrde vagy Xizor szervezetének szervezettségével összevetve. Ehhez a novelláskötet még hozzá is tett egy lapáttal a szökés közben elnökségi ülést tartó Wequeyekkel, és a holtestet cipelgető gamorreaival.
Épp ezért mindig öröm az ilyen régiségeket is megismerni. Tőlem jöhetne az összes marvel féle sw is, minden blődli húzásával is, de lehet hogy ezt már mondtam. Érdekes azt is látni, hogy a korabeli karakterek -a lázadókhoz csatlakozó mandalori, a Vader örökébe lépő Luminara vagy a szomorú képű nyúlszerű teremtmények hogy köszönnek vissza később az NJO és más komolyabb történetek (Mindor, LotF) lapjain.
Maga a történet nem egy nagy durranás. A szimpla helyzetet csak még tovább egyszerűsíti, hogy Han gyakorlatilag végignarrálja az egészet, Chewie mondandóját is le-le fordítgatva nekünk. Meseiség és csapatdinamika hiányában pedig csak az olyan apróságoknak örülhetünk, mint például Jabba hajójának a neve, a kőatkák eredete (kemény meccs lehetett ez a klónháború, nem holmi pálcikadroidos vagdalkozás), vagy hogy jé van esős bolygó is.
Jabba egyébként jópár concept art és szobrocska után nyerte el végső alakját, de számomra mindig is az a kövér ember volt a kedvenc, akit csak a felvétel idejére állítottak a hangárjelenetbe. Ő éppoly lapukkant és koszlott volt, mint Mos Eisley. Vagy az az univerzum, ahol már csak sivatagi remetéknek és kilencszáz éves manóknak derengett valami a Birodalom előtti időkről.
Nem mondom hangulatosan indul a The Clone Wars harmadik szezonja is, lesz benne Maul öcsikéja, Éjnővérek meg minden, de az a galaxis már nem ugyanez. Ezért is jó hogy erre a címre esett a választásotok.
Sokáig szóljon a Rebel Blaster Blues!
keildavid:
Ezer köszi a Star Wars - Régesn-régen...2. részért! :worship: :worship:
Érdekes volt ez a klasszikus történet. Han Solo és Chewbacca a főszereplők. Hát igen nagy nehézségbe voltak, de végül mégis valahogyan szárazon megúszták.
Jabba, a Hutt kinézete pedig más. Persze az érthető, a végén le van írva pár mondatba, hogy miért van ez így.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése