Bocs a hosszúra nyúlt agymenésért, de már egy ideje érlelődött bennem ez a gondolatmenet és a korábbi hozzászólás nyomán kíváncsi lettem ki mit gondol erről?
A probléma itt nem azzal volt, hogy a "Jediknek nincs is családja" felfogás szembement az előzmény trilógiában lefektetett dolgokkal, hanem azzal, hogy Lucas sokszor gondolta meg magát menet közben. Szerintem, ha lenne rá lehetősége, mind a mai napig változtatgatna a filmeken, mert mindig találna valamit, ami piszkálná a csőrét.
Ráadásul a Jedi családok régen azért is történhettek meg, mert annak idején Lucas jóváhagyta őket, ugyanis a régi íróknak Lucashoz kellett fordulniuk, ha valamit meg akartak írni, és ha valamilyen változtatást nem hagyott jóvá (lásd "Sötét Birodalom", amiben eredetileg egy Darth Vadernek öltözött gonosz tett volna keresztbe Luke-éknak), akkor azt nem írhatták meg.
És ha jól emlékszem, az "Életre-Halálra" című könyvben írnak egy titkos Jedi szektáról, ami a Jedi tanításokkal ellentétben engedte, hogy a Jediknek családja legyen, szóval ezt az "egy Jedinek nem lehet családja, de az EU később játszódó történetei szerint mégis volt" ellentmondást annak idején így orvosolták.
Ezt hagyta tovább haladni a Splinter of the Mind's Eye-ben, ahol Solo már nem is szerepelt.
Harrison Fordnak még nem volt aláírt szerződése a következő filmre. Állítólag.
Hát akkor huzamos ideig nem volt szerződése, mert egy könyv azért terveződik, íródik, "kiadatódik", egy darabig.
"A STAR WARS, 65000 szavas regényváltozatának megírására 3-6 hetet kapott, ami nagyjából 3000 gépelt szót jelentett naponta.
"
Gyors író vagyok - mondjai Foster -
ami nemcsak a kiadó vagy a stúdió szempontjából fontos, hanem a befektetett idő és az alatt megfogalmazott szavak szempontjából is. Elég jó vagyok benne."
...
Az elképzelés az volt, ha a STAR WARS netán elhasal vagy megbukik, viszont mégis hoz legalább annyit, amiből összehozhat egy másik filmet, akkor valami olyasmit szeretett volna, amit már létező kellékekkel, díszletekkel és jelmezekkel olcsón le tud forgatni. Ezért is játszódik a történet egy ködbe burkolózott bolygón - mert ezzel sokat lehetett spórolni a háttereken. Ugyanez vonatkozik a földalatti jelenetekre is. De ezeket leszámítva azt mondta: "
Tégy, amit akarsz."
És Foster azt tette, s így megalkotott egy történetet, melyben Luke és Leia kényszerleszállást hajt végre egy rejtélyes bolygón, amin ősi Erőkristályok találhatóak. Ám mivel Harrison Ford még nem írt alá a folytatásra, Foster Hant és Csubakkát is kihagyta a történetből, a vuki helyett pedig megalkotta a yuzzem nevű szőrös lényeket.
...
Lucas végül jóváhagyta Foster végső kéziratát, és csak egy nagyobb változtatást kért. "
A teljes első fejezet egy viszonylag összetett űrcsatáról szólt volna, ami nem sokkal azelőtt játszódik, hogy Luke és Leia a Mimbanra kényszerülnek." emlékszik vissza Foster. "
Megkért, hogy vegyem ki, mert azt már túl drága lett volna leforgatni."
/részletek a
STAR WARS Insider 156: Authors Of The Expanded Universe - Alan Dean Fosterból/
Az igazi oka az EU eltörlésének (aminek jövőhét szombaton lesz a hatodik évfordulója) az volt, amit Leeland Chee az EU felügyelője ( és a Skywalker Story Group tagja) elárulta, hogy Csubakka meghalt a Yuzhann Vong elleni háborúban és emiatt nem lehetett volna Csubakka figurát eladni. Tehát gazdasági tényezők játszották a fő szerepet, aminek az volt a lényege, hogy visszafizessék azt a 4 milliárd dollárt, amit a Disney beléjük fektetett.
Meg nem akarta, hogy Csubakka halála egy könyvben legyen megmagyarázva, és hogy az emberek arra legyenek kényszerítve, hogy könyveket meg képregényeket kelljen olvasniuk, hogy képben legyenek a filmmel.
Ami ha belegondolunk elég ironikus kijelentés.
Olvad újra a Sötét Birodalom II-est, ott Luke mondja ki, hogy a törzs tagjai a jedik leszármazottjai voltak.
Az ő őseik valóban Jedik voltak... akik 3996 évvel a IV. rész előtt, a Nagy Sith Háború idején kerültek a bolygóra egy kataklizmát követően, ám az ysannák maguk sosem voltak Jedik, csak a származásuk miatt voltak rendkívül Erőérzékenyek, ráadásul bujkáltak, egy sokan arról sem tudtak, hogy a bolygón vannak.
Viszont ha már Csuvi halálát felhoztad, ez egy jó példa amellett amit leírtam: Egy volt kollégám imádta a karaktert, de mint kiderült, neki csak a filmek léteznek, egyetlen regényt vagy képregényt sem olvasott el, mert idézem "ami számít, az úgyis a vászonra kerül" - ezen most nem kell felakadni, vannak ilyen casual rajongók is -, na most ha kijön egy olyan 7. rész, amiben nincs ott Csuvi, és annyi a magyarázat, hogy feldobta a talpát egy idegen invázió során, de olvasd el a vonatkozó anyagokat, az sem szült volna kisebb balhékat a volt kollégámhoz hasonló nézők között.
Nem azért, de a mostani filmek már eleve így íródnak.
Ki volt Rey apja? Olvasd el a TROS regényváltozatát!
Palpatine egy bukott, Erőérzékenység nélkül "született" klónja.Hogy van életben Palpatine? Olvasd el a TROS regényváltozatát!
Miközben lezuhant az aknába, a tudatát egy klóntestbe tette át.Miért és hogy lett gonosz Kylo. Olvasd el a
Rise Of Kylo Rent!
Honnan jött az Első Rend és kik ők? Olvasd el a
Vérvonalat és az
Utóhatás trilógiát!
Stb.
Erre létezik egy nagyon jó mém:

Szerintem egyik megoldás sem volt jó. Én kezdettől fogva azon az állásponton vagyok, hogy valami olyat kellett volna meglépni, amit most a High Republic érával akarnak. Egy új korszak, tiszta lappal, ahol nem a megszokott közegben randalíroznak, hanem többé-kevésbé azt csinálnak amit akarnak.
Fogalmam sincs, hogy lehet csodát várni egy olyan több műből álló sorozattól, ahol külön fel kell jegyezni azt, hogy "meglepetés", "valódi befejezés", "érzelmek", "szerethető karakterek (ezt komolyan külön fel kell írni, máskülönben nem olyanokat írnak? Mi a csosz?!)", "droidok", "űr- és fénykard csaták" valamint olyasmik olvashatók, hogy "diverzitás (2x)", "reprezentáció (különböző szexuális és egyéb beállítottságok, rasszok stb-k)".

Szerintem az Ahch-To-n lévő 3 perc. Ami bizonyos szempontból telibehugyozza Az utolsó Jedik szemléletét, de jó volt látni Luke-ot és Leiát fiatalon. A többi részhez már kell a kanapé...
Ja. Jó volt látni, ahogy Rey után Leia is padlóra küldi Luke-ot egy párbajban.